Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Akıllara Durgunluk Veren Optik Yanılsamalar

Akıllara Durgunluk Veren Optik Yanılsamalar

Yılın En İyi Optik İllüzyonları yarışmasının kazanan işleri; renk, boyut, konum, eğim sayesinde farklı algılanan tasvirlerle kafa karıştırıyor.

Neural Correlate Society tarafından düzenlenen Best Illusion of the Year (Yılın En İyi Optik İllüzyonları) yarışmasının kazananları açıklandı. Matematikçi Kokichi Sugihara, Schroeder Merdivenleri’nin (Schroeder Stairs) etkileyici bir yorumuyla birinciliğe layık görüldü.

Videolarıyla 2020’nin en iyi yanılsamaları

Alman bilim insanı Heinrich GF Schröder tarafından yayınlanan ve sonrasında Hollandalı sanatçı MC Escher tarafından farklı formlara dönüştürülen bu basit ama karmaşık tasvir iki yorumu olan iki boyutlu bir çizim. İlk bakışta tek bir merdiven tasviri gibi görünen çizim ters çevrilerek alternatif bir perspektif oluşturulabiliyor. Sugihara, 2 boyutlu merdiven illüzyonunu 3B bir formda karton parçalarıyla tasarlıyor. Kokichi Sugihara’nın bu tasarımı yanlış anlamaya yatkın beyinlerimizi görsel algıları kullanarak bir nevi kandırıyor. Sugihara, internet sitesi üzerinden yapım kitini paylaşarak herkesin bu deneyimi yapabilmesine imkan sunuyor.

yılın en iyi optik illüzyonları

İkincilik ödülünü kazanan sihirbaz Matt Pritchard ise “gerçek olan nedir?” sorusunu sordurmayı amaçlıyor. Aynaya yansıdığını düşündüğümüz bir kola kutusu üzerinden basit ama şaşırtıcı bir illüzyon sunuyor. Üçüncülük ödülünün sahibi ise Impossible grid typography işiyle Daniël Maarleveld oluyor.

Yılın En İyi Optik İllüzyonları yarışmasında dereceye giren diğer işlere buradan ulaşabilirsiniz.

Birincilik Ödülü
Kokichi Sugihara
3D Schröder Staircase


İkincilik Ödülü
Matt Pritchard
The Real Thing?


Üçüncülük Ödülü
Daniël Maarleveld
Impossible grid typography


Dördüncülük Ödülü
Mark Wexler, Patrick Cavanagh, Stuart Anstis
Landloping ladybugs: Frame-induced position shift


Beşincilik Ödülü
Michael Karlovich, Pascal Wallisch
The Sunray Illusion

Görsel: YouTube