Otomatlardan fikir alınarak geliştirilen The Sending Machine, yiyeceklerin ve içeceklerin ihtiyaç sahiplerine bağışlanmasını sağlıyordu. Bağış sistemini anlık ihtiyaçlara göre düzenleyen proje; Andy Awards 2019’dan ödülle dönmüş, Cannes Lions 2019’da Digital Craft / Outdoor kategorilerinde kısa listeye kalmış ve SXSW 2020’de Interactive Innovation Awards yarışması finalistleri arasında yer almıştı. İhtiyaç sahiplerine yardımlarını temiz bir şekilde ulaştırmayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi de Gıda Otomatı projesiyle benzer bir işe imza attı.
İhtiyaç sahipleri SMS ile gelen şifreyi otomata girip ürünü alabiliyor
Türkiye’de ilk kez Kadıköy’de hayata geçirilen proje ile psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanı gibi meslek elemanları tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri Gıda Otomatı üzerinden temizlik ve gıda ürünlerinin yer aldığı paketleri alabilecek. Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ve Oxivo iş birliği ile gerçekleştirilen proje virüs bulaşma riskini azaltıyor.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Gıda Otomatı’nın açılışında yaptığı konuşmada samimi, gösterişten uzak, örselemeyen, örseletmeyen bir iyilik gerçekleştirdiklerini vurguladı. Veren elin alan eli görmediği, tam bir dayanışma örneği projesi olduğunun altını çizdi. Pilot projenin yeri de bu söyleme uygun bir şekilde seçildi. Gıda Otomatı ihtiyaç sahiplerinin yürüyerek ulaşabileceği, göz önünde olmayan sakin bir bölgeye yerleştirildi.
Başlangıç olarak 100 haneye gıda ve temizlik paketi yardımı yapılacak. Uzmanlar tarafından tespit edilen ihtiyaç sahiplerine gelen SMS ile otomattan ürünleri almak mümkün olacak. Tasarımı ve yazılımı Oxivo firması tarafından geliştirilen projede, ihtiyaç sahibi, tedarikçiler ya da belediye çalışanları bir birleriyle temas etmeyecek. Boşalan otomat bölmeleri düzenli olarak TİDER tarafından yenileri ile doldurulacak.
Görsel: Kadıköy Belediyesi