Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitki Benzeri Etkileşimli Nesneler

Bitki Benzeri Etkileşimli Nesneler

Nicole Hone ve Ross Stevens "Polyphytes" isimli yeni projelerinde, farklı elementlerle etkileşime geçen bitki benzeri deneysel 3B baskı nesneler tasarladı.

Endüstriyel tasarımcı Nicole Hone, doğadan esinlenerek tasarladığı fantastik su bitkilerini 3B basarak yarattığı Hydrophytes adlı projesiyle birkaç yıl önce radarımıza takılmıştı. Hone yeni çalışmalarında da tasarımı, doğayı ve teknolojiyi ilgi çekici nesnelere ve deneyimlere dönüştürmeye devam ediyor. Bunu yaparken de bir modelleme yazılımı ve çok malzemeli 3B baskıyı kullanıyor. En yeni çalışması ise Wellington Victoria Üniversitesi’nden (Yeni Zelanda), MADE grubu altında Ross Stevens ile iş birliği içinde yürüttüğü bir araştırma projesinin parçası olan Polyphytes.

Damarları yaratmak için en yeni 3B baskı teknolojileri kullanıldı

Nicole Hone ve araştırma direktörü Ross Stevens birlikte su, hava ve buz gibi doğal elementlerle büyüleyici bir şekilde etkileşim kurabilen bitki benzeri deneysel 3B nesneler tasarlıyor. En yeni 3B baskı teknolojilerinin tanıdığı imkanlar sayesinde gerçek bitkilerdeki damar sistemlerini  taklit ediyorlar. Polyphytes’i tasarlarken birincil amaçları, bu karmaşık analog fiziksel nesnelerin dijital manipülasyonlara maruz kalmadan nasıl güçlü bir görsel görüntü oluşturabileceğini ortaya koymakmış. Bu açıdan da damarlı bir yapıda olmaları önem taşıyor. Araştırma projesi kapsamında çekilen film; damarlardan su, hava, duman, pudra şekeri, kabarcıklı karışım ve sabun gibi farklı maddeler akarken ortaya çıkan bir dizi fiziksel etkiyi gösteriyor.

Polyphytes, Houdini’de, bazılarının çapı 1 mm kadar küçük olan bir dizi dahili kanal içerecek şekilde modellenmiş. Daha sonra Stratasys J850 yazıcıyla değişken opaklık seviyelerine sahip tam renkli sert fotopolimer reçine kullanılarak basılmış. Kapalı boşluklar başlangıçta PolyJet temizleme sıvısı (Liquid Print) ile doldurulmuş ve üretim sonrası boşaltılmış.

Polyphytes

PolyJet teknolojisinin en yeni özelliği olan Liquid Print, bir nesnenin içinde sıvı ile doldurulmuş hava geçirmez boşlukların oluşturulmasına ve bunların içi boş kanallara dönüştürülebilmesine imkan tanıyor. Polyphytes projesindeki kolay akışkanlık sağlayan yapay kanallar/damarlar bu şekilde oluşturulmuş. Önceden bu tür boşluklar destek malzemesiyle dolduruluyordu ve temizlenmesi zorluk yaratıyordu. PolyJet paketi, nesneleri gömmeyi sağlayan Pause Print ve boşluklar oluşturmak için Air Print dahil olmak üzere, 3B basılı nesneleri içten dışa tasarlamak için daha fazla teknik ve yaratıcı özgürlük sunan bir dizi araç içeriyor. Nicole Hone projeyi gerçekleştirirken bu yeni imkanları da sonuna kadar test etme imkanı bulmuş.

Nicole Hone’un portfolyosundaki diğer çalışmalara buradan göz atabilirsiniz.  3B baskı dünyasından seçtiğimiz diğer yaratıcı projeleri ise burada görebilirsiniz.

Polyphytes

Görsel: Vimeo