Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[31 Temmuz]

Bigumigu Pazar Gazetesi[31 Temmuz]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Popüler-Kültür

Westeros’un güneyi İrlanda, kuzeyi İngiltere’ymiş

Game of Thrones’un geçtiği evrenin ana kıtalarından Westeros’un alt kısmının ters dönmüş İrlanda, Duvar’a kadar giden olan diğer diğer kısmının ise İngiltere adası olduğu ortaya çıktı. George R.R. Martin 2014’teki Comic Con’da İrlanda gerçeğine atıfta bulunurken bir Reddit kullanıcısı kıyaslamalı haliyle durumu ortaya çıkardı. Westeros’un güneyi ters dönmüş İrlanda, kuzeyi ise İngiltere’den oluşuyor.

Görsel: Imgur

Hillary Clinton, Demokratik Ulusal Kongre’de başkanlık adaylığını açıkladı

ABD’de bu hafta başı başlayan ve 28 Temmuz’a kadar devam eden Demokratik Ulusal Kongre‘de Hillary Clinton gelecek başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’nin adayı olduğunu açıkladı. Hillary Clinton’ın konuşmasına ek olarak Kareem Abdul-Jabbar’ın Trump’a yönelik iğneleyici konuşması ve müslüman bir ABD askerinin babası Khzir Khan’ın sözleri da gündemi oldukça meşgul etti. Kongrenin 4. gününün tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Başkan Obama’nın da konuştuğu kongrede Hillary Clinton’ı desteklerken birbirlerine sarıldıkları bir fotoğraf, photoshop savaşı başlattı.

Görsel: Reddit

Pokémon GO’daki yenilikler

Pokémon GO’nun geliştiricisi Niantic, San Diego Comic-Con’daki panelinde her üç takım için lider karakterlerini açıkladı. Candela, Blanche, Spark isimli karakterlerle birlikte Pokémon GO kendi külliyatını yaratmaya başladı.

Görsel: Niantic

  • Panelde açıklanan diğer bilgiler ise:
  • Oyunda henüz kimsenin bulamadığı easter egg’ler (önceki oyunlara veya diğer popüler kültür öğelerine referans) mevcut.
  • Pokéstop’lar kişiselleştirilebilecek.
  • GYM’lere, detayları henüz belli olmamakla birlikte, yeni özellikler eklenecek.
  • Oyunun şu ana kadar sadece %10’u gün yüzüne çıktı.
  • Oyuna çiftleşme eklenmesi düşünülüyor. Ancak henüz atılmış ciddi bir adım yok.
  • Efsanevi kuşların oyundaki takımlarla bağlantısı var. Orijinal hikayeye sadık olarak kurgulanacak.
  • 3 pati sorununun onlar da farkında.
  • Oyun son haline ulaşana ve tüm bölgelerde yayınlanana kadar Moltres, Articuno ve Zapdos’u görmeyi beklememeliyiz.
  • Pokémon GO Plus isimli giyilebilir cihazın çıkış tarihi ise Eylül’e ertelendi.


Haftanın fragmanları

Bu hafta hem Comic-Con’un artçı fragmanları hem de yayın tarihi yaklaşan filmlerin ilgiyi tazelemek için yayınladığı fragmanlar öne çıktı.


Vikings’in 4. sezon fragmanı Comic-Con’da yayınlandı


Sherlock 4. sezonuyla geri dönüyor


King Arthur: Legend of the Sword geliyor, yönetmen Guy Richie, başrolde Charlie Hunnam var


Trainspotting 2’nin ilk fragmanı


Suicide Squad’ın kamera arkası ve çekim görünüleri


Suicide Squad’ın kutlama partisnde Will Smith’ten doğaçlama performans

Aynı zamanda eski rapçi olan Will Smith, aktör olarak da yer aldığı Suicide Squad’ın Miami’deki kutlama partisinde doğaçlama performans yaptı. Müzik dünyasına uzun zamandır ara veren Smith’in bu performansı da çok disiplinli karakterini dinç tuttuğunu gösterdi.


Daredevil ve Jessica Jones’un yeni sezonları için 2018’e kadar bekleyebiliriz

Netflix’in içerik müdürü Ted Sarandos, Televizyon Eleştirmenleri Derneği Basın Turu’nda yaptığı açıklamada Marvel’ın Netflix dizilerinin yayını için izleyebilecekleri stratejiyi açıkladı. Henüz yayına başlamamış olan Iron Fist, The Defenders, Luke Cage’in ilk sezonları gelecek dönemde yayınlanacak. Ardından Daredevil ve Jessica Jones’un yeni sezonları çekilecek. Böylece diziler arasında olası kopukluğun önüne geçilecek.

Tasarım-Sanat

Thom Yorke’tan 30 dakikalık iyi geceler seçkisi

Thom Yorke, BBC Radio 1 için 24 Temmuz’da iyi geceler seti hazırladı. Radiohead’in bu konudaki en başarıları parçalarının yer aldığı sette Melatonin ve Bloom bunlardan birkaçı. Thom Yorke, 30 dakikalık bu setinde öyle iddialı ki, eğer seti sonuna kadar dinlemeyi başardıysanız bir şeyleri yanlış yaptığınızı söylüyor. Seti önümüzdeki ayın 23’üne kadar dinleyebilirsiniz.


Massive Attack’tan iki yeni parça

Massive Attack, Ritual Spirit isimli kısaçalarını yayınladıktan sonra bu kez de iki yeni parça yayınladı. Ed Morris‘in yönetmenliğini üstlendiği Come Near Me isimli parçanın müzik videosunda Kosovalı aktrist Arta Dobroshi rol alıyor. İkilinin yayınladığı bir diğer parça olan The Spoils ise yine Fantom uygulamaları üzerinden yayınlandı. The Spoils‘i buradan da dinleyebilirsiniz.


Anime ile video oyunu birleştiren Japon müzik videosu

Japon vokal tabanlı elektronik müzik grubu tilt-six, 夜明け前のレゾナンス (Rezonansın şafağından önce) isimli parçası için yayınladığı müzik videosunda düşük renk paletiyle 3 boyutlu bir video oyununu işliyor. Animeden fırlamış üç ana karakterimiz ise yerel kültürü küresel dinamiklere bağlıyor.


PES, klasik video oyunlarını gündelik eşyalarla kısa filme dönüştürdü

2013’te Fresh Guacamole filmiyle Oscar’a aday gösterilen Adam Pesapane, bilinen ismiyle PES, biriyle alakasız objeleri birleştirerek anlamlı kısa film kurguları yaratmasıyla tanınıyor. Stop-motion tekniğiyle çektiği kısa filmi Game Over da video oyun tarihinin klasikleşmiş 5 oyununun ölüm sahnelerini yeniden yaratıyor.


İplikle doğan portreler

Yunan sanatçı ve mühendis Petros Vrellis, bir daire üzerine dizilmiş çivileri ve metrelerce ipliği kullanarak portreler üretiyor. Örgü örmenin yeni hali olarak da tanımlanabilen bu tekniğiyle El Greco’nun eserlerini yeniden canlandırıyor.


Kamerada kullanılan lenslerin portrelere etkisi

Fotoğrafçı Dan Vojtech, kameralarda kullanılan lenslerin ve yarattığı ağırlığın ortaya çıkan işlere etkisini bir GIF’le açıkladı. 20mm, 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 70mm, 105mm, 150mm ve 200mm ile çektiği portreleri birleştirerek yarattığı GIF algımızı ve ortaya çıkan sonuçları yalın bir gerçeklikle sunuyor.

Görsel: Dan Vojtech

İnsan boyutlardaki LEGO Adam rüyalarınıza girebilir

Film ve televizyon programları için makyaj sanatçılığı yapan Frank Ippolito tarafından San Diego Comic-Con 2016 için hazırlanan LEGO-insan melezi cosplay, giyilebilir bir maske ve eldivenlerden oluşuyor. Ippolito bu ilginç kostümü, insan tenine benzer bir renk ve dokuyla silikon malzeme kullanarak yaklaşık 1 haftada hazırlamış.


Ananas yapraklarından üretilen deri alternatifi kıyafetler

15 yıldır deri ve giyim endüstrisinde çalışan tasarımcı Carmen Hijosa tarafından kurulan Ananas Anam deri endüstrisindeki sömürüye dayalı döngüyü değiştirmek için çalışan isimlerden birisi. Ananas Anam altında geliştirilen Piñatex projesi, her yıl ziyan olan 40,000 ton ananas yaprağını yeniden değerlendirerek hayvanları sömürerek elde edilen deriye iddialı bir alternatif oluyor.


Tasarım Takarım, çocuk çizimlerini takılara dönüştürüyor

Tasarım Takarım, çocukların çizimlerini bileziklere, kolyelere ve kol düğümelerine dönüştürüyor. Tasarım Takarım, Mimar Sinan Üniversitesi resim bölümü mezunu Yasemin Erdin Tavukçu ve aynı üniversitenin heykel bölümünden mezun Özgür Karavit tarafından hayat buldu.

Görsel: Tasarım Takarım

Şehrin fark edilmeyen demirbaşları tişört tasarımlarına yansıdı

Berlin merkezli Raubdruckerin (Pirate Printer), sokaklarda dolaşırken dikkatimizi bile çekmeden her gün üzerine basıp geçtiğimiz rögar kapaklarını ve mazgal gibi demirbaşları baskı malzemesi olarak kullanan bir sanatçı kolektifi. Raubdruckerin’deki sanatçılar tişörtlere, kapüşonlulara ve bez çantalara su kanallarına inen kapakların, mazgalların desenlerini yalnızca mürekkep ve kağıt kullanarak basıyor.

Görsel: Raubdruckerin

Graffitici asi büyükanneler

LATA 65 sokak sanatı kolektifi, düzenlediği programla 60 yaş ve üzeri kadınlarla birlikte bir atölye çalışması gerçekleştirdi ve ortaya mükemmel işler çıkmasını sağladı. “Graffitici Büyükanneler“, yaşlı insanların olgun ve oturaklı tavırlar sergilemesi gerektiği yönündeki algıya karşı çıktı ve yaşlılığın yeni bir şeyler keşfetmeye ya da uygulamaya hiçbir zaman engel olmayacağını herkese göstermiş oldu.

Görsel: LATA 65

Kargacık burgacık graffitileri silip okunaklı yazan sokak sanatçısı

Fransız sanatçı Mathieu Tremblin ise doktor elinden çıkmış reçete misali bu imzaları kendi yöntemiyle hizaya getiriyor. Şöyle ki, Tremblin etiketlerle kaplanmış duvarları önce bir güzel temize çekiyor. Ardından da Windows’un harf işleme tekniği ve fontlarıyla tüm etiketleri tek tipleştiriyor. Tremblin’in işlerine Fransa, Belçika ve Hollanda’da rastlamak mümkün.

Görsel: Mathieu Tremblin

Aradığınız motivasyon birbirinden şirin Totoro GIF’lerinde

Jetpack Joyride ve Fruit Ninja’yı geliştiren oyun stüdyosu Halfbrick için animasyon ve illüstrasyon üreten Avustralyalı sanatçı CL Terry, animasyon yeteneklerini kısıtlı bir zamanda da verimli kullanmak ve kendini geliştirmek için 100 günlük bir GIF maratonuna başlamış. Sanatçı bu süre boyunca ilham aldığı farklı isimlerin yanı sıra Totoro’yu kendi hobileriyle tanıştırıyor.

Görsel: CL Terry

Reklam-Pazarlama

Nintendo, Pokémon GO’yu yapan şirket olmadığını hissedarlarına açıkladı

Pokémon dünyasına bir nebze aşina olan herkesin idrak edebileceği bir gerçek, bu hafta Nintendo tarafından tüm basına ve hissedarlara açıklandı. Pokémon GO çıktığı hafta hisseleri tavan yapan Nintendo bu mobil oyunun geliştiricisi değil. Gerçek gelişrici San Francisco merkezli Niantic. Nintendo sadece orijinal Pokémon oyunlarının dağıtıcısı ve The Pokémon Company’nin %32’sinin sahibi olmasıyla bu gündemde yer alıyor. Bu bilgileler eşliğinde Nintendo hisse fiyatları %18 düştü ve pazar değerinde de 6,7 milyar dolar azalma gözlemlendi.


Ice Bucket Challenge ile toplanan bağışlarla ALS Hastalığına ait yeni bir gen bulundu

The ALS Association tarafından hazırlanan The Ice Bucket Challenge kampanyasının yarattığı etki ve toplanan bağışlarla birlikte birçok araştırma projesi fonlanmıştı. O projelerden birisi olan Project MinE, büyük veri odaklı bir topluluk olarak faaliyet gösterip ve ALS hastalığı üzerine çalışmalar yürütüyordu. Projede yer alan araştırmacılar geçtiğimiz Pazartesi günü, ALS hastalığıyla ilgili olan NEK1 isimli yeni bir gen keşfedildiğini açıkladı.


Dove’dan çağrı: Kadın atletlerin vücutları yerine yeteneklerine odaklanın

Rio 2016 heyecanı gitgide yaklaşırken, Dove’un gündeminde kadın atletler ve kadın bedeninin metalaştırılması var. Konu kadın atletlere geldiğinde medyanın ilgisi genellikle sporcuların dış görünüşleri üzerinde toplanıyor ve birbirinden yetenekli, başarılı atletlerin yeteneklerinden çok fiziksel özellikleri konuşuluyor. #MyBeautyMySay etiketiyle desteklenen ve kadınlara yönelik cinsiyetçi bakış açısına savaş açan kampanyalara hız veren Dove, bu kez karşımıza Rio 2016 için hazırlanan Have Your Say ile çıktı.


Channel 4’dan Rio Paralimpik Olimpiyatları için süper insanlar reklamı

Channel 4, Rio Paralimpik Olimpiyatları 2016 için hazırladığı “We Are the Superhumans” ismindeki reklam filmini yayınladı. İnsanların dış görünüşlerine göre yargılanmaması ve değenlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Channel 4, insanların ne koşullarda ne kadar süper olabileceğini sergiliyor.


Boş park yerlerini sahaya çeviren mobil basketbol potası

Volkswagen, DDB Brussels’ın da işbirliğiyle birlikte boş park yerlerine yerleştirilen “Volksparking” adındaki mobil basketbol potasını geliştirdi. Otoparkların boş alanlarını seyyar pota ile bir anda basketbol sahasına dönüştüren bu proje aynı zamanda mevcut alanların daha verimli kullanılmasını da sağlıyor.


Twitter hesabınızı nesli tükenen kuşlara bağışlayın

Doğa ve doğal yaşam hakkında faaliyet gösteren küresel sivil toplum kuruluşu Conservation International, dünyanın dört bir ucunda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuşlar için Donate 4 Birds isimli bir kampanya hazırladı. Kampanya için hazırlanan internet sitesine girdiğiniz zaman dilerseniz maddi bağış dilerseniz de kuruluşun sesini daha güçlü duyurabilmesi için Twitter hesabı bağışlayabiliyorsunuz ve böylece sizin yerinize seyrek aralıklarla bilgilendirici tweetler atılıyor.


Nissan Cube 360 derecelik selfie odasına dönüştü

Nissan Japonya, Cube model otomobili daha geniş kitlelere buluşturmak için Material Japonya ile birlikte Cube Shutter Room‘u yarattı. Cube Shutter Room, tanıtım amaçlı bir Nissan Cube’u yolcuların eğlence ve heyecan dolu anlarını bullet time ile seri çekim yapılarak 360 derece kişi merkezli fotoğraflara dönüştürülüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=fmOo-HNYE5M


Kişisel bilgilerin internette paylaşımı üzerine bir deney

İnternet dolandırıcılığına karşı faaliyet gösteren Cifas, Data to Go isimli yeni kampanyasında kahve dükkanı kurgusuyla müşterilere Facebook sayfalarını beğenmeleri istedi. Bir beğeniye karşılık ise haklarındaki tüm bilgiyi önlerine serdi.

Teknoloji-Dijital

Snapchat kopyası Snow ile filtrelerde yeni dönem

Mesajlaşma uygulaması LINE’ın geliştirici tarafından geliştirilen SNOW isimli uygulama Snapchat’in filtrelerini kopyalayarak daha geniş bir segmentte kullanımına imkan sağlıyor. Yeni özellikler ve farklı kullanım alanlarıyla birlikte yayınlanan uygulama Eylül ayından bu yana 30 milyon kez indirilmiş. Ancak Snapchat’in Çin’de yasaklı olması, SNOW’a avantaj kazandıran bir faktör.


Verizon 4,83 milyar dolara Yahoo’yu satın aldı

Bir süredir duraklama dönemi yaşayan ve idari olarak da eleştirilen Yahoo, Verizon tarafından 4,83 milyar dolara satın alındı. Bu satın almanın içinde Yahoo’nun sahibi olduğu Tumblr ve Flickr’ın da yer alıyor olması da yaratıcı bireylerin bu konuya önem vermesini sağladı. Yahoo CEO’su Marissa Mayer da bu gelişmeyi tumblr hesabından tüm çalışanlarına duyurdu. Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde ise Verizon, medya şirketi Aol’i 4,4 milyar dolara satın almıştı.


Duyguları anlayan robot Pepper, Tayvan’da satışa çıkıyor

SoftBank’ın geliştirdiği Pepper, ilk deniz aşırı yolculuğuna Tayvan’da çıkıyor. İlk başta şirketlere satılacak olan Pepper, önümüzdeki Ekim’de 16.000 dolar etiketiyle ve 3 yıllık kira kontratıyla birlikte Tayvanlı şirketlerin hizmetinde olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=3a4sZnLRvqk


Prisma artık Android’de

Yapay sinirleri kullanarak çektiğiniz fotoğrafları sanat eserine dönüştüren mobil uygulama Prisma, Android işletim sistemli cihazlar için de yayınlandı. Belirli filtreleri Instagram benzeri bir arayüzle uygulamamızı sağlayan Prisma, ünlü sanat eserlerini fotoğraflarınızla buluşturuyor.

Görsel: Prisma

Mozilla, Flash’a veda ediyor

Mozilla’nın ünlü tarayıcısı Firefox, önümüzdeki aydan itibaren Adobe Flash desteğini keseceğini açıkladı. Şirket aynı zamanda 2017 için daha efektif ve kullanışlı olacağını düşündüğünü oynatmak için tıkla özelliğini geliştiriyor.


Google Family Library ile satın aldıklarınız tüm ailenizin hizmetinde

Netflix ve Spotify gibi hizmetlerin popüler olarak sunduğu aile modeli Google Play Store’a da geldi. Böylece Play Store’da satın aldığınız kitap, dizi ve film gibi kültür sanat öğelerini dilediğiniz takdirde ailenizle de paylaşabiliyorsunuz. Fakat bu servis henüz Türkiye’de kullanılmıyor.

Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli: Raubdruckerin