2018 yılında tamamen güneş enerjisiyle çalışan elektrikli bir otomobil geliştirme planlarını açıklayan Lightyear, araştırma, tasarım, mühendislik, prototipleme ve test süreçlerinin ardından geçtiğimiz Haziran ayında Lightyear 0 adlı dünyanın tamamen güneş ışığıyla çalışan ilk elektrikli otomobilini piyasaya sürdüğünü duyurmuştu. Hollandalı otomobil üreticisi, gerekli yasal izinlerin alınmasıyla birlikte seri üretime başladıklarını açıkladı.
Production has started! The Lightyear 0 assembly line has officially sprung to life in Finland ☀️
Getting to production isn’t easy. Many don’t make it this far. We owe every milestone that brought us here to a tenacious team and a bright-minded community. pic.twitter.com/WEkhtnC4O9
— Lightyear (@lightyear_cars) November 30, 2022
Lightyear 0, tavanından kaputuna ve bagaj kapağına kadar toplamda 5 metrekarelik kavisli bir alana entegre edilen güneş panelleri ile topladığı güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürüyor. Şirket, İspanya veya Portekiz gibi güneşli ülkelerde günde 35 kilometre yol kat eden ortalama bir sürücünün, şarj etmesine gerek kalmadan yedi ay boyunca otomobili kullanabileceğini ifade ediyor. 0’dan 100 kilometreye yalnızca 10,5 kWh enerji kullanarak çıkabilen Lightyear 0, 0,19’dan düşük sürtünme katsayısı ile dünyanın en aerodinamik otomobili unvanına sahip.
Daha önce güneş ışığından yararlanılmaya çalışılmadı mı?
Son yıllarda otomobil piyasasında kendine giderek daha fazla yer bulan ancak halen şarj gibi çözüm bekleyen altyapı sorunları olan elektrikli otomobillerle ilgili olarak zihninizde “Neden daha önce güneş ışığından yararlanılmaya çalışılmadı?” sorusu belirebilir.
Aslında bu alanda çalışmalar yürüten ilk ve tek şirket Lightyear değil. Ancak en hızlı ve büyük gelişmeyi gösterenin O olduğunu söyleyebiliriz. Zira bir elektrikli otomobilin tüm enerjisini güneş ışığından almasını sağlamanın bazı teknik zorlukları bulunuyor.
Ortalama bir otomobilin yüz ölçümü, aracı çalıştırmak için gerekli olan enerjiyi sadece güneş panelleriyle toplamak için oldukça yetersiz bir alan. Panellerin güneş enerjisini toplamayı sağlayan başka teknolojilerle desteklenmesi ve tüm aracın bu tamamen bu teknolojiyle kaplanarak üretilmesi gerekiyor ki, bu da şu an için oldukça maliyetli bir teknoloji.
Bu alanda çalışmaları olan tek şirket Lightyear değil!
Elektrikli otomobillerde enerjinin bir kısmını güneşten sağlamak üzere elbette bazı çalışmalar var. Örneğin Audi, otomobil çatılarına entegre edilebilecek ince güneş panelleri geliştirmek için Çinli güneş pili uzmanı Hanergy ile işbirliği yaparken; Mercedes Benz, ön kaputa yerleştirilecek şeffaf güneş enerjisi panelleri için moda tasarımcısı Virgil Abloh ile ortak bir projeye imza attı.
Tamamen güneş ışığından yararlanarak elektrikli otomobil geliştiren ise yalnızca birkaç şirket bulunuyor: Alman Sono Motors, Güney Kaliforniya merkezli Aptera Motors ve Hollandalı Lightyear bunlar arasında yer alıyor. Sono Motors da, daha önce 2023 yılı ortalarında Avrupa’da üretime geçeceğini açıklamıştı.
Lightyear, Finlandiya’daki fabrikasında 2023 yılının ikinci yarısına kadar haftada ortalama 5 otomobil üreterek toplamda 1000 aracı satışa sunmayı planlıyor. Lightyear 0’ın ilk 150 adedi 259 bin dolardan satışa sunulacak. Otomobilin üretim süreci ve ilk sürüş deneyimini aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.
Güncelleme: CES 2023’te güneş enerjisiyle çalışan yeni otomobili Lightyear 2’yi tanıtan Lightyear, stratejik yapılanma nedeniyle Lightyear O’ın üretimini durdurduğunu, 2025 yılında yeniden üretime başlayacağını açıkladı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Lightyear, Twitter, Instagram, Youtube