Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Teknolojiyi Giyip Kuşanmak

[Bigumigu’da 2015] Teknolojiyi Giyip Kuşanmak

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Giyilebilir teknolojiler dünyasında yılın öne çıkan ve akılda kalan girişimleri.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Teknolojiyi Giyip Kuşanmak

Giyilebilir teknolojiler dünyasında akıllı saatlerin yeri sağlamlaşırken, dövme olarak kullanılan çipler, kod bilgisi öğreten bileklikler ve köpekler için akıllı tasma gibi ürünler de bu dünyaya katıldı. Aynı zamanda akıllı cihazları, drone’ları ve akıllı saatleri de el ve parmak hareketleriyle kontrol edebileceğimiz prototip deneyler de yapıldı.

Kız Çocuklarının Kodladığı, Zac Posen’ın Tasarladıgı LED Elbise

Google, bilgisayar bilimi okumayı planlayan kız çocuklarını bu konuda biraz daha yüreklendirecek “Made with Code” isimli bir projeye imza atıyor. Projede; Zac Posen, bir grup kız çocuğu ile birlikte dijital çağın “küçük siyah elbise”sini tasarladı ve ortaya çıkan elbise ünlü modacının New York Moda Haftası’nda sergilediği 2016 İlkbahar koleksiyonunda yer aldı.


Üzerine Dikilen Bakışlara Duyarsız Kalmayan İnteraktif Kıyafet

Üç boyutlu baskıyla üretilen interaktif giysi etkileşim tasarımcısı Behnaz Farahi’nin imzasını taşıyor. Sivri uçlarıyla bir zırhı ya da yeni çağın insanlarının hayali kürkünü andıran giysi, karşısında durup ona bakan gözleri algılıyor ve hareketleriyle karşılık veriyor. Giysinin sivri uçları senkronize olarak, büyük estetik içinde hareket ediyor. Tasarım projesi, Autodesk’in Pier 9 Artists in Residence programının bir parçası olarak hazırlanmış.


Kod Yazmayı Öğreten Arkadaşlık Bilekliği

Jewelbots, tasarımı ve farklı renk seçenekleriyle kız çocuklarının hoşuna gidecek bir takı olmanın yanında, hedef kitlesi olan 12 yaşın altındaki kız çocuklarını kodlamanın temellerini öğrenmeye teşvik ediyor. Kullanıcının arkadaşları yakınlarına geldiğinde renk değiştirerek veya yanıp sönerek haber vermek, mesajlaşmak, birbirine eşleşmek gibi çeşitli özelliklere sahip bileklikler, Jewelbots uygulaması ile basit birkaç adımda programlanabiliyor.


Pornhub’dan Hareketle Enerji Üreten Bileklik

Pornhub, fiziksel hareketlerle enerji üretme vizyonunu giyilebilir teknolojilerle buluşturarak Wankband isimli bir bileklik geliştirdi. Tanıtım filminin verdiği mesajlar arasında kullanıcıların yenilenebilir enerji üreterek küresel ısınmayı engelleyerek dünyanın yeşillenmesine katkıda bulunabileceği irdeleniyor. Akıllı telefon, tablet gibi ürünleri bu enerjiyle şarj etmenin bir diğer avantajı da elektrik kullanımını azaltarak tasarruf edileceği.


Akıllı Saatinizi Parmaklarınızı Oynatarak Kontrol Ettiren Aksesuar

Aria Wearable ekibi, yirmi farklı el hareketini ayırt edebilen sensör içeren ve hareketlerin verisini Bluetooth aracılığıyla saate aktarıp saati kontrol etmenizi sağlayan kontrol aracı geliştirmiş. Asıl ilginç olan tarafıysa; hangi hareketinizle saatinizdeki hangi seçeneği kontrol edeceğinizi de size bırakması. “Elim her daim hareket ediyor, nasıl olacak bu iş, saat saat olmak çıkar” sorusunu sormakta haklısınız, teknoloji sadece saate bakmak için kolunuzu kaldırdığınızda etkin oluyor.


Sony’den Kol Hareketleriyle Drone Kontrol Yazılımı

Sony mühendislerinden Peter Bartos, Jonas Hellström ve Alexander Najafi; giyilebilir ürünlerin kullanım alanını bir adım daha öteye taşıyarak drone kontrol etmeyi kendilerine görev edinmiş. Henüz prototip aşamasında olan SmartEyeglass ve Android cihazlarla uyumlu çalışan SmartWatch 2 kullanarak drone’ları kontrol etmeyi sağlayan bir Android uygulaması geliştirdiler.


Bir Dövme Olarak Giyilebilir Teknoloji

Austinli bir yazılım tasarımı ve geliştirme şirketi olan Chaotic Moon’un bileşenlerden ve iletken boyalardan yapılan yüksek teknoloji dövmelerinin görünümü bir devre sistemini andırıyor. Dövmeler, bedene uygulanıyor ve vücudunuzdan sağlık ve diğer biyometrik verileri topluyor.


Köpekler İçin Giyilebilir Teknoloji

Buddy köpekler için üretilmiş bir giyilebilir teknoloji ürünü. Köpekleri kozmetik aksesuarlardan öte yaşamına katkı sağlayan yegane aksesuar olan tasma, Buddy ile modifiye ederek akıllı saatlerden farksız hale geliyor. LED ışıklandırması ve GPS ile takip gibi işlevlerin yanı sıra donanımsal olarak Bluetooth bağlantısı, minik bir ekranı, ısı ve ışık sensörü bulunuyor. Yazılım cephesinde ise aktivite, konum tabanlı güvenlik çiti, yemek ve sağlık takibi, muayene gibi önemli kontroller için takvim uygulaması ve sosyal ağı bulunuyor.


Akıllı Cihazları Kontrol Eden Takma Tırnak

MIT Media Lab öğrencisi Cindy Hsin-Liu Kao, giyilebilir teknolojiler alanında farklı ve minik bir çalışma yürütüyor. NailO‘nun sunduğu imleç kontrolü kadınların günlük hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Tabii bu sırada modayı takip eden stil sahibi kişiselleştirmelere de uyum sağlıyor. Tırnağın üstüne yapışan NailO, işaret parmağı tarafından kolayca kullanılıyor ve sayfa kaydırma, internet bağlantılı cihazlara erişme gibi özellikler sunuyor.


Duygulara Tercüman olan Ceket

Rapido’nun geliştirdiği Connected Wear, giyen kişilerin o anda hissettikleri duyguları, görsel olarak birbirlerine gönderebilmelerini sağlayan, bunu da duyguları kendi üzerinde görselleştirerek yapan bir ceket. Özel mesajlaşma uygulamasıyla birlikte çalışan ceket, mesajı atan kişinin duygularını anında karşı taraftakinin ceketinin koluna görsel olarak iletiyor.

Görsel; Jewelbots