Hayatta bazı anlar gelir, gerçek ya da hayal birbirine karışır. Gördüğünüz şeyi görüp görmediğinizden emin değilsinizdir. Kendi benliğinizden dahi şüphelenirsiniz. Alman sanatçı Till Nowak da 65. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin kısa film yarışmasında yer alan 2015 yapımı Dissonance ile bu konulardan bahsediyor. Daha doğrusu gerçek ve hayal dünyası iç içe geçmiş bir müzisyenin yaşadıklarını anlatıyor.
Geçtiğimiz hafta internet prömiyerini yapan Dissonance, zihinsel olarak hasta ama çok yetenekli bir müzisyenin zihninde bir yolculuk hikayesi. Gerçek ve animasyonun harmanlanması gerçekten baş döndürüyor. Karakterin zihinindeki boşlukları hayal gücüyle dolduruşu adeta renksiz bir tabloya renk vermesi gibi. Özellikle müzisyenin piyano sahneleri çok güzel. Hem deliliğinin kahkahalarını hem de deliliğinin hüzünlerini çok güzel hissediyorsunuz. Özellikle animasyonla gerçek görüntülerin harmanlanması duygudurum değişikliklerinin çok iyi izleyiciye aktarılmasını sağlıyor.
Dissonance, Till Nowak’ın üçüncü kısa filmi. Till Nowak genel olarak kısalarında böyle konuları işlemeyi seviyor. Hikayelerinin çoğunluğunda görsel olarak etkileyici bir dil kullanıyor. Anlatımın seyirciyle etkileşime girmesini önemsiyor. Film yapımcısı olarak kendi mükemmel dengesini oluşturmanın peşinde koşuyor Till Nowak. Ayrıca gösterildiği her yerde mutlaka ödül almadıysa da övgüleri topladı Dissonance.
Hayal ve Gerçek Karşıt Birer Durum
Till Nowak, Dissonance’ta karşıtlıklardan beslenen Avrupalı karakter tiyatrosunu kısa filminde ana karakter ve onun yanındaki karakter üzerinden veriyor. Gerçekten karakterler daha uzun bir şekilde işlense bu filmden bir oyun çıkar. Till Nowak, ayrıca Dissonance’ta fantastik canlandırmanın yalnızca anlatım biçimi olmadığını, bunun güçlü bir öge olup diğer hikayede kulanılan bileşenleri de güçlendirdiğini ispatlıyor. Böylece izlerken farklı hissettiğiniz taze bir sinema yaratıyor. Ayrıca tıp konularından beslenmeyi seven sanatçı, belli ki konularını da iyi araştırıyor.
Anormal ebeveynler ve zihinsel rahatsızlık temaları, kısa ve uzun metrajlı filmlerin kullanmayı sevdiği temalar aslında. Ancak burada yönetmen, filminde özgürce akan üretimiyle gerçek anlamda bir ivme kazanarak bu temayı yepyeni bir şekilde bizlere sunuyor.
Till Nowak filmi ilk olarak 2007’de düşündüğünü fakat ancak 2012 yılında filme dair çalışmalara başladığını söylüyor. Sanatçı üç yıl boyunca sahneleri kendisi tasarladı. Ayrıca dijital müzisyeni çerçeve içerisinde bir animasyon dönüştürdü. Dissonance’i tamamlayıp kendini tanıtan Till Nowaksa, Guardians of the Galaxy: Vol. 2, Thor: Ragnarok ve Black Panther gibi büyük bütçeli Hollywood filmlerinde konsept sanatçısı olarak çalışıyor.
Dissonance gerçekten ana karakterin yaşadığı gerilimi bizlere aktarabilen bir kısa film. Karakterin gözünden ve ruhundan görüyor gibi hissediyorsunuz olanları. 15 dakika da siz de dünyalarınızı sorgular bir şekilde bakıyorsunuz etrafa.
Görsel: Vimeo