Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kişisel Bilgilerin İnternette Paylaşımı Üzerine Bir Deney

Kişisel Bilgilerin İnternette Paylaşımı Üzerine Bir Deney

Kahve dükkanında geçen sosyal deney, internet dolandırıcılığının hızla yayıldığı günümüzde, kişisel bilgilere ne kadar kolay ulaşıldığını gösteriyor.

İnternet dolandırıcılığını önlemeyi kendisine misyon edinen Cifas şirketi, internette sıkça meydana gelen kimlik avı yöntemiyle hırsızlık olaylarına maruz kalmamak için gizlilik ayarlarınızı gözden geçirmeniz gerektiğini söylüyor.

Şirketin BBH London‘la birlikte yaptığı “Data to Go” adındaki sosyal deney için bir kahve dükkanı tercih edildi. Kahve dükkanı ziyaretçilerine dükkanın Facebook sayfasını beğenmeleri, bu sayede ücretsiz kek, pasta yiyebilecekleri söylendi. Facebook sayfası, pek çok kişi tarafından beğenildi. Daha sonra dükkana giren kişilere kahve bardaklarının üzerine yazmak bahanesiyle isimleri soruldu. Hiçbir şeyden şüphelenmeyen müşteriler, isimlerini herhangi bir sakınca görmeden söyledi ve onlar kahvelerini yudumlamayı beklerken isimlerinin Google ve Facebook’ta araştırıldığını fark etmedi.

Yapılan ufak çaplı internet araştırması sonucu elde edilen bilgiler ise hiç de küçümsenecek cinsten değildi. Bilgiler arasında; müşterilerin adresleri, doğum tarihleri, çalıştıkları şirketler, eğitim durumları hatta telefon numaraları vardı.

Bu bilgiler, dükkanda çalışıyor izlenimi verilen, aslında Cifas şirketi çalışanı barista tarafından kahve bardaklarına birer birer yazıldı. Müşteriler bu bilgileri karşılarında görünce şaşkına döndü. Cifas, kimlik sahteciliğini önlemek için en azından gizlilik ve güvenlik ayarlarının gözden geçirilmesi gerektiğini insanlara hatırlatmış oldu.

Künye:

Müşteri: Cifas
Başlık: “Data to Go”
Ajans: BB
Yaratıcı Ekip:Marc Rayson, Callum Prior
Yaratıcı Yönetmenler:
Simon Pearse, Emmanuel Saint M’Leux, Shelley Smoler, Raphael Basckin
Hesap Yöneticisi: David White
Prodüksiyon Şirketi: Black Sheep Studios
Yönetmen: David Stoddart
Görüntü Yönetmeni: Canny Richardson
Prodüktör: Anthony Taylor
Post Prodüksiyon: Okay Studios The Mill
Editör: Erline O’Donovan
Ses: Guilt Free

Görsel: YouTube