Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İçinde 1001 Çeşit Dünyayla Gezen Küpler: Toyota e-Palette

İçinde 1001 Çeşit Dünyayla Gezen Küpler: Toyota e-Palette

Toyota, CES 2018'de hareketlilik üzerine geliştirdiği, internet pazarını farklı bir noktaya taşıyabilecek şirin bir küp olan e-Palette Concept Vehicle'ı tanıttı.

CES 2018’in büyük temalarından biri bu sene hareketlilikti. Vaziyet bu olunca da Toyota’nın adından bu kadar konuşturması insana garip gelmiyor. Dünyanın ikinci büyük otomobil üreticisi olan Toyota, otonom otomobil çağında hareket kabiliyetini ve teslimat servislerini üstlenmek için CES 2018’de iddialı bir ürününü tanıttı. Anlaşılan bu konsept şehirleri gezen, kendi kendine çalışan; kutuları, insanları, paketleri ve pizzaları bir yerden bir yere ulaştıran araçları içeriyor. Toyota’nın gördüğünüzde “ay ne kadar şirinsin sen” diye sevebileceğiniz bu otonom araçların adıysa e-Palette Concept Vehicle.

Toyota e-Palette Mobil İşletmelere Hareket Katacak

e-Palette yeni nesil elektrikli bir araç. Bu araç farklı farklı hizmet veren işletmelerin kullanması için tasarlanmış. Ölçülebilir bir hareketliliğe sahip ve kullanıldığı hizmete göre özelleşebiliyor. 3 farklı boyutu olan e-Palette konsepti görevlerine göre büyüyor, küçülüyor, çoğalıyor. Aslında boş halleri şeffaf birer kübe benziyor. Üzerine kullanılacağı hizmet alanının giydirmesi yapılınca esas tarzı oturuyor e-Palette’lerin.

Toyota, araç paylaşımı ve sürüşü gibi tipik hareketlilik hizmetlerinden, mobil ofis ve perakende alanına, tıbbi kliniklerden mobil otel odalarına, gezen restorandan kargoya kadar  farklı farlı hizmet alanlarında çeşitli işlevleri yerine getirmesini planlıyor. Yeni bir elbiseye mi ihtiyacınız var? Çağırın mağaza e-Palette’ini, hem gideceğiniz yere geç kalmayın hem de istediğiniz bir elbise bulun. Ya da canınız pizza çekti ama evde yemek istemiyor musunuz? Atlayın bir e-Palette pizzacısına hem sosyalleşin hem de favori pizzanızı yiyin.

Toyota e-Palette’lerin internet alışverişlerini ve orada oluşan pazarı da etkileyeceğini öngörüyor. Dükkanı olmayan bir internet mağazasıysanız ve satış yaptığınız müşterilerinizle yüz yüze bir etkileşim yaratmak istiyorsanız e-Palette size bu imkanı sağlıyor. Ya da kim bilir, belki de e-Palette ve talep üzerine gelişen pazarlar bizlere yepyeni fikirler ve konseptler de yaratacak.

Toyota’nın bu garip görünümde şirin ama garip görünümlü araçları ne zaman üretime geçeceği tam tarih olarak belli değil, ancak projenin ciddiyetini şimdiden büyük şirketlerle ortaklıklar kurmasından anlayabiliriz. Toyota e-Palette için Amazon, Didi Chuxing, Mazda, Pizza Hut ve Uber’le çalışacağını açıkladı. Japon otomobil devi, Tokyo’daki 2020 Olimpiyatları’nda da e-Palette projesini başlatmayı umduğunu CES 2018’de söyledi.

Görsel: YouTube, Toyota