Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitkisel Yağların Sonu mu Geliyor?

Bitkisel Yağların Sonu mu Geliyor?

Fermente yağ üreten Zero Acre bitkisel yağ endüstrisine meydan okuyor.

Mutfak kültürünün en eski tekniğini kullanan Zero Acre, bitkisel yağların hem üretim hem de tüketim aşamasındaki sorunlara farklı bir çözüm sunuyor.

Yakın zamanda Robert Downey Jr.’ın FootPrint Coalition Ventures girişimi, Chef Dan Barber  ve Richard Branson gibi yatırımcılardan toplamda 37 milyon dolar yatırım alan Kaliforniya merkezli  Zero Acre Farms bitkisel yağlara alternatif olarak geliştirdiği işlenmiş fermente yağı web sitesi üzerinden satışa sundu.


Yapay yağ, kanola yağından yüzde 85 daha az toprak kullanılarak üretiliyor. Soya yağından yüzde 86 daha az CO2 yayıyor ve zeytinyağına göre yüzde 99 daha az su gerektiriyor. Bitkisel yağları sağlıksız ve sürdürülemez olarak niteleyen Zero Acre kurucu ortak ve CEO’su Jeff Nobbs,  “Fermantasyon binlerce yıldır ekmek, bira, şarap, turşu ve kimchi yapmak için kullanılıyor. Bu eski mutfak tekniğini farklı bir amaç için, çevremize zarar vermeyen sağlıklı yağlar üretmek için kullanıyoruz. Fermentasyon yoluyla elde edilen sıvı ve katı yağlarda hem hastalıklara yol açan kötü yağ molekülleri daha az hem de çoğu bitkisel yağa kıyasla yüzde 90 daha az karbon ayak izine sahip.” diyor.

Fermente yağ, ormansızlaşma ve iklim krizinin çözümü olabilir.

Dünyadaki tarım arazilerinin yüzde 20 ila 30’u bitkisel yağ üretimi için kullanılıyor. Ormansızlaşma, biyolojik çeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği de bunun birer yan etkisi olarak ortaya çıkıyor. Şirket, ABD’de kullanılan bitkisel yağların sadece yüzde 5’ini yapay yağ ile değiştirmenin her yıl 3,1 milyon dönümlük araziyi serbest bırakacağını iddia ediyor. ABD’de 200 milyar dolar büyüklüğünde bir bitkisel yağ pazarı olduğunu belirten Nobbs hedeflerinin ürettikleri çok amaçlı yapay yağ ile bitkisel yağların çevre ve insan üzerindeki yıkıcı etkilerini yok etmek olduğunu belirtiyor.

 

Görsel: Pexels (Yan Krukov), Zero Acre, Instagram, Youtube.