Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Çağdaş Bir Oyun: Cuphead

Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Çağdaş Bir Oyun: Cuphead

1930'ların 2B animasyon tekniğiyle ve estetiğiyle tasarlanan Cuphead, nostaljiyi ve bugüne özgü yaratıcı anlayışı aynı ekranda birleştiriyor.

1930’lu yıllarda animasyon yaratmak oldukça oldukça meşakkatli bir işti. Elle yapılan çizimler herhangi bir dijital yazılım olmadan birleştiriliyordu. Oldukça zaman alan bu analog teknikle yaratılan uzun metrajlı çizgi filmler, bugünün yetişkinleri için hala büyüsünü koruyan bambaşka bir dünya yarattı. Caz müzik eşliğinde ilerleyen o Walt Disney filmlerini hipnotize olmuş gibi izlediğim zamanları bugün gibi anımsayabiliyorum. Kanadalı oyun geliştiricileri Chad ve Jared Moldenhauer ise bu eski tekniği 2017’de avangart bir proje yaratmak için kullandı ve StudioMDHR çatısı altında Cuphead adlı oyunu geliştirdiler.

Cuphead ile gerçeküstü bir evreni keşfetmek

Oyun Cuphead adlı bir kahramanın etrafında dönüyor. Adıyla uyumlu bir şekilde kahramanımız fincan kafalı bir figür. Cuphead geçmişte şeytanla yapmış olduğu bir anlaşma dolayısıyla ona olan borcunu ödemek için mücadele ediyor. Oyun süresince karakter; gerçeküstü dünyaları, yeni silahları ve yeni süper güçlerini keşfediyor. RPG türündeki oyunda oyuncu, Cuphead rolünü üstleniyor ve düşmanlarıyla dövüşerek bir üst seviyeye çıkmaya çalışıyor. Tabii karakter tasarımları ve sahneler muhteşem. Estetik olarak eskiye ait gibi dursa da karakterlerin tasarımına baktığınızda bugüne ait özgür bir zihnin eseri olduğunu görebiliyorsunuz. Cuphead’in yanında kardeşi Mugman da onunla birlikte mücadele ediyor. Oyuna Xbox One’da ikinci bir oyuncu katılırsa Cuphead ve Mugman ayrı oyuncular tarafından yönetilebiliyor. Mugman’ın misyonu King Dice ve Devil ile karşılaştıklarında ruhlarını korumak. Oyunun mottosu da zaten “Don’t deal with the Devil” (şeytanla anlaşma yapma). Oyunun zorluk dereceleri, karakterin ve içinde yer aldığı sahnenin dinamiklerine göre şekilleniyor. Gerçi oyun atmosfer, estetik ve tasarım olarak öylesine çocukluk yıllarımıza dokunuyor ki, hiçbir şey bu nostaljik duygunun önüne kolay kolay geçemez.

24 fps hızında yaratılan oyunun karakterleri Chad Moldenhauer tarafından elle çizilmiş ve suluboya ile renklendirilmiş. Karmaşık detaylar ve büyüleyici karakterle bezeli olsa da oyuncunun dikkatini dağıtmayacak şekilde sade bir yaklaşım söz konusu. Oyunun müzikleri de yine 30’lu yıllardaki gibi tempoya uygun dinamik caz melodilerinden oluşuyor. Oyunu, Xbox One oyun konsolunda ya da Microsoft mağazasından satın alarak (56,25 ₺) bilgisayarınızda oynayabilirsiniz.

Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead

Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead

Nostaljik Animasyon Estetiğiyle Yeni Bir Oyun: Cuphead

Görsel: YouTube, Microsoft