Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Marka Logolarından Kapitalizme Font

Marka Logolarından Kapitalizme Font

Hello Velocity, marka logolarından yarattığı Brand New Roman adlı fontla kapitalizme ve çağdaş tüketim toplumuna dair bir parodi sunuyor.

Mostafa EL Abasiry, Piet Mondrian’ın sanatından hareketle yarattığı font çalışması Tajreed bu hafta kalplerimizi çalmıştı. Bir başka renkli font çalışması da dijital ajans Hello Velocity’den geliyor. Hello Velocity, 76 kurumsal markanın logosundan oluşan Brand New Roman isimli fontu yarattı.

Hello Velocity’nin Brand New Roman adlı fontu dilediğiniz zaman indirip kullanabileceğiniz bir font, öte yandan bir parodi proje özelliği de taşıyor. İdiokrasi terimini hiç duydunuz mu bilemiyorum ama kısaca salakların ve salaklığın egemen olduğu toplum düzeni olarak tarif edebiliriz. İşte Brand New Roman da dünyanın kör kuyuda merdivensiz kalmak misali mahsur kaldığı bu idiokrasiyi; özellikle de markaların peşinde koşan tüketim toplumunu işaret ediyor.

Kapitalizmle dalga geçmek için iyi bir zaman

Hello Velocity’nin ortağı ve yaratıcı direktörü Lukas Bentel’e göre kapitalizmin şu an içinde bulunduğumuz aşaması oldukça tuhaf. Bu yüzden onunla dalga geçmek için iyi bir zaman. Markalar kaçınılmaz olarak her yerde kendini gösterdiğinden fontu marka logoları üzerinden kurgulamışlar. Tek başına oldukça baskın olan bu logolar bir araya geldiğinde, güçlü marka çağrışımlarını ilginç bir şekilde kaybettiklerini düşünüyor Bentel. Oldukça da zaman alan bir proje olmuş. Her bir markanın gerçek ve yüksek kaliteli vektör logolarını renkli ve siyah-beyaz olarak toplamak durumunda kalmışlar. Bazı markalar, logolarına ve markalarına kolayca erişim sağlarken çoğunluğu böyle bir kolaylık sunmadığından logoları edinmek zaman almış.

Fontu oluştururken ekip aşağıdaki hedeflere ve kısıtlamalara bağlı kalmaya çalışmış:

1- Sadece bağımsız markalama öğeleri olarak kullanılan harfleri fonta dahil etmişler. Birden fazla karakterden oluşan bir logodan sadece bir harf çıkarmak gibi bir yöntem izlememişler.

2- Yazı tipinin mümkün olduğunca okunaklı olması hedeflenmiş. Birbirleriyle en iyi çalışan seti bulmak için logoları karıştırıp eşleştirmişler. Birkaç font tasarımcısıyla birlikte çalışmışlar.

3- Günümüzün en tanınmış logolarını kullanmışlar.

4- Muhteşem ligatürler yapmaya özen göstermişler. Örneğin “cool cooool coooool” yazmayı denemenizi öneriyorlar.

Birkaç kez bu kuralları yıkmışlar çünkü tamamına uymanın imkansız olduğu durumlar olmuş. Örneğin tek başına “I” harfiyle yaratılmış hiçbir logo bulamamışlar ve 1 numaralı kuralı çiğneyip bu harfi IBM’in logosundan almışlar.

Fontu tek renge dönüştürüp, markaların isimlerini bu fontla yazmışlar. Sonuçlar gerçekten de algıları karıncalandıran türden. Burada siz de fontu çevrim içi olarak deneyebilir, dilerseniz yine aynı yerden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Hello Velocity’nin çalışmalarını Facebook sayfası ve Instagram paylaşımları üzerinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram