Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kedilerin Alışkanlıklarını Takip Eden Akıllı Tasma

Kedilerin Alışkanlıklarını Takip Eden Akıllı Tasma

Kedilerin sağlık durumunu takip etmeyi ve sağlık sorunlarına işaret eden davranışlarını erkenden fark etmeyi sağlayan akıllı tasma Catlog CES 2022'de tanıtıldı.

Kendi alışkanlıklarımız kadar aynı evi paylaştığımız can dostlarımızın da alışkanlıklarını ve yaşam biçimlerini takip etmek bizlerin sorumluluğunda. Hazır mama ve hareketsiz bir yaşam biçimiyle sağlıklarını kaybetmelerine engel olmalı, daha iyi beslenmeleri ve aktif olmaları için üzerimize düşeni yapmalıyız. Örneğin kediler söz konusu olduğunda bunları yapmamıza yardım edecek pek çok yenilik var artık. Egzersiz çarkından, su içme alışkanlıklarını takip eden akıllı su pınarına, kedilerin ruh halini analiz eden mobil uygulamalardan miyavlamaları tercüme edenlerine nice dikkat çekici projeye yer verdik. Bu defa da CES 2022’nin dikkat çekici katılımcılarından Catlog var sırada.

Catlog her yaştan kedi için farklı gelişmeleri takip edebiliyor

Catlog, insan ve evcil hayvan arasındaki köprüyü kısaltma misyonuyla doğmuş bir cihaz. Aralıksız bir şekilde kedinin hareketlerini ve alışkanlıklarını izleyip algılıyor. Elbette her şeyi aynı anda kullanıcıya raporluyor. Fitness ve sağlıklı yaşam için tasarlanan akıllı saat FitBit’in kediler için olan versiyonu gibi.

catlog

Japon şirketi RABO tarafından tasarlanan akıllı tasma; kedinin ne kadar uyuduğunu, ne kadar oturduğunu, ne kadar temizlendiğini takip edebiliyor. Ayrıca şok ve korku gibi hareketleri de algılayabiliyor. Tüm bu veriler gerçek zamanlı olarak uygulamaya yansıyor ve kaydediliyor. Kullanıcı bu aktivitelerin sıklığını görmek ve bir değerlendirme yapabilmek için istediği zaman geriye dönük verilere göz atabiliyor. Altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilecek herhangi bir değişiklik, sorunun erkenden fark edilmesini ve çözüm için de erkenden veteriner kontrolüne başvurulmasını sağlıyor.

Kedilerin farklı yaşam evrelerine dair farklı verilerin takip edilmesi gerekiyor. Catlog bu bağlamda her yaştan kedi için uygun. Örneğin, bir yavru kedi söz konusuysa özellikle kilosu ve büyümesi yakın takip gerektiriyor. Yaşlı bir kedi içinse uyku düzeni çok önemli. Catlog ile tüm bu veriler kolayca takip edilebiliyor.

Catlog tasmanın yanında kullanıcıya kum kabının altına yerleştirilebilen ince bir cihaz olan Catlog Board da sunuluyor. Bu cihaz kedinin tuvalet alışkanlıklarının yanı sıra ağırlığındaki değiğişmleri de takip edbeiliyor ve tüm verileri mobil uygulamaya gönderiyor.

Aynı zamanda bir kedi aşığı olan RABO CEO’su Yukiko Iyo, Catlog’un geliştirilmesinde önemli rol oynamış. Kendisinin biyo-kütük biliminde yüksek lisans derecesine sahip olması bunda etkili olmuş.

Görsel: RABO