Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Coca-Cola Suudi Kadınların Otomobil Kullanma Hakkını Kutluyor

Coca-Cola Suudi Kadınların Otomobil Kullanma Hakkını Kutluyor

Suudi Arabistan'ın kadınların otomobil yasağını kaldıracağı açıklamasından kısa bir süre sonra yayınlanan Coca-Cola filmi, Suudi bir babanın kızına otomobil kullanmayı öğretmesi üzerine.

Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan kadınların otomobil kullanması konusundaki yasağı kaldırmak için düzenlemelere geçileceğini ve kadınların da artık ehliyet için başvurabileceğini, önümüzdeki Haziran ayı itibariyle de yasal olarak otomobil kullanmaya başlayabileceklerini duyurdu. Uygulamanın çağ dışılığı ve bu zamanda bunun tartışılıyor olmasındaki absürtlük bir yana, ufak da olsa kadın eşitliği için bir adım atılmış olması sevindirici tabii. Bu büyük haberin akabinde Coca-Cola’dan da konuya ilişkin bir reklam geldi ve tabii insanları ikiye böldü.

2 Kasım’da yayınlanan Coca-Cola’nın reklam filmi, başka bir ülkede geçiyor olsa sıradan (ve aslında belki de reklam olarak çok da bir esprisi olmayan) bir film. Bir baba-kız hikayesi, babanın kızına otomobil kullanmayı öğretmesini anlatıyor. Ama tabii baba-kızın Suudi olması ve filmin yasağın kalkacağı haberinin 5 hafta sonrasında gelmesi, filmi önemli bir film yapıyor.

Filmde baba-kız bir otomobildeler. Kız, ön konsola koydukları Coca-Cola şişesini taşırmadan kalkmayı ve durmayı deniyor, bir iki başarısız denemeden sonra, nihayet oluyor. Gerisi klasik Coca-Cola filmi, gülüşler, şakalar, mutluluk, içme planları… Buradan da slogana bağlanıyoruz: “Değişimin bir tadı vardır. Tadını çıkar.”

Sosyal Medya İkiye Bölündü

Coca-Cola Orta Doğu Halkla İlişkiler Yöneticisi Omar Bennis, filmin Coca-Cola’nın toplumsal ve kültürel hayattaki olumlu değişimlerini kutlama mirasının bir parçası olduğunu söylüyor. Ancak, marka için kadın haklarına verdiği desteği ve değişimi kutladığını göstermek adına önemli ve bence değerli, hatta cesur bir film olmakla birlikte, sosyal medya bütünüyle aynı fikirde değil elbette.

Filmi çok beğenenler ve Coca-Cola’yı kutlayanlar çok. Diğer yanda ise Pepsi’nin toplumsal hareketleri hafife aldığı söylenen ve büyük dalga konusu olan Kylie Jenner’lı filmine benzetenler de var. Aynı zamanda, klasik kapitalizm eleştirileri de geliyor tabii, Coca-Cola kadın hakları gibi önemli bir konuyu kullanarak ürün satmaya çalıştığı yönünde eleştiriliyor. Filmin uygulamasını, kullanılan müziği ya da oyuncuları beğenmeyenler de var.

Film, sosyal medyada pek çok eleştiri okuna hedef olsa da yasağı savunan ve filmi bu nedenle eleştiren, “Kadınlar otomobil kullanamaz efendim! Bu da nereden çıktı.” temalı çok fazla yorum göremedim. Bu bile sevindirici bir şey sanırım.

Coca-Cola’nın bu hamlesinden sonra başka markaların da bu rüzgara kapılacağı ve konu hakkında daha fazla reklam geleceği de muhakkak. Bekleyelim, görelim.

Görsel: YouTube