Bireyler ve kurumlar doğaya saldıkları karbondioksit miktarını azaltarak karbon ayak izini düşürmeye ve içinde bulunduğumuz küresel iklim krizi engellemeye çalışıyor. Peki ya şimdiye kadar salınan karbon için neler yapılabilir? İlerleyen zamanlarda daha çok adını duyacağımız karbon yakalama teknolojisi bu noktada devreye giriyor.
İklim krizi konusunda karbon yakalama teknolojisi önemli bir rol oynuyor
Bu yıl Web Summit’te Carbon Engienering ile bir örneğini de yakından takip etme şansını yakaladığımız bu teknoloji havadaki karbondioksit gazını filtreli fanlar sayesinde çekiyor ve depoluyor. Bu süreçte üretilen karbondioksit de süreç içinde sıfırlanıyor. Ayrıca güneş enerjisi ile toplanan hidrojen ve karbondioksitle birleştirerek fosil yakıt ikamesi ortaya çıkarılabiliyor.
Karbonu yakalamak ve ayırmak şu anda yüksek maliyet gerektiriyor. Bu sistemi havadan 100 dolar karşılığında bir ton karbondioksit çıkarabiliyor. Ancak hala temizleyebileceğimiz karbondan daha fazlasını üretiyoruz. Bu yüzden bu şirketlerin çoğalması ve yatırım alması gerekiyor.
Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk bu konuda adım adan iş insanları arasında yerini aldı. Attığı tweet ile en iyi karbon yakalamada en iyi teknolojinin geliştirilmesine 100 milyon dolarlık ödül vereceğini duyurdu. Musk Twitter paylaşımında “En iyi karbon yakalama teknolojisi sistemi için 100 milyon dolar bağışta bulunacağım. Önümüzdeki hafta ayrıntıları açıklayacağım.” dedi.
Details next week
— Elon Musk (@elonmusk) January 21, 2021
Havadan karbon yakalama konusunda çalışan önde gelen girişimler arasında Web Summit’te yer alan Carbon Engineering dışında İsviçreli girişim Climeworks, gaz emisyonlarını yakalayan ve onları yakıta dönüştüren LanzaTech gibi şirketler bulunuyor.
Görsel: Climeworks, Carbon Engineering, LanzaTech