Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektronik Ürünlerin Ölümden Sonraki Hayatı

Elektronik Ürünlerin Ölümden Sonraki Hayatı

Üzerinde pek çok kimyasalı barındıran, göz bebeğimiz teknolojik ürünler ölünce cennete değil Gana’ya gidiyor.

Alex Gorosh, izleyeceğimiz kısa filmin başrolünde oynuyor. Dünya üzerinde her teknoloji kullanıcısı gibi onun da cihazları bozulabiliyor, kırılabiliyor veya suya düşerek kullanım sürelerini tamamlıyor. Ve filmin yolculuğuna da bozulan cihazlarını çöpe attıktan sonra onları neyin beklediğini düşünerek başlıyor.

Araştırmaları sonucunda Amerika Birleşik Devletlerindeki elektronik atıkların yarısından fazlasının denizleri aşarak Çin, Hindistan ve Afrika’ya gönderildiğini öğreniyor. Bu tercihlerin sebebi ise çevre düzenleme kanunlarının Amerika Birleşik Devletlerine oranla daha gevşek ve denetimden uzak olması. Gana’nın sahil bölgesinde yer alan Accra kentindeki Agbogbloshie isimli banliyö bölgesi dünya üzerindeki en büyük elektronik çöplükler arasında yer alıyor. Alex Gorosh da bu bilgiden sonra kendi elektronik atıklarını, bu çöplüğe giderek kendi imha etmeye karar veriyor.

Elektronik atıklar bünyesinde pek çok zehirli kimyasal barındırıyor. Bunlar bilinçli ve çevreye duyarlı olarak imha edilmediği zaman hem toprağı hem de yerel nüfusu etkiliyor. Bunu engellemek, elektronik atıkları geri dönüştürerek değerlendirmek için farklı girişimler bulunuyor. Gizmogul; iPhone, iPad, Macbook, Android akıllı telefon gibi farklı cihazları yeniden değerlendirip satış, alış veya bağış yapabiliyorsunuz. Böylece sizin ihtiyacınız olmayan bir ürün başka birinin ihtiyacını karşılıyor. Hem de o yanarken ortaya çıkan kimyasallarla da kimse karşılaşmamış oluyor.

Künye;

Yönetmen: Alex Gorosh
Yapımcı: Stephen Schneider
Senaryo: Alex Gorosh, Stephen Schneider
Ses: Vibe Mountain
Müzik: Gramatik
Ses Düzenleme: William McGuigan
Teşekkürler: Kwame Owusu, Isaac ‘Kochoko’ Mensah, Ben Williams, Marisa Rico, Max Joseph, Kevin McElvaney, Pretty Lights Music

Kaynaklar; Basel.intMake It FairThe GuardianThe Guardian GalleryWikipedia