Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kadınlar Offside’tan Fazlasını Biliyor

Kadınlar Offside’tan Fazlasını Biliyor

Suudi Arabistan'da yaptığı çalışmayla kadınların yanında yer alan Coca-Cola, onların her konuda olduğu gibi futbolda da erkeklerle eşit olduğunu izleyiciye gösteriyor.

Son dönemlerde kadın – erkek arasındaki eşitsizlikler hemen her alanda giderek azalıyor. Farkındalıkların artmasına markaların yayınladıkları reklam filmlerinin de elbette ki katkısı çok fazla. Coca Cola’nın yayınladığı son reklam da tam olarak hedef kitlesine, toplumsal cinsiyet kalıplarını kırdığını gösterir nitelikte. J.Walter Thompson, Dubai reklam ajansı tarafından hazırlanan Coca-Cola Offside kampanyası da 2019 AFC Asya Kupası‘ndaki Suudi Arabistan ile Japonya arasındaki müsabakanın canlı anlatımını gerçekleştirdi.

Son dönemlerde, özellikle Orta Doğu’da, bir fikir devrimi yaşanıyor desem yanlış olmaz. Kadınlar, geleneksel olarak erkek baskınlığı olan Arap ülkelerindeki gelenekleri değiştirmek için çabalıyor. Yeni nesillerin isteğiyse bu toplumsal düşünceyi değiştirmek. Çoğu marka, bu konuda değişimin yanında olarak eşitliğin destekliyor. Shell, Nissan ve Coca-Cola yakın zamanda bize kadınların Suudi Arabistan’da araç kullanabileceğini hatırlattı. Şimdiyse Coca-Cola futbolun sadece erkekler özelinde olmadığını bizlere anlatıyor.

İlk, kadın futbol yayın ekibi

Coca-Cola, Offside Studio kampanyasıyla tarihsel olarak eril bir sektöre müdahale ediyor. Futbol tüm dünyada kadınlar ve erkekler arasındaki bir duvar olarak algılanıyor. Kampanya için seçilen isim bile çoğu kişi tarafından kadınların en fazla kafalarının karıştığı terim olan  düşünülen ofsayt’tan geliyor. Coca-Cola bir stüdyo hazırlayarak futbolun sadece erkeklerin ilgi alanı olmadığını, kadınlarında tek başlarına bu konuda bilgi sahibi hatta bir canlı yayını yapabilecek kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor. Bu sporda herhangi bir cinsiyet ayrımı olmaması gerektiğini başarılı bir şekilde anlatmaya yardımcı olan bu stüdyoda çeşitli spor yayınları yapılmış. Hazırlanan programın sunusundan yorumcusuna kadar herkesin kadın olması ve her yayında farklı futbol konularının ele alınıp incelenmesi tüm kadınlara güven verir nitelikte. Bu yayınlardan biriyse Japonya – Suudi Arabistan futbol maçıydı. Tüm maç boyu Coca-Cola stüdyosundan yapılan canlı yayın yorumları, 5 farklı platform üzerinden milyonlarca kişi tarafından takip edildi. Sosyal medyadan birçok kadından gelen cevap ise bu durumun onları gururlandırdığı yönünde oldu. Böylece geleneksel cinsiyet rollerinin sınırları bir nebze de olsa kalkmış oldu.

Künye:

Reklam Ajansı: J. Walter Thompson, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri
Reklamveren: Coca Cola
Yaratıcı Yönetmenler: Paul Banham, Tytus Klepacz , Alaa Demackie
Metin Yazarı: Alex Murray

Görsel: YouTube