Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etiyopya’nın Yerel Saç Modellerine Işık Tutan NFT Koleksiyonu

Etiyopya’nın Yerel Saç Modellerine Işık Tutan NFT Koleksiyonu

Fikri ve hikayesiyle ön plana çıkan STRONG HAIR isimli NFT koleksiyonu, Etiyopya’daki saç stillerinin çeşitliliğine ve ülkenin zengin kültürüne vurgu yapıyor.

NFT projelerindeki eserlerin göze hoş gelmesi ya da izleyeni büyülemesi bir yana projelerin yaratım süreci, arkasındaki emek ve işlerin hikayesi süreci sanat eserine dönüştüren asıl unsur. Sağlam temellere ve etkileyici anlatım gücüne sahip her iş başarının anahtarına sahip oluyor. Tarık Tolunay’ın Tweet zinciriyle paylaştığı bir NFT projesi bu tanıma uyacak en güzel örneklerden biri.

Sanatçı ve model Kiya Tadele, 7 yıllık modellik kariyerinin ardından işin kamera arkasına geçip Etiyopya’nın zengin kültürünü ve tarihi mirasını aktarmayı amaç edindi. Ülkenin farklı noktalarında prodüksiyon ekipleriyle, fotoğrağçı ve belgeselcilerle çalışan sanatçı Yatreda (ያጥሬዳ) isimli bir sanat kolektifine de liderlik ediyor. Bir aile kolektifi olarak tanımlayabileceğimiz Yatreda sanatçının moda tasarımcısı, yazar ve fotoğrafçı kardeşleriyle birlikte hayata geçirdiği bir oluşum.

Afrika tarihini ve Etiyopya kültürünü yansıtan 100 farklı saç stili

Sanatçı kolektifi Yatreda, Etiyopya’nın zengin kültürünü ve tarihini paylaşmak için hikayeden, kimliklerden ve kolektif güçten ilham alıyor. Ekibin şimdiye kadar yayınladığı en büyük NFT koleksiyonu STRONG HAIR, bölgenin tarihini ve kültürünü kutlarken projeye gösterilen emek işin değerini artırıyor.

Saç stilleri, sadece Etiyopya’da değil tüm Afrika’da bir kültürün, tarihin ve kendini ifade edişin bir yansıması. Etiyopya’nın farklı bölgelerinden 100 farklı saç stilinin yer aldığı STRONG HAIR, hikayesi ve içeriğiyle güçlü bir bağ kuruyor.

Geçmişe ve günümüzde ait sosyal ve kültürel mesaj içeren saç stilleri Etiyopya’nın kültürünü daha geniş kitlelere ulaştırmak için NFT serisine dönüşüyor. Bu seride hareketli siyah beyaz portrelerle afro saç modelleri, örgüler, boncuklar, kazımayla verilmiş desenler ve diğer süslemelerle birlikte birçok stili görmek mümkün.

Bu hareketli portreler bölgenin kültürünü yansıtmasının yanı sıra prodüksiyon süreciyle de takdire şayan bir iş. Ekibin kendi imkanlarıyla hazırladığı 360 derecelik kamera sistemi farklı saç stillerini kayıt altına almak için kullanılıyor. Gittikleri her bölgede bu portatif sistemi kuran Yatreda sanat kolektifi bölge halkının saçlarını kayıt altına almış. Aşağıdaki paylaşımlarda sürecin kamera arkasından kesitler bulabilirsiniz.

Foundation üzerinden listelenmeye devam eden STRONG HAIR koleksiyonu şimdiye kadar yaklaşık 190 ETH satış hacmine ulaştı. Seri bir yandan güncellenmeye devam ederken şimdiye kadar elde edilen başarı bize bir fikrin arkasında yüklesen NFT koleksiyonlarının ne kadar başarılı olabileceğini gösteriyor.

Görsel: Foundation