Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Yaratıcılar #21: Burak Arıkan

Yeni Yaratıcılar #21: Burak Arıkan

Yeni Yaratıcılar'ın 21. buluşmasında karmaşık ağlı sistemlerle çalışan sanatçı Burak Arıkan'ı ağırlayacağız.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. Yeni Yaratıcılar ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Geçmiş buluşmalarımızda Emrah Ablak, Meltem Şahin, Refik Anadol, Emre Parlak, Esk Reyn, Bilal Yılmaz, Pınar Akkurt, Atıl Aggündüz, Ecem Dilan Köse ve Yasin Arıbuğa gibi isimler konuğumuz oldu. 20. Yeni Yaratıcılar etkinliğinde ise sanatçı kolektifi Krüw’ün üyeleri arasında bulunan ve albüm kapakları hazırlayan illüstratör Selin Çınar ile işleri üzerine konuşma fırsatı yakalamıştık. 2020 yılının ilk Yeni Yaratıcılar etkinliğinde konuğumuz karmaşık ağlı sistemlerle çalışan sanatçı Burak Arıkan.

Yeni Yaratıcılar’ın 21. buluşması 16 Ocak’ta

Burak Arıkan 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı ve Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Medya Sanatları alanlarında yüksek lisans yaptı.

Graph Commons kolektif ağ haritalama, analizi ve yayınlama platformunun kurucu üyesi olan Burak Arıkan işlerinde toplumsal konulara yoğunlaşıyor. Karmaşık ağ sistemleri üzerine atölyeler ve çalışmalar yürüten sanatçı kompleks halde bulunan verileri analiz ediyor. Sonrasında bu verilerden ağ haritaları ve tahmin sistemleri yaratıyor. Böylelikle uzmanların ve mühendislerin kullanabileceği şekilde tasarlanmış olan haritalar ve analiz araçları herkesin kullanabileceği bir forma dönüşüyor.

Sanatçının işleri yerli ve uluslararası kurumlarda gösteriliyor. MoMA New York, Berlin Bienali, İstanbul Bienali, DEPO, Borusan Contemporary, ARTER ve SALT gibi yerler bu kurumlar arasında bulunuyor. Arıkan bununla birlikte Massachusetts Institute of Technology, The New School, New York Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, ve İstanbul Bilgi Üniversitesi dahil çeşitli okullarda dersler verip atölyeler düzenledi.

16 Ocak Perşembe günü Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında ve ATÖLYE’de gerçekleşecek olan Yeni Yaratıcılar etkinliği buluşmasında Burak Arıkan’ın yapmış olduğu işleri haritalama ve analiz sürecini kendisinden dinleyeceğiz.

Etkinliğimiz ücretsiz olacak, ancak yaratacağımız ortamın doğası gereği katılım sınırlı olacak. Yeni Yaratıcılar’a katılmak için buradan kayıt olabilir, Facebook etkinliğimize buradan bakabilirsiniz. Burak Arıkan tarafından yazılmış metinlere ve işlere kişisel internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Görsel: ATÖLYE, Burak Arıkan