Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Suudi Kadınlar Direksiyon Başında, Aileleri Yanlarında

Suudi Kadınlar Direksiyon Başında, Aileleri Yanlarında

Nissan Orta Doğu, Suudi Arabistanlı kadınların otomobil kullanma hakkı kazanmalarını, onları erkek aile üyeleriyle sürpriz şekilde buluşturarak kutluyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Suudi Arabistan, kadınların otomobil kullanması üzerindeki yasağı kaldıracağını ve bundan böyle kadınların da ehliyet için başvurabileceğini duyurmuştu. Bu kararı ilk kutlayanlardan biri, bir baba-kız hikayesiyle gelen Coca-Cola olmuştu. Şimdiyse Nissan Orta Doğu, bölgedeki en son kampanyasında bu konuyu ele alıyor.

Aslında geçtiğimiz senenin ortalarından beri kadınlara otomobil kullanma serbestliği tanınmış olsa da kadınlar biraz çekimser kalmış zira tahmin edileceği üzere pek çok Suudi erkek bu karara itiraz etmiş. Dolayısıyla da kadınlar; kendilerine yönelik ön yargılardan ve erkek aile üyelerinin onaylamayacağı endişelerinden ötürü direksiyon başına geçmekten, hatta ehliyet başvurusu yapmaktan imtina eder olmuş. Nissan ve reklam ajansı TBWA/RAAD da bu iç görüden hareket eden bir kampanya hazırlamaya karar vermişler.

Kadın Sürücü Adaylarına Hoş Bir Sürpriz

Kampanya için bir  grup kadın özel bir sürücü dersine davetli olduklarını sanarak buluşma yerine gelmiş. Kısa bir röportajdan sonra ders için alana geçilmiş. Kadınlar direksiyon başında eğitmenlerimi beklerken içeri girenlerin çok yakın erkek akrabaları olduğunu görmeleriyle şaşkınlığa uğramışlar. Babalar, ağabeyler, kardeşler, hatta kocalar… Kadınlara otomobil kullanmayı öğretmek için destek vermeye karar vermişler. Ailelerinin desteğini görmek, onaylanmayacakları endişelerinin yersiz olduğunu anlamak ve sevdikleri birinin yardımını alıyor olmak, kadınlara ihtiyaçları olan özgüveni anında aşılamış elbette.

Kampanyanın filmi ise bol bol duygusal, bazen de komik anla bezeli. İşin içinde aile kavramı olunca sıcak anlar ve tatlı paylaşımlar yaratılmış. Üstelik de arkasında hem son derece çağ dışı bir uygulamanın yıkılışının kutlanması, hem de kadınların hala üzerlerinde hissettiği sosyal baskılara dair, bu noktada erkeklerin desteğinin ne kadar önemli olduğuna ilişkin anlamlı mesajlar var.

#SheDrives etiketiyle sosyal platformlarda desteklenen kampanya, kadınları ehliyet için başvurmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Nissan, insanları da etiketi kullanarak kadınlara desteklerini göstermeye çağırıyor.

Künye:
Reklamveren: Nissan Middle East
Reklam Ajansı: TBWA/RAAD – Dubai
Yapım Şirketi: Made in Saudi
Görsel: YouTube