Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çizim Yapmayı Kolaylaştıran Yeni Optik Cihaz: NeoLucida Plus

Çizim Yapmayı Kolaylaştıran Yeni Optik Cihaz: NeoLucida Plus

NeoLucida Plus, gerçekçi çizim yapmak isteyenler için tasarlanmış çağdaş bir Camera Lucida.

Ressamlar tarafından kullanılan Camera Lucida; çizilecek nesnenin, manzaranın ya da kompozisyonun çizim yüzeyinin üzerinde görünmesini sağlayan optik bir cihazdı. Sanatçı, çizeceği sahneyi ve çizim alanını aynı anda görebiliyor, bu da sahnenin ana hatlarının yüzeye aktarılmasını kolaylaştırıyordu. 1611’de Johannes Kepler tarafından geliştirilen bir aletin 1806’da William Hyde Wollaston tarafından yeniden ele alınması ve Camera Lucida ismiyle patentinin alınmasıyla doğmuş. Chicago merkezli mimar, tasarımcı ve akademisyen Pablo Garcia ise eskisi kadar yaygın olmasa da hala kullanılmakta olan bu tarihi cihazı, çağdaş dünyaya uyarlamak için çalışmalar yapıyor.

Işık ayarı, diyafram kontrolü ve daha parlak bir görüntü için yeniden tasarlanmış prizma

Pablo Garcia 10 yıl kadar önce NeoLucida isimli ilk versiyonu tasarlayıp piyasaya sunmuştu. NeoLucida Plus, orijinal masa üstü cihaza benzer şekilde çalışıyor; küçük merceğin arkasından çizim yüzeyine bakıldığında çizilecek gerçekliğin görüntüsü görülebiliyor.

Garcia’nın yeni modeli, ışığı ayarlamak için entegre bir shade lens ve diyafram kontrolü ile daha parlak bir görüntü üreten yeniden tasarlanmış bir prizma içeriyor. NeoLucida Plus şu anda Kickstarter’da fonlanıyor. Kampanya daha dün başlamış olmasına rağmen hedeflediği desteğin 2 katına ulaşmış.

Kampanya sayfasında şu açıklamalara yer verilmiş: “NeoLucida, bir zamanlar sanatçılar, tasarımcılar, bilim insanları ve gerçek hayattan doğru bir şekilde çizim yapmak isteyen herkes tarafından kullanılan unutulmuş bir optik çizim yardımcısı olan 19. yüzyıl camera lucida’sının modern bir yeniden yorumudur. Göz merceğine baktığınızda, öznenizin önünüzde kağıdınıza bindirilmiş hayalet bir görüntüsünü görürsünüz. Elinizi ve kaleminizi de görüyorsunuz, böylece gördüklerinizin izini sürebiliyorsunuz!”

Görsel: Kickstarter