Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın En Zenginlerini Tanıyoruz Ya En Fakirlerini?

Dünyanın En Zenginlerini Tanıyoruz Ya En Fakirlerini?

Fund for Peace için hazırlanan "Bottom 100" projesi; dünyanın en fakir 100 insanını hikayeleri ve fotoğraflarıyla bize tanıtırken bu sorunu görünür kılmayı amaçlıyor.

Dünyanın en zengin insanları listelerini hep görüyoruz. Bu listelerde kimlerin ne kadar parası olduğunu, hangi yöneticinin kimi geçtiğini, şirketinin değerini, mal varlıklarını bulabiliyoruz. Dünyanın en zengin 100 insanını bu kadar görürken, en fakir 100 insanı hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Dünya çapında sefaletle savaşan uluslararası sosyal sorumluluk kuruluşu Fund for Peace bu ayrıma son vererek, dünyanın en zengin insan listelerinin karşısına tam tersi listeyi koyuyor.

Havas Syndey tarafından Dünya Mülteci Günü vesilesiyle yaratılan “The Bottom 100” isimli proje,  dünyanın en fakir 100 insanını içeriyor. Facebook üzerinden de paylaşılan listede, zorluk içerisinde yaşayan bu insanlar hikayeleri ve fotoğraflarıyla yer alıyor. Amacı ise görmezden gelinen bu insanları ve bu sorunu görünür kılmak. Bu sayede etkili kurumlara, şirketlere ve hükümetlere ulaşacak bir platform sağlayarak dünya çapında sefaletle savaşacak adımların atılmasını sağlamak.

bottom 100_fund for peace_havas sydney_bigumigu_

Bottom 100’deki İnsanların Hikayeleri

Bottom 100 projesinin tamamlanması 2 yıldan daha uzun sürmüş. 5 kıtada 23 farklı milletten ve sayısız dil ve etnik kökenden insanlarla yapılan röportajlarla liste oluşturulmuş. Seçilen 100 insan aslında dünya çapında benzer koşullarda yaşayan milyonları temsil ediyor. Bottom 100 listesinde, insanların dolarla ölçülen değerleri yok. Bunun yerine savaş, dinsel, sosyal veya etnik baskılar, iklim değişikliği, göç gibi nedenlerle ekstrem fakirlik içerisinde yaşayan insanların ve ailelerin hikayeleri var.

Bu hikayeler yürek burkan üzücü detaylarla dolu. 1. sırada yer alan Perulu David Polis’in hikayesi örneğin… Hasta kızına yardım etmek için bütün parasını kullandıktan sonra Şili’den Bolivya’ya günlerce yürümek zorunda kalan Polis; şimdi 5 kişilik ailesiyle birlikte 16 metrekarelik bir odada yaşıyor ve ailesi için sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için illegal göçmen statüsünün değişmesini umuyor. Listedeki tüm hikayeler, David Polis’inki kadar acı; yokluk, sefalet, hastalık, savaş gibi trajedilerle dolu. Ancak hepsinin ortak noktası, acı oldukları kadar direnç, güç ve cesaret de içermeleri.

Kampanya Farklı Mecralarda Destekleniyor

Red Agency ve Havas Media’nın da yaratımına destek verdiği www.bottomhundred.org adresindeki internet sitesi kampanyanın temeli. Site üzerinde yer alan hikayeler sosyal medya üzerinden paylaşılabiliyor. Bu sayede sesini duyuramayan insanların seslerini duyurmasına yardımcı olmak amaçlanıyor. Sitede ayrıca kendi gelir düzeyinizi girerek dünya zenginlik listesinde nerede durduğunuzu da görebiliyorsunuz.

Kampanya internet sitesi dışında açık hava, deneysel pazarlama araçları, sosyal medya ve halkla ilişkiler faaliyetleriyle de destekleniyor. Kampanyada kullanılan fotoğraflar; ayrıca 21-24 Haziran arasında Sidney’de bir sergide yer alacak.

Künye:

Reklamveren: Fund for Peace
Reklam Ajansı: Havas Sydney
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Stuart Turner, Seamus Higgins, Tim Green
Reklam Yazarı: Kevin Masters, Jeremy Vernon, Joe Ranallo
Sanat Yönetmeni: Jeremy Hogg, Tom Twiby
Tasarım Başkanı: Darren Cole
Tasarımcı: Nic Adamovich, Alex Dale, Nina Troeger, Michael Macgregor, Dylan Reid, Serlina Wong, Michele Wong,Amanda Christiansen
Deneyim Başkanı: Adam Shutler
Stüdyo Sorumlusu: Michelle Skold
Stüdyo Sanatçısı: Jonathan Wilson, Pip Snelling
Dijital Yapımcı: Megan Evans
Dijital Yönetici Yapımcı: Peter Segerer
Teknoloji Yönetmeni: Matt Watson
Müşteri Hizmetleri Yönetmeni: Birga Bardenhorst
Sosyal Medya Yönetmeni: Mark McKissock
Sosyal İçerik Yapımcısı: Katie Jamieson, Edwin Concubierta
Basın Sorumlusu: Thea Clausen
Basın Yapım: Alex Hobson
Yapım Sorumlusu (Red Guerilla): Sam Perry
Yapımcı (Red Guerilla): Kana Phung
Kurgu: Beau Simmons
Trafik Sorumlusu Anthony Janjic
İş Yönetmeni: Alex Ball
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Maggie De Goede
Medya: Havas Media
Halkla İlişkiler: Red Agency

Görsel: Facebook – bottomhundred.org