Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Nurbanu Asena

Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Nurbanu Asena

Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen Evdeki Yaratıcılar serimizin yedinci konuğu Nurbanu Asena ile işlerini, karantina sürecini ve sonrasını konuştuk.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.

Evdeki Yaratıcılar’ın yedinci konuğu Nurbanu Asena

Evdeki Yaratıcılar sersinin yedinci konuğu illüstratör, video ve animasyon sanatçısı Nurbanu Asena oldu. Nurbanu ile salgın döneminde uğraştığı işler, karantina zamanı ve sonrasındaki üretim süreci gibi konular üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetin başlarında, Parsons School of Design’da (New York) tasarım ve teknoloji eğitimi alan Nurbanu’nun bizim de haberini yazmış olduğumuz Women of 2020 / AR başlıklı serisi konuşuldu.

Lisans eğitimi sonrası 1 yıl New York’ta kalan Nurbanu bu sürecin ardından İstanbul’a dönüyor. İstanbul ve New York arası gidiş gelişlerinin ardından yüksek lisans için Londra’ya gidiyor. Bu zaman içerisinde belgesel ve animasyon üzerine yoğunlaşıyor. Yakın zamanda, COVID-19 öncesi hazırlamış olduğu illsütrasyonlar The Guardian’da yayınlanan bir makalede kullanılıyor. Nurbanu bununla birlikte karantina zamanı yapmış olduğu işlerden dolayı muhtemelen Adobe’nin Artist in Creative Residency programının önümüzdeki dönem sanatçıları arasında yer alacağını ifade ediyor.

Karantina zamanı üretim süreci

Nurbanu, karantinanın başlarında yaratıcılık konusunda aktif bir süreç geçirdiğini söylüyor. Sınırlı bir çalışma alanı olmasına rağmen pandemi öncesi de aynı odada çalışmış olduğu için standartlarında bir değişiklik yaşamadığını aktarıyor. İş yoğunluğunda yaşanan belirsizlik ise yaratıcılık sektöründeki pek çok insan gibi onu da endişelendiriyor. Nurbanu, planlanan işlerin ajandada veya bir köşede yazılı olmasının ve koyulan bu makul görevlerin zamanında tamamlanmasının önemine de dikkat çekiyor.

Şu anda Türkiye’de bulunan Nurbanu önümüzdeki hafta herhangi bir aksilik çıkmazsa yeniden İngiltere’ye dönecek. Nişanlısıyla yapmayı sürdürdüğü yarım kalmış oyun projesini bitirip yeni medya işlerine ağırlık vermeyi düşünüyor. Sonraki zamanlarda artırılmış gerçeklik ile hangi alanda ne gibi yaratıcı işler yapabileceğini planlayacak.

16 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen yayın yaklaşık 50 dakika sürdü. Yayının son kısmında izleyicilerden gelen sorular da cevaplandı. Bigumigu ve ATÖLYE sayfalarından gerçekleştirilen yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram