Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Erkek Olmanın Tek Bir Yolu Ya Da Kuralı Yok

Erkek Olmanın Tek Bir Yolu Ya Da Kuralı Yok

Amerikan hijyen ürünleri markası Harry's'in yeni reklamında, babasını kaybetmiş bir çocuğun yolu bir uzaylıyla kesişiyor ve küçük çocuk ona erkek olmanın ne demek olduğunu anlatıyor.

“Adam ol, erkek ol, adam gibi davran” söylemlerini insan; kadın ya da erkek olması fark etmeksizin duymuş olabilir. Bir erkek için bu söz büyürken bir yük olabilir. Kullandığımız deyim ve kelimelere dikkat etmeyişimiz gereksiz yere toplumları daraltıyor ve insanlara yüklenmemesi gereken anlam ve sorumluluklar yüklüyorlar. Sonra geriye cevaplanamayan en büyük soru kalıyor, ben neyim? İnsan bu sorunun cevabını parasıyla, gücüyle, cinsel kimliğiyle, cinsiyetiyle doldurmaya çalışıyor. Halbuki bu soru bunlar yokken de sorulan bir soruydu. Neyiz, kimiz biz?

Erkekler de hayatı boyunca yaşamanın ve hayatta kalmanın ne kadar zor olduğu bilgisiyle büyütülüyorlar. Bu sene Web Summit 2017’de Axe’dan Rik Strubel, Axe ve erkeklik algısı üzerine bir sunum yaparken erkek olmak kavramını da incelemişti. Markalar için kadınlar ve LGBT’li bireyler kadar aslında erkekler de önemli. Belki erkekler uzun zamandır göz önündeydi ama çuvaldızı hiç kendilerine batırmamışlardı. Nasıl ki kadına bazı tanımlar biçildi ve yıllarca yanlış olsa da bu tanımlar üzerinden kadın var oldu, aslında tam olarak erkek de aynı travmayı yaşadı ve yaşıyor. Geçmiş senelerde erkeklere özel markalar da bu yanlışı destekliyordu. Siyahı, gizemi, sertliği erkekle kodluyorlardı. Erkek olmayı tanımlıyorlardı. Ama gerçek şu ki, erkek olmak için tek bir yol yok. Harry’s’in yeni reklam filmi de bize bunu anlatmayı çabalıyor.

Erkek, Kadın Fark Etmez; Var Olmak Hep Aynı Kafa Karışıklıklarını Getiriyor

Bu sene, Amerikan hijyen ürünleri markası Harry’s, yeni reklamında rakiplerine kıyasla biraz daha az yüklü bir testosteron yaklaşımı seçti. GSD&M ajansıyla marka, bu reklam filminde, okula giden küçük bir oğlanın öyküsünü bizlere anlatıyor. Ufaklık oğlan başka bir gezegenden gelen erkek görünümlü uzaylıyla arkadaş oluyor. Uzaydan gelen erkek karakter tam olarak erkek hatta insan olmanın ne demek olduğunu bilmiyor, uzaylı ilk olarak gördüğü sincabı insanların lideri dahi zannediyor. Sonrasında küçük çocuğa sorusunu yöneltiyor: Ne demek erkek olmak? Küçük çocuk da bu soruya kendi erkek olmak tanımlarıyla cevap veriyor. Çocuğa göre erkekler salınarak yürür, rahat ettiği şeyleri giyer, ciddiye alınmak ister, traş olmalıdır ve kendine bakabilmelidir. Uzaylı karakter reklamın sonunda kayboluyor ve çocuğu yalnız bırakıyor. Çocuksa sonrasında kaybettiği babasını ve bugünlerde insan olmanın gerçekten ne manaya geldiğini düşünmeye devam ediyor.

Axe sunumunda Rik Strubel, erkeklerin kadınların dört katı oranda intihara meyilli olduklarını, erkek popülasyonunun %69’unun hayatın zorluklarıyla mücadele etmektense uzun dönemli depresyonları tercih ettiğini ve %90’ınınsa kendini toplum içinde hapiste gibi hissettiğini söylemişti. Demek ki gerçekten ortada erkek kavramı adına da ciddi bir sorun var.

Harry’s’in reklamı akıllara #LikeAGirl‘ü getiriyor. Bu tarz kampanyalar çocukları merkezine alarak onların üzerinden olması gerek algıyı vermeye çalışıyor. Ama ileride umarım kadın erkek gibi ayrımlar yaparak onların özelinde yapılmaya devam edilmez tanımlama çalışmaları. Umarım ileride çocuk, genç, yaşlı ve bunların hepsine insan deriz.

Görsel: YouTube