Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Direniş Arşivleri – Bant Mag Gezi Özel ve Yaşarken Yazılan Tarih

Direniş Arşivleri – Bant Mag Gezi Özel ve Yaşarken Yazılan Tarih

Direniş arşivleri dergilerin direnişe ithaf edilmiş özel sayılarıyla günden güne zenginleşiyor.

Bant’ın ismi Bant olmadan önce ilk sayısıyla üniversite için İstanbul’a, kampüsteki yurda bırakıldığım ilk gün tek başıma kampüsteki kitapçıda gezerken tanışmış, görür görmez şaşırıp bağlanmıştım. Öyle ki seneler sonra mezuniyetin ardından yurt dışına taşındığımda tek sayısını bile kaçırmayı göze alamayacağım için her ay arkadaşlarım benim için arşivlemeye başlamıştı yokluğumda. Şimdilerde Bant oldu Bant Mag, artık internetlerde, biz hala onunlayız.

NTV Tarih’i ise babamdan bilirim, kendim hiç satın almadım, pişmanım. Bantmag ‘Gezi Özel‘, eski NTV Tarih ekibi ise ‘Yaşarken Yazılan Tarih‘ adında direniş özel sayıları hazırladı. NTV Tarih, direnişin ardından Gezi olayları ile ilgili bir sayı hazırlamak için çalışmaya başlamıştı, hazırladı da, çünkü 2009 yılının ilk ayından bu yana popüler tarihe ışık tutan bir yayının günümüzde yazılan tarihi görmezden gelmesi düşünülemezdi. Düşünüldü. NTV Tarih’in yayın hayatına son verildi. Derginin emekçileri Yaşarken Yazılan Tarih sayısını internette yayınladı.
Bant Mag’in Gezi Özel sayısı klasik müzik, sinema yazıları yerine ‘Bant Mag Soruyor’ adı altında bir röportaj serisine yer verip akademisyenlere, gazetecilere, oyunculara, fotoğrafçılara, yaratıcı sektörlerden diğer değerli isimlere kısacası direniş boyunca fikirlerini en çok duyduğumuz insanlara direnişi soruyor. Elif Key, Hakan Vreskala, Fırat Yücel, Selçuk Erdem, Pınar Öğünç, Ege Kayacan, Cem Dinlenmiş, Erdem Dilbaz, Devin Özgün Çınar röportajı olan isimlerden yalnızca bir kısmı.
Müzik ve sinema için de içerikler mevcut ama isyan şarkıları ile direniş sinemasından bahseden. Sayıdan Gezi Sineması Poster Serisi de:

Bu da Bant Mag’in Gezi’de sinemacılara uzattığı mikrofondan duyulanlar:

Yaşarken Yazılan Tarih ise Taksim Kışlası’nın Osmanlı uygarlığı için yerinden bahsederek başlıyor.
En en önemlisi de Gezi direşinin ilk gününden itibaren hazırladığı zaman çizelgesini paylaşıyor okurlarla, 31 Mayıs’tan 15 Haziran’a kadar, gün gün.
Derginin ilerleyen sayfalarında Osmanlı döneminden İstanbulluların tarihteki isyanlarına değiniliyor.
Peki tarih boyunca iletişim nasıl değişti?
Yaşarken Yazılan Tarih sayısını hazırlayan ekip bugün sayının basılı olarak da yayınlanacağını ne mutlu ki duyurdu, şu an için sayıdaki içeriği okumak ve bu eşsiz emeğin karşılığını verebilmek için bu özel sayıyı yaymak ne kadar değerliyse, basılı dergiyi alıp arşivlemek en az o kadar değerli. Sayının satışından elde edilen gelir tamamen direnişte hayatını kaybeden arkadaşlarımızın ailelerine ve tedavi görenlere verilecek. PDF’ini şimdilik buradan indirebilirsiniz.
Gezi sekmeleri blogu da direniş ile ilgili hazırlanıp internette yayınlanan tüm içeriklerin linklerini bir araya topluyor.