Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Sene Ne Gördük: Kristal Elma Ödülleri [Kristal Elma 2015]

Bu Sene Ne Gördük: Kristal Elma Ödülleri [Kristal Elma 2015]

Reklamcılık zordur, yorucudur ama çok adildir...

Ahmet Akın (Ajans Başkanı, Kramp) moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Cem Batu (Kreatif Direktör, Plasenta Conversation Agency), İlkay Gürpınar (CCO, TBWAİstanbul), Serhat Demirel (Kreatif Direktör, DS Entegre İletişim Çözümleri) ve Cİhan İşbaşı (Kreatif Direktör, Graphx) ile Kristal Elma ödülleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Ahmet Akın: “Bu seneki Kristal Elma temasını neden Fame olarak belirlediniz?”

İlkay Gürpınar: “Festivallerin bir teması olur. Birkaç tema çalışmıştık. Sonra reklamcıların amacı olan markaları meşhur etmek, daha fazla kitlelere ulaştırmak konularına odaklanarak bu konuda karar kıldık. Bununla birlikte tüm kurumsal kimliği de yeniden tasarladık.”

Ahmet Akın: “Bu seneki festivale katılan işlerden hangileri genel olarak heyecan verici oldu?”

İlkay Gürpınar: “Genel olarak yaratıcı seviyenin yükseldiğini düşünüyorum. Orta Doğu’da Türkiye dikkat edici bir konuma ulaşmış vaziyette. Türkiye bu konuda daha da kendini ileriye taşıyor ve bu durum beni çok memnun etti. Bence yaratıcılık, bilinen veriler hakkında bilinmeyen sistemler yaratmaktır. ”

Cem Batu: “Çok güzel sosyal sorumluluk projeleri vardı. Tepki olarak güzel işler mevcut idi. Ayrıca bu sene Markalı İçerik kategorisini açtık. 10 iş beklerken 100 iş başvurusu yapıldı.”

Serhat Demirel: “Benim için Kristal Elma heyecanı bambaşka bir şey. Çok başarılı bir festival olduğunu düşünüyorum. Özellikle aynı işi birden farklı disiplinde görme fırsatları bulduk ve bu durumdan çok mutlu olduk.”

Cihan İşbaşı: “Anadolu çok farklı bir disiplin konumunda. Anadolu ajansları yaratıcılıklarını geliştirmeyi Kristal Elma ile öğreniyor. Bu sene özellikle çok daha oturmuş işler geldi. Bu seneki katılımlar daha çok basın alanında oldu. Radyoda ise katılım açısından çok düşük bir seviye vardı.”

Ahmet Akın: “Ölçülebilirlik ve doğrudan pazarlama hakkında ne düşünüyorsunuz?”

Serhat Demirel: “Ödül verirken koyduğumuz kriterlerden birisi de ölçülebilirlik. Doğrudan pazarlama işleri ölçülebilirlik seviyesindedir. Ayrıca fikirlerin sunulması konusunda eksiklikler gördük. Bazen markanın kendisini anlatmaktan ürününü göremediğimiz durumlar vardı.”

Cihan İşbaşı: “Özellikle kategori konusunda biraz eksikliklerimiz vardı. Misal birçok değerli işin Diğer Kategorisi’nde harcandığını gördük.”İlkay Gürpınar: ” Reklamcılık zordur, yorucudur ama çok adil olduğunu düşünüyorum. Fikrin varsa yürürsün. Misal ajansa yeni gelen bir stajyerin bir reklam fikri, bakarsın haftaya çekilme aşamasına gelir. Bence ilerleyen zamanlarda her şey daha da güzel olacak.”

Görsel; Bigumigu