Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklarla Birlikte Dünyayı Kurtaracak Sekiz Süper Kahraman

Çocuklarla Birlikte Dünyayı Kurtaracak Sekiz Süper Kahraman

Birleşmiş Milletler’in gezegeni koruma hedefiyle ortaya çıkardığı sekiz yeni süper kahraman çocukları bilinçlendiriyor.

İklim krizi her kıtayı ve her ülkeyi etkileyen, sınırlara takılmayan küresel bir sorun. Doğayı etkilediği kadar ülkelerin kendi ekonomilerini de alt üst edebiliyor. İklimlerin değişmesiyle birlikte deniz seviyelerinin yükselmesi, hava olaylarının aşırı şekilde gerçekleşmesi gözlemlenebilen en bariz sonuçlar.

Birleşmiş Milletler, 2015-2019 yılları arasının küresel sıcaklık değeri açasından tarihteki en yüksek ortalamaya sahip beş yıllık dönem olduğunu bildiriyor. Harekete geçilmez ise bu rekorlar kırılmaya devam edecek. Her ne kadar pandemi nedeniyle seyahat yasakları ve ekonomik yavaşlamalardan ötürü sera gazı emisyonları yavaşlasa da bu geçici bir durum. 2015 yılında kabul edilen Paris Anlaşması’nda olduğu gibi küresel ısınmayı endüstrileşme çağı öncesine oranla en fazla iki dereceden daha aşağı çekmek gerekiyor.

Süper kahramanlar çocukları bilinçlendiriyor

Bu krizi gündeme getirmek ve sorunlara dikkat çekmek isteyen Birleşmiş Milletler, değişimin geleceğin kahramanları olan çocuklardan başlaması gerektiğini biliyor. Yarının liderleri ve değişimin öncüleri olacak çocukları gezegenin kahramanı olabilecekleri konusunda teşvik etmek önemli. Bu kapsamda BM tarafından gezegeni koruma misyonuyla yaratılan sekiz yeni animasyon karakteri 2030’a kadar sürdürebilirlik hedefini artırmak ve çocukları bilinçlendirmek için kullanılacak.

The Climate Action Superheroes adı verilen bu kahramanlar BM’nin sosyal medya platformlarından duyuruldu. Sekiz kahramanın yer aldığı internet sitesinde çocukların yetişkinler yardımıyla yapabileceği görevler ve indirilebilir içerikler yer alıyor. İçeriklerde çocukların kendileri ve aileleri için gezegen konusunda yapabilecekleri değerli adımlar bulunuyor. Geri dönüşüm, su tasarrufu, enerji gibi konularda bilgilendirici paylaşımlar bulunuyor.

Her kahraman bir konuya odaklanıyor

Energy Expert (Enerji Uzmanı), Recycle Ranger (Geri Dönüşüm Muhafızı), Green Guide (Yeşil Önder), Water Wizard (Su Büyücüsü), Truth Talker (Gerçeklerin Savunucusu), Fume Fighter (Duman Avcısı), Veggie Vindicator (Sebze Savunucusu), Fashion Fixer (Kıyafet Onarıcı) ismindeki süper kahramanların her biri kendi alanında bilgiler veriyor. Örneğin Fashion Fixer, kullanılmış kıyafetleri bağışlayarak veya tamir ederek yeniden giyilebileceğini gösteriyor. Atık suların yüzde 20’sini ve sera gazların yüzde 8’inden fazlasını üreten küresel tekstil endüstrisinde dikkat çekiyor.

The Climate Action Superheroes kampanyasının konsepti New York City’de BM Genel Merkezine de ev sahipliği yapan The New School’un bir parçası olan Parsons School of Design‘daki öğrenciler tarafından hazırlandı. Süper kahramanların BM’nin 2018 yılında başlattığı sürdürülebilirlik konusunda bireysel eylem çağrısı ActNowcampaign’nin bir parçası olarak sunuldu. Şimdiye kadar site üzerinden bir milyondan fazla eylem kaydedildi.

climate action superheroes climate action superheroes climate action superheroes climate action superheroes

Görsel: UN Climate Action Superheroes 1, 2