Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Kitabı: Papier Machine

Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Kitabı: Papier Machine

Papier Machine kitap şeklindeki bir kit ile, kağıttan etkileşimli oyuncaklar yapma imkanı sunuyor.

Günümüzde teknolojiyle hayal gücünü birleştiren pek çok modern oyuncağa rastlamak mümkün. İletken oyun hamuru Dough Universe​ ve iletken LEGO seti Brixo bu alanda karşılaştığımız etkileyici projelerdendi. Papier Machine ise elektronik dünyasını anlamanıza yardımcı olacak 6 elektronik kağıt oyuncağı, kitap şeklinde bir kitte sunuyor. Kitap, kağıdı elektronik devre ile birleştirerek 7’den 77’ye herkesin keyif alabileceği eğlenceli ve erişilebilir STEM (Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ve Türkçe karşılığı FeTeMM olan kısaltma) oyuncaklarından oluşuyor.

Ses odaklı etkileşimli oyuncaklar

Tematik kitapların ilki olan Papier Machine Vol.0, ses temasına odaklanıyor. Devreler, görünür olmasını sağlayabileceğiniz şaşırtıcı bir anlatı potansiyeli gizliyor. Kullanıcılar, kurşun kalemle çizerek devreleri kaplayabiliyor ve böylece ses ve ses şiddeti üzerinde kontrol sahibi olabiliyorlar.

Papier Machine’in sayfaları iletken gümüş mürekkeple basılmış. Kitap şeklindeki kitte; iki düğme cebi, iki metal bilye, iki piezo öğesi (malzemelere uygulanan mekanik basınç sonucunda, malzemenin elektrik alan ya da elektrik potansiyel değiştirme yeteneğini sağlayan öğeler) ve her etkileşimli oyuncakla birlikte kullanılabilen iki adet ses bileşeni bulunuyor.

Dil sınırlamasını aşan görsel kılavuzlar

Resistance, gyroscope, playing track, wind sensor, writing track ve tilt switch şeklinde adlandırılan 6 oyuncağın her biri için birer kullanıcı kılavuzu hazırlanmış. IKEA kılavuzlarına benzer bu kılavuzlarda yazılı bir açıklama bulunmuyor. Oyuncak yapımını anlatan bütün adımlar görsel olarak anlatılmış. Böylece dil sınırlaması olmadan herkese hitap edebilmesi amaçlanmış. Sayfalar önceden kesilmiş ve katlama noktaları işaretlenmiş. Parçaları birleştirmek için yapıştırıcı kullanmak gerekmiyor. Kurşun kalemle çizilen alanlar silinip yeniden çizilebiliyor. Böylece tekrar tekrar farklı sese ve ses şiddetine sahip oyuncaklar yaratılabiliyor.

Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar

Parisli tasarım stüdyosu Pinaffo Pluvinage tarafından 3 yıl süren testlerin ardından geliştirilen kitap, Paris’te Musée des Arts Décoratifs’de sergilenmiş ve tasarım ödülleri almış. 16 Ocak’ta başlayan Kickstarter kampanyasında ise ilk 30 saat içinde 55.169 dolarlık fon hedefine ulaşmış. Topladığı destek şu anda 87.000 doları aşmış durumda.

Papier Machine ilginizi çektiyse, iletken boya ile kağıttan lamba tasarlamayı sağlayan Electric Paint Lamp Kit’e ve kağıt üzerine elektrik devreleri çizen kalem Circuit Marker’a da göz atmanızı öneririm.

Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar Etkileşimli Kağıt Oyuncaklar

Görsel: Kickstarter