Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Kandırmacanın Anatomisi: Sahte Sony Nexus Telefonu

Bir Kandırmacanın Anatomisi: Sahte Sony Nexus Telefonu

İnternetteki bir içeriği kontrol altında tutmanın imkansıza yakın olduğunun az-çok farkındayız. Hatta hala bazılarımızın hayatında "evladım koyma o fotoğrafını internete kim görür kim bakar belli değil" lafları yer tutmaya devam ediyor olabilir.  
Böylesine kontrolsüz bir ortamda özellikle yeni ürünler geliştiren ve üreten firmaların ürünlerine ilişkin görseller ve bilgiler sıklıkla bloglara ya da çeşitli internet sitelerine 'sızabiliyor'. Bu olay bazen firma içindeki bir teknoloji ajanı tarafından bazen de firmanın kendisi tarafından gerçekleştirilebiliyor. 
Sızan bu içerikler ise o kadar fazla yorumlanıyor ve inceleniyor ki ürüne dair resmi bilgileri unutturabiliyor. 

Bir video/grafik sanatçısı olan Ti Kawamoto'nun gerçekleştirdiği çalışma da bu konuya ilişkin harika bir örnek olay değeri taşıyor. Kawamoto'nun açıklamasına göre "yeteneklerini geliştirmek için" yaptığı ve daha sonra bir Picasa hesabına yüklediği görseller oldukça kısa bir süre içinde teknoloji bloglarında "yeni Sony Nexus X modelinin görüntüleri sızdı" şeklinde yorumlanmaya başlamış ve ortalık bir anda zincirleme haberler ile dolmuş. 

Kawamoto'nun bilinçli olarak gerçekleştirdiği bu proje internet haberciliğinin ve olay takibinin geldiği noktanın biraz düşündürücü olduğunu güzel şekilde vurgulamakla birlikte kişilerin internette karşılarına çıkan içeriklerin gerçekçi olsa da asılsız olabileceğini tekrar hatırlatıyor. 

Son olarak, Kawamoto'nun olaya ilişkin hazırladığı zaman-çizelgesi de gerçekleşen süreç hakkında daha yoğun bilgi veriyor;