Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisiklet-otomobil PodRide

Bisiklet-otomobil PodRide

Mekanik mühendisi Mikael Kjellman tarafından tasarlanan bisiklet-otomobil PodRide, zorlu hava koşullarına dayanıklı, alternatif bir kişisel ulaşım aracı.

Kentlerdeki nüfus yoğunluğu trafik sorununu giderek çözümsüz hale getiriyor. Bir yerden bir yere otomobille gitmenin konforunu tercih etmek, insanın en kıymetli hazinesi olan zamandan fedakarlık etmesi anlamına gelebiliyor. Daha da önemlisi, pek çoğumuzun çevre ile ilgili endişeleri var. Giderek daha fazla insan bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli motosiklet, scooter ya da hibrit kişisel ulaşım araçlarına yöneliyor. Bu ilgiye bağlı olarak bu alandaki çağdaş tasarımlara da sıkça rastlıyoruz ve yer veriyoruz. PodRide da bu eğilim doğrultusunda tasarlanan alternatif ulaşım araçlarından biri, bir tür velomobile (Bisiklet-otomobil).

Gündelik yaşama uygun pratik velomobile: PodRide

4 tekerli elektrikli bisiklet PodRide, otomobil görünümünde olan ve tüm hava koşullarında kullanılabilen bir kişisel ulaşım aracı. Hatta içinde bir çocuk yolcuyu veya alışveriş paketlerini taşıyabilecek bir alan da var. Hem otomobil kadar konforlu, hem daha masrafsız, hem de çevreye duyarlı bir tasarım. İnsan gücüyle çalışıyor. Ancak motor destekli ve motoru daha uzak mesafeye seyahat etmenize ve tepeleri rahatlıkla tırmanmanıza olanak sağlayacak şekilde farklı seviyelere ayarlanabiliyor.

Küçük bir otomobil ile hemen hemen aynı oturma pozisyonuna ve oturma yüksekliğine sahip olan araç, tafikte kolay erişim ve iyi görüş imkanı sağlıyor. Bisiklet yollarında gidebilecek kadar dar ve aynı zamanda 4 tekeri üzerinde virajları rahatlıkla alabilecek kadar dengeli bir araç.

Elektrikli motor ve kontrol sistemi standart bir e-bisiklet sistemiyle aynı. Bu da aracın birçok ülkede yasal bir bisiklet sınıfına girmesini ve sorunsuzca kullanılabilmesini sağlıyor. Dolayısıyla araç bisiklet yollarında sürülebiliyor ve ehliyet gerektirmiyor.

Zorlu hava koşullarına uygun su geçirmez gövde

Tam bir su geçirmez gövdeye sahip olan aracın içi, hava koşulları ne olursa olsun içi kuru kalıyor ve sürücüyü sıcak tutuyor. Isıtmalı ön cam, sırt destekli yumuşak koltuk, hava süspansiyonu ve kışa uygun çivili lastiklerle donatılmış. Yazın ise üstü ve yan camları açık şekilde kullanılabiliyor. Aracın içinde bir çocuk yolcu ya da eşyaların sığacağı kadar yer var. Çocuğunuzu yanınıza almak istediğinizde, araca bir römork ekleyerek eşyalarınızı da beraberinizde götürebiliyorsunuz.

PodRide’ın İsveçli tasarımcısı Mikael Kjellman’a göre piyasada uzun zamandır velomobile türünde araçlar var ancak yine de bu araç türleri pek popüler değil. Kjellman, PodRide’ın özellikle aerodinamik açıdan avantajlı olmayan üç tekerli velomobile türüne göre daha kullanışlı olduğu ve daha popüler olacağı inancında.

2016 yılında Indiegogo’da hedefinin %214’ü kadar fonlanmış ve 104.042 dolar destek toplamış görünse de PodRide ne yazık ki platformun yasal kısıtlamalarıyla ilgili engellere takılmış. Dolayısıyla yatırım konusunda halen sıkıntılar yaşıyor. 2 ay önce kendi internet sitesinde paylaştığı bir duyuruyla yatırım ihtiyacının devam ettiğini belirtmiş. PodRide ekibinde küçülmeye gidilmiş, tasarım yeniden gözden geçirilmiş ve maliyetleri düşürmeye çalışmışlar. Ancak yine de geleneksel yollarla yatırım elde edinceye kadar ürün ne yazık ki destekçilere gönderilemeyecek ve piyasaya da sürülemeyecek.

Görsel: Indiegogo