Effective altruism (etkili fedakarlık) hareketi, başkalarına en etkili şekilde fayda sağlamak için kanıt ve akılcılığa başvuran felsefi ve sosyal bir hareket. Böylece bireyleri tüm nedenleri ve eylemleri dikkate almaya; değerlerine dayanarak en büyük olumlu etkiyi yaratacak şekilde hareket etmeye teşvik ediyor. Dolayısıyla onu diğer hayır işlerinden ayıran en büyük farkı, kanıta dayalı bir yaklaşıma sahip olması. Bu kanıtlara ulaşmak ve karar vermek ise sıkı ve uzun bir araştırma sürecini gerektiriyor. İşte Rethink Priorities, Priority Wiki adlı platformla bu süreci kısaltmayı hedefliyor. Bağışçıların yardımlarını nereye yönlendirebileceği konusunda karar verebilmeleri için onlara çeşitli veriler sunuyor.
Dünyayı kurtarmaya nereden başlamalı?
Dünyada hangi sorunun daha öncelikli olduğu, hangi çözümlerin en umut verici olduğunu ve benzeri şeylere karar vermek için hesaplamaya dayalı hareket eden yardım kuruluşları ve bağışçılar var. Ancak sorun, tüm bu bilgilere tek bir yerden erişilebilecek bir kaynak olmayışı. Rethink Charity adlı kar amacı gütmeyen kuruluşun girişimi olan Rethink Priorities, bu boşluğu doldurmak amacıyla Priority Wiki’yi kurdu. Platform yardım çalışmaları hakkında bilgi toplayıp kategorilendiriyor. Böylece yardım yapacak kuruluşların konu ile ilgili yapılan önceki çalışmalardan haberdar olmasını sağlıyor. Özetlersek yeni yardımlar konusunda daha isabetli kararlar alınması için veri sunmuş oluyor.
Priority Wiki, yardım çalışmalarını 6 ana kategoride şöyle sınıflandırıyor: Varoluşsal/Felaketle Sonuçlanan Gelecek Riskleri, Araştırmanın Kararların ve Değerlerin Geliştirilmesi, Politikaların Geliştirilmesi, Gelişmekte Olan Dünya Ülkelerinin Tıbbi ve Ekonomik Gelişimi, Gelişmiş Dünya Ülkelerinin Tıbbi ve Ekonomik Gelişimi ve Belirli Alanda Bilimsel Araştırma. Şimdiye kadar Open Philanthropy, GiveWell, 80,000 Hours ve Animal Charity Evaluators gibi effective altruism araştırma kuruluşları Priority Wiki’ye araştırma verilerini girerek katkıda bulunmuş.
Eklemeler ve düzenlemeler anonim olarak gerçekleştiriliyor. Bu sayede zamandan çalan giriş ve kayıt süreçlerinin önüne geçilmeye çalışılmış. Ancak trollerin baş göstermesi durumunda bu sistemin yeniden gözden geçirileceği belirtiliyor.
Görsel: veeterzy