Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kafa Karıştıran Optik Yanılsamalar

Kafa Karıştıran Optik Yanılsamalar

Her yıl düzenlenen Yılın En İyi Optik İllüzyonları yarışmasında kazanan işler beynimizi kandıracak yaratıcı yanılsamalar içeriyor.

Neural Correlate Society her yıl Best Illusion of the Year (Yılın En İyi Optik İllüzyonları) yarışması ile kafaları karıştıracak, algılarımızla oynayacak, fiziksel gerçekliğe uymayan yaratıcı projeleri değerlendirerek ödüllendiriyor. Geride bıraktığımız 2021 yılında 17.’si düzenlenen yarışmada nörologlardan görsel bilimcilere, sanatçılardan sihirbazlara kadar pekçok farklı alandan kişi projeleriyle başvuruda bulundu. Değerlendirmeler sonucunda dereceye girenler Aralık ayının sonunda açıklandı.

Beyin ve göz koordinasyonunda; eğim, renk, konum, boyut ya da hareket nedeniyle temsil edilen nesnelerin farklı algılaması sonucu ortaya çıkan optik yanılsamalar her zaman akıllara durgunluk verici ve merak uyandırıcı oluyor. Geçtiğimiz yılın kazananını ve dereceye girenlerini yazdığımız yarışmada olduğu gibi bu yılın en iyi optik illüzyonlarında da neler olduğunu çözebilmek ya da tahminde bulunmak için videoları ne gibi bir optik yanılsama olduğunu açıklayan kısma gelmeden önce birden fazla kez izlemek gerekiyor. Açıklama bölümüne gelince tüm sır perdesi de aralanmış oluyor.

Vezirin görünmezlik pelerini

İngiliz bilim insanı ve sihirbaz Matt Pritchard tarafından hazırlanan The Phantom Queen adlı optik yanılsama bu yılın birincilik ödülü kazanan işi oldu. Anamorfik illüzyonun güzel bir örneği olan tasarım, beynin basit algısal yanılsamalara düşerek nasıl kandırılabileceğini gösteriyor.

Bir satranç tahtası ve hemen karşısındaki aynadan oluşan The Phantom Queen ilk bakışta normal gibi gözüküyor. Ancak bu noktada ortada yer alan ve aynada gözüken beyaz vezirin tahtada gerçekten olmaması kafaları karıştıran bir durum. Vezir tabii ki görünmez değil. Bu görünmezlik hilesinin sırrı önden bakıldığında taşı göstermeyen ancak aynadan bakıldığında görünmesini sağlayan çok iyi tasarlanmış 3B anamorfik bir illüzyon.

Yılın En İyi Optik İllüzyonları yarışmasında dereceye giren tüm işlere ve projelerin açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Birincilik Ödülü
Matt Pritchard
The Phantom Queen


İkincilik Ödülü
Michael A. Cohen
The Changing Room Illusion


Üçüncülük Ödülü
Dawei Bai & Brent Strickland
The Double Ring Illusion


Dördüncülük Ödülü
Pascal Wallisch & Michael Karlovich
Crocs & Socks


Beşincilik Ödülü
Christopher Tyler and David Phillips
Emergent City Flyby with Colossus

Görsel: YouTube