Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Çatal Noodle Şapırtılarını Duymanızı Engelliyor

Bu Çatal Noodle Şapırtılarını Duymanızı Engelliyor

Noodle üreticisi Nissin, noodle yerken çıkan şapırtıları bastırmak için özel bir çatal tasarladı.

“Mizofobi” yemek şapırtıları, çay höpürdetmeleri, sakız caklatmaları gibi sesler karşısında kişinin çileden çıkmasını anlamına gelen bir fobi. En şapırtılı yiyeceklerden biri ise Uzak Doğu mutfağının kahramanlarından olan Noodle. Sulu bir makarna formundaki noodle’ı yerken insan gerçekten fena sesler çıkarabiliyor. Özellikle Japonlar noodle’ı höpürdete höpürdete yemekten hoşlanıyor. Bu elbette kültürel bir fark ama Japonya’da veya Çin’de yaşayan yabancıların da sıklıkla şikayet ettiği bir konu. Hatta Japonya’da artık bu hadiseye “nuuhara” (noodle harrasment / noodle rahatsızlığı) adı verilmiş. Neyse ki her şeyi düşünen Japonlar buna da özel bir çatalla çare bulmuş.

Cup of Noodles üreticisi Nissin tarafından geliştirilen “Otohiko” isimli çatal; şapırtı seslerini algılayarak özel uygulaması sayesinde bunları kamufle eden bir cihaz. İçerisinde bir mikrofon bulunuyor. Bu mikrofon yemek yerken çıkan sesleri tanıyarak kısa dalga ile akıllı telefonlara yüklenen bir uygulamaya yolluyor. Akıllı telefon da bu sesleri bastıracak ses efektleri yayarak, şapırtıyı yok etmese de başkalarının duymasını engelliyor. Hatta kamufle ettiği şapırtıları sayıyor. Dileyen ses efektini değiştirebiliyor da, ksilofondan beyaz gürültüye pek çok seçenek var.

Çatalı geliştirken Nissin tipik noodle yeme seslerini araştırmış ve yemeğe has sesleri tanımlayarak geniş bir “noodle sesi” arşivi oluşturmuş. Böylece hangi seslerin bastırılması gerektiğini belirlemiş. Proje, doğa seslerini kullanarak müzik yaratan sanatçı Shinya Kiyokawa önderliğinde gerçeğe dönüştülmüş. Bu arada, sizin de videoda fark edeceğiniz üzere çatal biraz büyükçe… Nissin bu konuda çalışmaya ve ürünü geliştirmeye devam edeceklerini belirtiyor. Pil ömrü 1 saat civarı.

Bu Çatal Satar Mı?

Otohiko çatalın iddiası büyük, şapırtıları oradan kaldırarak kültürel farklılıklardan doğan anlaşmazlıklara son verdiğini ve barış sağladığını söylüyor zira Japonlar noodle’larını yerken höpürdetmekten vaz geçmeyi asla istemiyor gibi. “Benim noodle’ım, benim kararım!” bir nevi.

Çatal için 15 Aralık’a kadar internet sitesi üzerinden ön sipariş alınıyor. Sadece Japonya’da satılacak olan çatalın fiyatı biraz tuzlu, 130 dolar civarı. Fiyat/fayda dengesi düşünüldüğünde bu ürüne o parayı verecek olan çıkar mı bilinmez ama zaten sınırlı sayıda (5000 adet) üretilerek piyasaya sunulmuş. Dolayısıyla çok büyük bir satış beklentisi olmadığı muhakkak. Zaten bu çatal, Nissin’in yemek kaynaklı sorunları çözmek amacıyla geliştirdiği “Product X” projesi kapsamında geliştirilen ilk ürün. Aynı zamanda Nissin’in internet mağazasının 1. yılını kutlayan bir promosyon çalışması.

Son bir not olarak, benzer çözümlerin tuvalet sesleri için de yapıldığını hatırlatalım.

Görsel: Nissin – YouTube