Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Banksy’nin Sahte Mağara Resmi British Museum’a Geri Dönüyor

Banksy’nin Sahte Mağara Resmi British Museum’a Geri Dönüyor

Banksy yaptığı sahte mağara resmini 2005'te British Museum'a gerçekmiş gibi koymuş ve günlerce orada kalmıştı. Şimdi ise bu eser resmi olarak sergilenecek.

Banksy 2000’lerin başından beri özellikle İngiltere’de sayısız esere imza attı. Sokak sanatçısı kimliğiyle, eserleriyle ve tüketim toplumuna karşı duruşunun bir tüketim metasına dönüşmesiyle de kültür üzerinde büyük etkiye sahip. Son yıllarda ise Disneyland parodisi Dismaland ve İsrail ile Filistin arasındaki duvara yaptığı The Alternativity projesiyle de dikkat çekmişti. 13 sene kadar geriye gittiğimizde ise British Museum’a yaptığı bir şaka akıllara geliyor. 2005’te hazırladığı sahte mağara resmini müzeye gizlice sokmuş ve bir açıklamayla birlikte duvara asmıştı. İlk bakışta gerçeği andırırken 3 gün sonra Banksy’nin bir işi olduğu anlaşılmış ve kaldırılmıştı. 6 Eylül 2018’de açılacak olan I Object: Ian Hislop’s Search for Dissent sergisiyle ise bu eser resmi olarak sergilenmek için müzeye geri dönüyor.

Şaka sanat eserinden “gerçek” esere

İngiliz gazeteci Ian Hislop, British Museum’da bir sergi açmaya hazırlanıyor. 6 Eylül – 20 Ocak tarihleri arasında ziyaretçilerini bekleyecek olan I Object: Ian Hislop’s Search for Dissent, gazetecinin topladığı 100’den fazla objeyi içeriyor. Sergide Edward devrinden kalma kadınların oy hakkını dile getiren bozuk paralar, 18. yüzyıldan kalma IV. George’u sarhoş olarak betimleyen resimler gibi dönemin düzenini ve sistemini taşlayan işler yer alıyor.

Banksy, 2005’te taşı müzeye yerleştirdiği zaman içeriye nasıl girdiği veya kimin girdiği bilinmiyor. Ancak sunum olarak müzedeki diğer eserlerle birlikte standart yakaladığı için kimsenin dikkatini çekmemiş ve sahte olduğu anlaşılmamıştı. Hatta bilgi kartlarının sunumunu da müzedekiler gibi yapmış böylece şüpheyi azaltmıştı. Konu ise ancak Banksy internet sitesinde eserini duyurarak insanları onu bulmaya çağırdığında, yani yerleştirmeden üç gün sonra ortaya çıkmıştı. Bu eser daha önce Banksy tarafından Londra ve Bristol’da sergilendi. Bu kez ise British Museum’a Hislop’un sergisi için kiralanıyor. Ve adeta eser, evine geri dönüyor.

Görsel: British Museum, Banksy