Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cama Kırarak Ruh Kazandıran Bir Sanatçı: Simon Berger

Cama Kırarak Ruh Kazandıran Bir Sanatçı: Simon Berger

Cam ve çekiç ikilisinin verdiği hissi 'yıkım'dan 'yaratım'a dönüştüren çağdaş sanatçı Simon Berger, Facing Grace işi ile bir kez daha harikalar yaratıyor.

Erimiş cama, yaratıcı şekiller veren cam sanatçılarını izlemenin meditatif etkisi malum. Peki ya cama kırarak şekil veren bir sanatçıdan bahsetsek? İsviçreli çağdaş cam sanatçısı Simon Berger, camın ışığı yansıtma ve kırma gibi benzersiz özelliklerine farklı bir bakış açısıyla bakıyor ve doğanın armağanı bu hammaddeye onu kırıp parçalayarak yeni formlar kazandırıyor.

Bazılarımızın Şişecam’ın geçtiğimiz yıllardaki 10 Kasım projesi ‘Paramparça’dan da anımsayacağımız Simon Berger, yeni işi Facing Grace ile aklın sınırlarını zorluyor.

Hikaye Bir Otomobil Camı İle Başlıyor

1976 yılında İsviçre’de küçük bir kasaba olan Herzogenbuchsee’de doğan Simon Berger, sanat ve tasarım yolculuğuna genç yaşlarda sprey boyalar ile grafitiler yaparak başlıyor. O dönem 90’lı yılların protest ruhundan etkilenen genç Simon, daha sonraları ahşap üzerinde çalışsa da mekaniğe duyduğu ilgi baskın geliyor ve sanatçı araba gövdeleri üzerine yoğunlaşmayı seçiyor. 

Otomobillerin her parçasını bir sanatsal başlangıç noktasına çevirebilen Simon Berger, “Bir otomobilin güvenlik camıyla neler yapılabilir?” sorusunu sorduğunda ise bugünkü ilham veren eserlerinin ilk kıvılcımı çakıyor. Otomobilin güvenlik camını kırarak, verdiği derinlik algısıyla oynayan Berger, o dönem ortaya çıkardığı ilk eserlerini “soyut sislenmeden figüratif algıya bir keşif” olarak tanımlıyor.

Zamanla camın derinliğini kullanarak benzersiz bir tasarım dili oluşturan Berger’in eserlerinde darbeler ne kadar yakın ve hızlı yapılırsa, kontrastlar ve gölgeler o kadar güçlü oluyor. Özetle Berger’in temel enstrümanı olan çekiç, yıkımın bir aracı değil, etkiyi artıran bir aracıya dönüşüyor.

İnsan Yüzleri Kırık Camlara İşleniyor

Sanat hayatına ilk başladığı yıllardan bu yana insan yüzlerine karşı konulmaz bir ilgi duyduğunu belirten Berger, son sergisi Facing Grace’de sadece çekiç darbelerini değil, endüstriyel cam keskilerini ve hatta ısı tabancalarını da kullanan Berger, yarattığı optik yanılsamalar ile izleyenleri kendine çekiyor. Kısacası bu koleksiyonda insan yüzlerindeki ifadelerin yansımalarla dolu birçok farklı haline tanık oluyoruz. 

Camın yanında aynaları kırarak ışık ve gölge oyunları odağında etkileyici eserlere imza atan ve alanında yüzlerce ödüle layık görülen Simon Berger, cam sanatının dünyadaki merkezi İtalya’nın Murano kentinde bulunan Museo del Vetro bünyesindeki özel koleksiyonuyla da cam sanatı meraklılarını büyülüyor.

Sanatçının portfolyosunu görmek isteyenler için: Art Stübli Kunst & Kultur

Görsel: YouTube