Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Graffitici Asi Büyükanneler

Graffitici Asi Büyükanneler

Portekizli sanatçı kolektifi, yaşları 60’la 90 arasında değişen büyükannelere graffiti yapmayı öğretti.

Lizbon’da yaşayan büyükanneler, bütün gün oturup gençliklerinin nasıl akıp geçtiği konusunda hayıflanmıyor, bunun yerine ömürlerinin geçtiği kentin arka sokaklarındaki duvarlara rengarenk sprey boyalarla graffitiler çiziyor.

LATA 65 sokak sanatı kolektifi, düzenlediği programla 60 yaş ve üzeri kadınlarla birlikte bir atölye çalışması gerçekleştirdi ve ortaya mükemmel işler çıkmasını sağladı. “Graffitici Büyükanneler”, yaşlı insanların olgun ve oturaklı tavırlar sergilemesi gerektiği yönündeki algıya karşı çıktı ve yaşlılığın yeni bir şeyler keşfetmeye ya da uygulamaya hiçbir zaman engel olmayacağını herkese göstermiş oldu.

Fazlaca boş vakti, yeni bir şeyler öğrenmek için isteği olan ve yaşları 59’la 90 arası değişen büyükanneler, 2 gün boyunca graffiti tarihini, etiket atma tekniklerini, kendi şablonlarını (stencil) oluşturmayı, kesmeyi öğrendi ve kendilerine ait ilk başyapıtları Galeria de Arte Urbana’nın da katkılarıyla şehir meclisinin belirlediği duvarlara çizdi.

Sokak sanatını daha öncesinde pek sevmeyen ancak, graffiti çizmek hoşlarına giden ve çizmeyi öğrendikçe daha fazla çizmek isteyen büyükannelerden bazıları, evlerinin yer aldığı mahallelere dönerken gördükleri boş duvarlara etiket atmayı ihmal etmedi. Bu program sayesinde sokak sanatının yalnızca gençler tarafından yapılmayacağı da anlaşılmış oldu.

Görsel: LATA 65