Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tüketicileri Led Işıkla Takip Edebilen Mağazalar Geliyor

Tüketicileri Led Işıkla Takip Edebilen Mağazalar Geliyor

Sosyal yaşantımız ve alışkanlıklarımız her gün yenisi çıkan teknolojik cihazlarla ve uygulamalarla değişikliğe uğruyor, akıllı telefonlarımıza olan bağlılığımız gün geçtikçe artıyor. Peki tüm bu yaşananlar alışveriş alışkanlıklarımızı nasıl etkiliyor? Konum bazlı servislerinin popülerliği, markaların tüketiciye yolladıkları push bildirimlerin olumlu sonuç vermesi, yakın gelecekte kapalı alanda da alternatif bir alışveriş sistemi mi oluşturacak? ABD kökenli ByteLight şirketinin geleceğin kapalı alan alışverişi için hazırladığı "led ışık" sisteminden bahsedeceğim bu yazıda.

Sistemi anlatmadan önce, kapalı alan ve açık alan bildirimlerine değinmek istiyorum. Açık alanda GPS'in konumumuzu tespiti yüksek oranda doğru gerçekleşiyor. Ancak kapalı mekanlarda, örneğin alışveriş merkezlerinde, bu oran epey düşüyor. Wi-Fi ve 3G internet de haritalama konusunda GPS kadar başarılı değiller. ByteLight şirketi de kapalı alanda yapılan bildirimlerde bu soruna bir çözüm getirmeyi hedefleyerek ışık sinyali teknolojisini geliştiriyor. Bu sistemde alışveriş yapan kişinin telefonuyla, mağazaya yerleştirilen çipli led ışıklar telefonla birebir bir iletişim ağı yakalamış oluyorlar.

Bu iletişim ağının kurulumu ise ByteLight'ın geliştirdiği özel mobil uygulama sayesinde, telefonun kamerasının insan gözüyle seçilemeyen bu ışık sinyallerini algılamasıyla ortaya çıkıyor. Böylece kapalı alan içerisinde de alışveriş yapan kişinin konumu izlenmiş oluyor ve müşteriye farklı bölümlerde farklı önermeler, indirimler, hedeflenmiş reklamlar gönderilebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ej2Hi-m1MBI

ByteLight kurucu ortağı Dan Ryan, Gigaom'un yazısına göre bu sistemin her metrekarede alan değişikliğini saptayabildiğini söylemiş. Öte yandan şirketin led light ışık sistemini üretip yazılım satmak gibi bir kaygılarının olmadığı da dile getirilmiş. Bunun yerine şirket, lisans ücretini ödeyenlerle SDK ve led ışık teknolojisini üretmek için gerekli bilgileri paylaşacağını söylenmiş.

Kapalı alan haritalama sorununa çözüm getiren bu teknoloji, markalara sunduğu birçok avantaj sayesinde tüketici alışveriş deneyimini yakın gelecekte epeyce değiştireceğe benziyor.