Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ice Bucket Challenge ile Toplanan Bağışlarla ALS Hastalığına ait Yeni Bir Gen Bulundu

Ice Bucket Challenge ile Toplanan Bağışlarla ALS Hastalığına ait Yeni Bir Gen Bulundu

2014'te başlayan The Ice Bucket Challenge'ın ALS hastalığı hakkında farkındalık ve fayda yaratmadığını iddia edenleri yanıltan bir buluş yayınlandı.

2014’ün Yaz aylarında başlayan ve bir anda tüm dünyayı saran The Ice Bucket Challenge, ALS hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yola çıkmıştı. The ALS Association tarafından hazırlanan bu kampanyanın viral etkisiyle birlikte dünyayı sarmasıyla birlikte Mark Zuckerberg, Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr gibi dünyaca ünlü isimler de dahil herkes Ice Bucket Challenge’a katılmıştı. Ve bu kampanya Cannes Lions 2015’te 10 Gold Lion ve Grand Prix for Good ile ödüllendirilmişti.

Bu meydan okumaya katılanlar aynı zamanda The ALS Association’a bağış da yapacağı da deklare ediyordu. Ancak işler çığırından çıkınca çoğunluğun sadece bu trendi takip etmek için katıldığı görüşü yayılmış ve Ice Bucket Challenge’ın başarısız olduğunu savunan bir grup da ortaya çıkmıştı.

Kampanyanın yarattığı etkinin meyveleri ise yeni yeni filizleniyor. Çünkü kampanyanın başladığı 30 günlük ilk etap içerisinde 100 milyon dolarlık bağış toplanarak kuruluşun birçok projesine kaynak aktarması sağlanmıştı. O projelerden birisi olan Project MinE, büyük veri odaklı bir topluluk olarak faaliyet gösterip ve ALS hastalığı üzerine çalışmalar yürütüyordu. Projede yer alan araştırmacılar geçtiğimiz Pazartesi günü, ALS hastalığıyla ilgili olan yeni bir gen keşfedildiğini açıkladı. Bu da ALS hastalığının tedavi sürecinde yeni çözümler ihtimalini doğuruyor.

NEK1 isimli bu yeni gen, ALS hastalarının geneline oranlandığında sadece %3’ünde gözlemlenmiş. Fakat buna rağmen hastalığın farklı aşamaları hakkında bilgi sunacak yeterliliğe sahip.

Görsel: Anthony Quintano