Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
E-Atıktan ve Geri Dönüştürülmüş Altından Yapılan Takılar

E-Atıktan ve Geri Dönüştürülmüş Altından Yapılan Takılar

Dell, Nikki Reed ile birlikte yarattığı, e-atık ve geri dönüştürülmüş altından ürettiği takı koleksiyonunu CES 2018'de tanıttı.

Hepimizin evinde ömrünü tamamlamış ama ne yapacağımızı bilmediğimiz için hala bizimle olan bir sürü elektronik eşyalar var. Yazıyı okuyanlar arasında hala üç model önce aldığı iPhone’u açmadığı bir çekmecede tutanlar olabilir. Ya da eski bilgisayarlarını yeni bilgisayarın altına destek olarak kullananlar da olabilir. Ömrünü doldurmuş elektronik atıklar bireysel bir problem de değil. İnsan tükettiği müddetçe atıklarımız azalmayacak. Dell de CES 2018’de tanıttığı yeni projesiyle bu konuya dikkat çekmek istiyor ve bizlere şunu soruyor “sahi, ne olacak bu atıkların hali.”

Hepimiz Dell’i elektronik şirketi olarak tanıdık, bilgisayarlarını gördük ya da kullandık. Ama Dell sadece bir elektronik şirketi değil. Dell; oyuncu ve aktivist olan Nikki Reed ile birlikte bir takı koleksiyonu tasarladı. Bu takı koleksiyonuyla da e-atığa dikkat çekiyor ve kendi bilgisayarlarının atıklarını değerlendiriyor. Adı Circular Collection by Bayou With Love olan koleksiyon, Dell bilgisayarların anakartlarından elde edilen altınla yapılmış takıları içeriyor. Neler mi var peki koleksiyonda? 14 ve 18 ayar altın yüzükler, küpeler ve kol düğmeleri. Takılara baktığınızda atıktan yapıldığını söylemeye bin şahit ister. İnsan gerçekten inanamıyor.

Hem Kibar Hem Aktivist

Parçaların kendileri narin bir estetiğe sahip ve koleksiyonun adına uygun olarak, her aksesuar yuvarlak bir motif içeriyor. Mesela, küpeler yuvarlak opallerle tamamlanıyor, dairesel halka küçük kürelerle süsleniyor.

Günümüzde halen e-atıkların sadece % 12,5’i tekrar geri dönüştürülüyor. Sadece ABD’de her yıl 60 milyon dolarlık altın ve gümüşü kullanılmayan telefonlarla attığı tahmin ediliyor. Circular Collection ve Dell ise, bu değerli materyallerin güzel, değerli ve sürdürülebilir eşyalara dönüştürülme potansiyelini ortaya çıkartıyor. Aynı zamanda insan sağlığına zarar vermemek ve maden çalışanlarının maden ocaklarındaki sızıntılardan etkilenmesini önleyerek çevresel ve sosyal faydalar da yaratıyor. Trucost araştırmasına göre, Dell’in çevreci ortağı Wistron GreenTech tarafından yaratılan altın ıslah süreci, geleneksel olarak maden altına alınmış altından %99 daha düşük çevresel etkiye sahip.

2012 yılından beri Dell, 50 milyondan fazla ömrünü tüketmiş ürünün geri dönüştürülerek yeni ürünlere dönüştürülmesini sağladı. Dell, Legacy of Good Program kapsamında, 2020 yılına kadar 100 milyon ürünü geri dönüşüm içeriği ürün portföyüne uyacak şekilde geri dönüştürmeyi hedefliyor. Nikki Reed ile olan işbirliği de şirketin atıklardan değer yaratmak için yenilikçi yollar bulma çabalarını gösteriyor.

Tasarımları beğenseniz ya da beğenmeseniz de, Dell bunu sadece iyi bir imaj için dahi yapmış olsa bile, aksi halde atık olacak değerli malzemeleri geri dönüşüme uğrattığını görmek güzel. Circular Collection’a ait parçalar 88 dolardan başlıyor ve Nikki Reed’in mağazası Bayou With Love aracılığıyla satılacak.

Görsel: Bayou with Love, Youtube