Bu hafta müzik dünyasında tek akılda kalan gelişme TIDAL‘ın Jay-Z tarafından hala savunulup medya ve internet tarafından hala sıkıştırılıyor olmasıydı. Dizi ve sinema dünyasında da gündem geçtiğimiz haftanın kaymağını yemeye devam etti. Bu hafta Jack Nicholson’ın Joker‘e tepkisi ve Game of Thrones’un Daenerys Targaryen‘ı Emilia Clarke’ın Jimmy Fallon’a gösterdiği tepkinin montajları bizi eğlendirirken, Woody Allen’ın Irrational Man‘i ve Mad Max serisinin 4. filminin fragmanı da akılda kalan gelişmeler oldu.
Drone ile yaptığı graffitilerle tanıdığımız KATSU, drone’un adını ilk kez kamusal vandallık işine karıştırdı. Eski NASA mühendisi tarafından geliştirilen bir drone projesiyle de bu araçları kullanarak yılda 1 milyar ağaç dikilebileceğini öğrendik. NASA‘yı duymaya kendi projeleriyle devam ettik. 6 aydır geliştirdiği esnek uçak kanadı fikrini kullanılabilir prototip seviyesine taşırken Pluton‘a gönderdiği New Horizons aracı da gezegenin ilk GIF‘ini gönderdi.
Teknoloji ve inovasyon dünyasında Apple satışlarının yarattığı etkiyle anılırken haftanın önemli ismi düzenlediği geliştiriler konferansı Build ile Microsoft‘tu. Hologram teknolojisi HoloLens ve Windows 10’a dair birçok özellik detaylı olarak katılımcılarla paylaşıldı. Bunun yanı sıra Youtube ve Yahoo içerik üreticilerine özel destek olurken Instagram‘ın emoji yasaklaması kitleleri bir konuda daha harekete geçirdi.
Tesla‘nın yenilenebilir enerji devrimi Powerwall‘un lanse edildiği Elon Musk‘ın konuşması ise birçokları için bu yıl teknoloji alanında yapılmış en iyi konuşmalardan biri olarak işaretlendi. Tüm Dünya’ya yenilenebilir enerji sağlayabilen Musk, sadece teknoloji ürünü değil daha iyi bir gelecek vaad ediyor. Ve bu kez daha iyi bir gelecek konusunda kimse kendini kandırmıyor.
Uzaya gönderilen ilk donut, peynirli börek ve X-Wing taneleriyle birlikte haftanın öne çıkan kültür sanat, teknoloji, uluslararası gündem, popüler kültür, tasarım ve pazarlama örneklerini derledik.
Haftanın Müziği:
Bu hafta müzik dünyasının çok farklı noktalarından yeni albüm haberi aldık. Kimileri için “Vuuuuhuuuu I got my head checked, by a jumbo jet” dizeleriyle anılan Blur, yeni albümü Magic Whip‘i yayınladı. 2003’te yayınladıkları Think Tank albümünden 12 yıl sonra yeni albüm hazırlayan grup için aradan geçen zaman Terminatör’ün dünyaya dönmesine ve kuşak farkı yaşamasına benziyor.
Danimarka’da deneysel rock, art pop ve dream pop semalarında gezen grup Mew, yeni albümü “+-” bu hafta raflardaki yerini aldı. Raflar ne kadar dijital ise grubun müziği de bir o kadar hayalperest, o kadar kıpırkıpır olmuş. Grup 6. stüdyo albümünü yayınlarken Pitchfork “sene boyunca dinleyebileceğiniz en iyi rock kaydı” olarak tanımlamış.
spotify%3Aalbum%3A5E5dXwVM1YdcjmMeqI6vGa
Müzik:
- Marilyn Manson son albümü “The Pale Emperor”ın fiziksel kopyaları için albümün karanlık ve aydınlık temasını yansıtması amacıyla siyah Sony diskini seçti. Bu seçimiyle 90’larda siyah disklere basılan orijinal PlayStation oyunlarını da akıllara getirdi.
TIDAL:
Son haftalarda düzenli olarak yer verdiğimiz TIDAL bu hafta da müzik servisini es geçmememize neden olan gelişmeler kaydetti. Geçtiğimiz hafta müzik servisiyle ilgili olumsuz eleştiriler ön plana çıkmışken Jay Z çareyi Twitter hesabından TIDAL’a şans verilmesi gerektiğine dair tweetler atmakta buldu. Mumford & Sons, Lily Allen, Steve Albani, Death Cab for Cutie ve Tyler the Creator gibi isim ve grupların yorumları sonrasında TIDAL’ın savunduğu fikre destek çıkanlarla da karşılaştık. Bu isimlere Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey ve müzisyenler arasından bu sefer Grimes dahildi.
- Müzik dünyasının popüler isimlerinden gelen çeşitli yorumların kalabalığını dindirmek adına; TIDAL’ın gelecek vaat eden müzisyenleri ön plana çıkaran Tidal Rising, bağımsız müzisyenlerin doğrudan parçalarını yüklemesiini sağlayan Discovery ve canlı akış platformu X hizmetlerine dair bilgilendirmeyi ise bilişim kurulu başkanı Vania Schlogel yaptı.
- Jay Z #TIDALXJAYZ etiketiyle TIDAL kullanıcılarının istek parçalarını toplayarak 13 Mayıs’ta onlara özel bir konser verecek. Sanatçının uzun zamandır canlı olarak söylemediği ve/veya hiç canlı performansını gerçekleşmemiş şarkılarından oluşacak New York’taki konserin biletlerini 8 Mayıs’a kadar istek parçalarından oluşan listesini etiketle tweetleyen kullanıcılar kazanabilecek.
- Bu hafta kapsamına sekiz ülke daha katan müzik servisinin premium ve HiFi hizmeti için aylık abonelik fiyatlarını da %30 arttırdığı söylendi. Sonrasında bu artışın iOS uygulaması üzerinden yapılan abonelikler için geçerli olduğu, söz konusu geliri Apple’ın kendisi aldığı açıklandı.
- Apple’ın müzik servisini açıkça rakip gördüğü ise arkasında TIDAL bulunan sanatçılar için iTunes’da tanıtım imkanı vermeyeceklerini bildirmeleriyle anlaşıldı. TIDAL uygulamasındaki yenilikler 15 Nisan’dan itibaren Android’te görülebilirken iOS için iznin hala çıkmaması ve, Apple tarafından kasıtlı yapılmadığı söylense de, Rihanna’nın tanıtımını TIDAL’da yaptığı “American Oxygen” parçasının iTunes’ta teknik sorunlar yaşaması dikkatleri çekti.
- Apple’ın 8 Haziran’daki WWDC etkinliğinde duyuracağı talebe bağlı müzik akışı hizmeti içinse BBC Radio 1 yapımcılarıyla çalıştığı konuşuluyor.
Dizi ve Sinema:
- Son zamanlarda efsanevi dizilerden Seinfeld’in canlı akış haklarını hangi şirketin alacağı merak edilirken, bölüm başına yaklaşık bir milyon dolar vermeyi kabul ederek yarışı Hulu kazandı.
- Netflix’in iç yapımları arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da kurgu dışında yapılan çalışmalar izleyenlerin yüzünü güldürüyor. House of Cards’ın başrolü Kevin Spacey ile Daredevil’in başrolü Charlie Cox’un karşılıklı yaptığı röportaj izlemeye değer.
- Breaking Bad ve Better Call Saul dizilerinin yaratıcısı Vince Gilligan, Reddit üzerinden bir soru cevap oturumu düzenledi. Better Call Saul’un yaratılışı, seride Breaking Bad’den hangi karakterleri görebileceğimiz gibi seri hakkındaki soruları içtenlikle yanıtladı.
- Jimmy Fallon’ın şovunda Harry Potter, Michael Jordan gibi farklı karakterlerle bürünüp minik skeçler yapan Kristen Wiig bu kez Game of Thrones’dan Daenerys Targaryen’e dönüştü.
- Targaryen’i canlandıran Emilia Clark ise absürd şakalarıyla yayına farklı bir tat katan Wiig’e eğlenceli bir fotoğrafla yanıt verdi. Fakat internet de boş durmayıp Clark’ın bu fotoğrafıyla daha büyük bir eğlence yarattı.
Görsel; Reddit
- Ortak eşler üzerinden film, dizi ve anime izleme yazılımı Popcorn Time, İngiltere’de yasaklandı. Bu gelişme Hollywood’un yazılıma karşı aldığı ilk zafer olarak yorumlandı.
- Son dönemde yayınlanan en kaliteli anime’ler arasında yer alan Shingeki no Kyojin’in (Attack on Titan) gerçek kişilerin canlandırdığı, live-action, filmin fragmanı yayınlandı.
- Woody Allen’ın nevrotik varoluş krizini işleyen son filmi Irrational Man’in ilk fragmanı yayınlandı. Her’den tanıdığımız Joaquin Phoenix ve Birdman’de karşılatışğımız Emma Stone’un rol aldığı filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali’nde gerçekleşecek.
- Mad Max serisinin 4. filmi Fury Road’un son fragmanı bu hafta yayınlandı. 15 Mayıs’ta vizyona girecek film, distopik kurgusu kurgusuyla ve otomobil tasarımlarıyla dikkat çekiyor.
- Haftanın fragmanları arasında son olarak dikkatleri çeken film ise Ted 2 oldu. Farklı komedi anlayışıyla bir peluş ayının yetişkinlik sorunlarını anlatan filmin ilk fragmanı yayınlandı.
- Cannes Film Festivali’nde gösterimi yapılacak Amy Winehouse’un hayatını konu alan Amy adlı belgesel ise sanatçının ailesi tarafından tepkiyle karşılandı. Temmuz ayında Birleşik Krallık’ta vizyona girecek belgesel hakkında sanatçının babası ailesine dair temsilin çarpıtıldığını savundu.
- Suicide Squad’da Joker rolüyle izleyeceğimiz Jared Leto ve karakteri konuşulmaya devam ediyor. Son olarak bir zamanların Joker’i Jack Nicholson’ın tepkisi bir kolajla internete sunuldu.
- Jazz, blues ve folk müziğinin efsanevi isimlerinden Nina Simone’un hem müzik kariyeri hem de Vietnam Savaşı dönemindeki aktivist kimliğine odaklanan “What Happened, Miss Simone?” adlı belgesel Netflix’deki gösterimini 26 Haziran’da yapacak. Bu hafta platforma özel yayınlanan fragmanını ise buradan izleyebilirsiniz.
Drone:
- Drone ile graffiti yapan sokak sanatçısı olarak tanıdığımız KATSU, New York’un en büyük ve en görünen noktasındaki açık hava reklamını boyadı. Kendall Jenner’ın yüzüne kırmızı şerit atan sanatçı drone’la yapılan ilk vandalizm hareketinin de arkasındaki isim oldu.
Görsel; Youtube, KATSU
- Eski NASA mühendisi Lauren Fletcher’ın girişimi BioCarbon Engineering, drone kullanarak 1 yılda 1 milyon ağaç dikebileceği bir teknoloji geliştirdi.
- Youtube, Vimeo gibi ağlarda yer alan drone görüntüleriyle dünyanın pek çok farklı noktasını seyretmek mümkün. Tüm bu konum bilgilerini derleyen drone haritalarıyla birçok farklı nokta havadan seyredilebiliyor.
Apple:
- Apple, 2010’da iPad’i duyurduğu günden itibaren ilk kez Mac satışlarının kârı iPad’i geçti. Son çeyrekte Mac satışlarından 5,6 milyar dolar gelir sağlarken iPad satışlarından 5,4 milyar dolar kazandı. Satılan ürün adedi ise iPad için 12,6 milyon, Mac için 4,5 milyon.
- Çin pazarında popülerliği artan Apple’ın 2015’in ilk çeyreğinde dünya genelinde 61 milyon iPhone sattığı açıklandı. Bu üç aylık performansından yaklaşık 58 milyar dolar kazanç sağladığı tahmin ediliyor.
- Elektronik alışveriş devlerinden Best Buy, bu hafta itibariyle Apple Pay’i mobil uygulamaları üzerinden desteklemeye başladı. Önceden teknoloji deviyle anlaşmazlık yaşamış olsa da tüm Best Buy mağazalarının da ödeme sisteminden önümüzdeki yıl yararlanacağı belirtildi.
- Apple geçtiğimiz ay biliminsanlarına App Store’daki uygulamalar üzerinden klinik araştırmalar yapma imkanı veren açık kaynaklı yazılım platformu ResearchKit’i tanıtmıştı. Son olarak tüm tıbbi araştırma uygulamaları için bağımsız etik kurulunun onayını alma zorunluluğunu getirdi.
- Geçtiğimiz hafta bütün Apple kullanıcılarının U2’nun “Songs of Innocence” albümünü cihazlarında yüklenmiş bulduğu zamanları hatırlamıştık. Bu hafta da Rusya’nın aşırı sağ partisinden bir milletvekilinin dikkat çekmesi sonucu albüm kapağının eşcinsellik propagandası yaptığı gerekçesi üzerine yetkililerin Apple’a dava açmaya hazırlandığını öğrendik.
- Teknoloji devinin bu hafta öne çıktığı konular arasında en ilginci; koyu dövme sahibi Apple Watch kullanıcılarının cihazın kalp atışı takibi özelliğinden yararlanamayabileceği üzerineydi. Söz konusu dövmelerin ilgili sensörleri etkisiz hale getirebildiği öğrenildi.
- Apple Watch’a yönelik geliştirilen uygulamalar arasında saat görevi görenlerin reddedileceği duyuruldu.
- Apple Watch için video inceleme yapan CNET editörü saatin kullanılabilirliğini ve menü tasarımını açıklarken yanlışlıkla Xbox One satın aldı.
Uber:
- Uber’le birlikte hayatımızda yer edinen talep üzerine (on demand) servis uygulamaları yeni girişimlerle her geçen gün farklı bir endüstriye yayılırken Uber, New York içinde yemek tesmatı servisi UberEATS’i duyurdu.
- Şirketin uzun vade planları arasında bu tip endüstriyel taleplerde merkezileşmenin yer aldığı tahmin ediliyor. Gıdadan sonra kıyafet ve mücevher alanında aktif 400 markayla anlaşarak talep üzerine adrese teslimat yapacak.
- Her ülkede farklı diplomatik engellerle ve kullanıcı profiliyle karşılaşan Uber, Hindistan’daki sürücüleri için de acil durumlarda yerel güvenliğe kolayca haber verebilmeleri için panik butonu eklendi.
Microsoft:
- Microsoft’un geliştiriciler konferansı Build, 29 Nisan – 1 Mayıs arasında gerçekleşti. Etkinliğin öne çıkan iki gelişme oldu. İlki Windows 10’un kazandığı yeni özellikler ve kullanım alanlarıyken ikincisi de HoloLens ile gerçekten tanışma fırsatı oldu.
- Konferansın kilit konuşmalarından canlı akışa Engadget veya Fast Company üzerinden ulaşabilirsiniz.
- The Verge ise etkinliği 9 dakikalık bir özete sığdırdı.
- Internet Explorer’a veda eden Microsoft’un yeni tarayıcısı Edge’i tanıtmasıydı. Microsoft’un sanal asistani Cortana ile birlikte çalışan tarayıcı davranışları verileştirerek zenginleştirilmiş internet deneyimi vaad ediyor.
- Windows 10’a entegre olan Lumia ailesi herhangi bir ekrana bağlanarak bir anda telefondan bilgisayara dönüşebiliyor.
- Windows 10 ile birlikte her internet sayfası ayrı ve bağımsız bir uygulama olarak çalışabilecek.
- Bu yaz bilgisayar sistemlerinde kullanılabilir olacak Windows 10’un mobil platform için ne zaman yayınlanacağı konusunda kesin bir açıklama yapılmadı.
- Akıllı cihazların işletim sistemlerinin ayrıcı özelliklerinden biri olan market zenginliği konusunda Microsoft, App Store ve Google Play’den veri tabanından yararlanacak. Geliştirilen köprü yazılım sayesinde diğer marketlerde yer alan uygulamalar kolayca Windows arayüzüne ve servislerine eşlenebilecek.
- Sanal gerçeklik ve hologram gözlüğü HoloLens, sunduğu gerçek dünya etkileşimiyle geliştirilmiş en iyi oyun motoru olduğu öngörülüyor.
- Marka kimliğini ve hizmetlerinin içeriğini büyük anlamda değiştiren Microsoft, Office yazılımlarına uygulama entegre etmenin önünü açtı. Sadece 3. parti API’larla değil doğrudan Office içinde çalışan modeller geliştirdi. Outlook’un içinde çalışan Uber uygulaması da bunun ilk örneği oldu.
- Nokia Lumia’yı Eylül 2013’te satın alan Microsoft’un, o günden bu yana para kaybettiği açıklandı. Akıllı telefon piyasasından istediği alamayan şirket, Ar&Ge ve pazarlama maliyetleri hariç cihaz başına 12 cent zararda olduğu ortaya çıktı.
- Yaratılan bu ekosistem içinde kullanıcıların yaşamaktan mutlu olacağını öngören Windows yöneticisi Terry Myerson, 3 sene içinde 1 milyar cihazda kullanılacağını kehanetinde bulundu.
- Microsoft’un ilk günkü ana sunumu, açıklama kısmındaki notlardan Microsoft Edge, HoloLens, Windows 10 gibi konu başlıklarına doğrudan geçebilirsiniz. 2. günün oturumunu buradan, 3. günü ise buradan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=Cuvmh2Hhdhk
Facebook:
- Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya gibi pek çok Avrupa ülkesinin gizlilik incelemesi altında denetlediği Facebook; söz konusu sürecin platforma ait yeni özelliklerin ilgili yerlerde yürürlüğe girmesini yavaşlatması hatta engellemesi üzerine tepki gösterdi.
- 30 Nisan’dan itibaren Facebook’un üçüncü şahıs şirketlerle veri paylaşımında kullanıcılar daha çok söz sahibi olacak. “Login preview” sistemi sayesinde kullanıcı platformdaki uygulamalara kaydolurken istediği veriye izin verme şartını elinde tutabilecek.
- Android ve iPhone’da bulunan Messenger uygulamasına video arama özelliği dahil etmesiyle, herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen, Facebook’un Skype’la olan anlaşmasını bitireceği tahmin ediliyor.
Instagram:
- Instagram @music hesabı üzerinden müzik odaklı içerik üretmeye başladı. Haftada altı kez güncelleneceği söylenen hesap; gelecek vaat eden ve popüler müzisyenlerin yanısıra müzik fotoğrafçıları, albüm ilüstratörleri ve hayranlara yönelik içerikler barındıracak.
- Instagram’ın topluluk kurallarını bahane ederek despot engellemeler yapması birçok kullanıcı tarafından olumsuz eleştiriliyor. Son güncellemesiyle yeni filtreler ekleyip arama motorunda etiketleri emoji olarak aramaya açan sosyal ağın patlıcan emojisini yasaklaması tepki çekti. Ve #FREETHEEGGPLANT etiketiyle konu gündeme taşındı.
- Gerekçe olarak patlıcan emojisinin küresel dilde penisin emoji hali olması ve topluluk kurallarını ihlal etmesi gösterildi. Ancak silah, sigara gibi emojilerin engellenmemesiyle alınan karardaki çelişki dikkat çekti.
Görsel; CBC
- Popüler GIF üretim uygulamalarından PHHHOTO, son yayınladığı güncellemeyle Instagram bağlantısını kestiğini duyurdu. Durumun özünde ise Instagram’ın kendi API’ını kullanarak Instagram benzeri bir sosyal ağda arkadaş bulmasına sıcak bakmaması yer alıyor. Yapılan yorumlar ise Twitter ve Meerkat arasındaki sindirme politikasıyla bu karar arasında paralellik olduğu yönündeydi.
Görsel; iTunes, Phhhoto
- Gerçek Demir Adam, Elon Musk, Tesla Motors’un sadece otomobil üretmediğini hatta Tesla’nın bir enerji şirketi olduğunu bu hafta düzenlediği konferansla Powerwall’u tanıttı. Birçoklarına göre şu ana kadar yapılmış en iyi teknoloji konuşması olmasıyla birlikte geliştirilen ürün de tüm Dünya’nın enerji ihtiyacını yenilenebilir güneş enerjisiyle karşılamayı hedefliyor.
- 3 farklı modeli olan bu teknolojinin en küçük üyesi Powerwall 10 kWh enerji depolayabiliyor. Bu da ortalama bir ailenin birkaç günlük enerji ihtiyacına denk düşüyor. Ölçeği büyüterek ilerleyen Musk, şu an Amerika’da Güneş enerjisini kullanarak Gigafactory isimli dev bir güneş paneli inşa ediyor.
- Tesla’nın bu teknolojisinin ilk müşterileri ise parekende devleri Amazon ve Target oldu. Ve bu teknolojisiyle elektrikli otomobil ürettiği düşünülen Tesla, herkesi ters köşe yaparak yumurta ile civciv arasındaki dilemmayı kökünden çözdü. Artık geliştireceği otomobillerin yenilenebilir enerjiyle nasıl hareket edeceğini öngörmemiz mümkün.
- Elon Musk’ın konuşmasının tamamı:
Google:
- İnternet kullanıcılarının düştüğü en büyük tuzaklar arasında yanlış bağlantılara tıklayarak girmemeleri gereken alanlara parolalarını yazmaları yer alıyor. Böylece 3. kişiler kolayca hesap bilgilerine ulaşabiliyor. Google, kullanıcılarının bu hataya düşmemesi için onları uyaran bir Chrome uzantısı yayınladı. Eğer google şifrenizi Google’a ait olmayan bir alan adına yazarsanız sizi otomatik olarak uyarı ekranına yönlendiriyor ve şifreyi geçersiz kılıyor.
- Google yayıncı dostu ürünler geliştirme ve 150 milyon Euro’luk yenilikçi fonu yaratma amacıyla aralarında Financial Times ve Guardian’ın da bulunduğu sekiz yayıncıyla ortak oldu. Bu ortaklıkla teknoloji devinin Avrupalı yayıncılarla arasındaki gerilimin bir nebze dindirilebileceği konuşuluyor.
- Geniş çapta kullanım istikrarını bir türlü yakalayamamasıyla özdeşleşen Google+, kurulmasının dördüncü yılında ilk defa Twitter’da varlığını gösterdi. Google’a ait diğer tüm hizmetlerin platformda hesabının olduğu ve kullanıcılarını çeşitli konularda bilgilendirdiğini de not edelim.
Görsel; Twitter, Google Plus
- Google ve Shazam iş birliği sayesinde, Shazam Android işletim sisteminde bir komut olarak tanımlanacak ve bu sayede kullanıcılar komutu verdiği anda uygulama işlemini gerçekleştirecek. Google’ın ses komut özelliğinin entegre olmasıyla da uygulamayı manuel olarak açıp kullanma zorunluluğu kalkmış oluyor.
- Ekim veya Kasım ayında teslimatı başlayacak olan TAG Heuer marka Android destekli akıllı saatler 1400 dolara satılacak.
- Son zamanlarda yer vermeye başladığımız Çin’in internet devi Tencent, kendi açık kaynak işletim sistemini duyurdu. TOS+ olarak geçecek Android tabanlı işletim sistemi, akıllı televizyon ve akıllı saat gibi cihazlarda bulunduğu gibi beraberinde bir ödeme sistemi de getiriyor.
- Samsung da Android mobil işletim sistemine alternatif olan Tizen mağazasını 182 ülkenin kullanımına açtı. Önceden Bangladeş ve Hindistan sınırlarında kullanılabiliyordu.
- Youtube, içerik üreticilerini her zaman desteklemesiyle öne çıkan bir platform olarak anılıyor. Bu hafta yayınladıkları blog yazısıyla Youtube’un özgün içerik üreten popüler hesaplar arasında yer alan Fine Brothers’, Prank vs. Prank, Joey Graceffa ve Smosh’a yatırım yaparak daha fazla içerik üretmelerini sağlayacak.
Teknoloji Girişimleri:
- Community dizisinin yayın hayatına devam etmesini sağlayan Yahoo, planladığı 18 şovla özgün program içeriğine odaklandığına işaret ediyor. Aynı zamanda firmanın DJ’lere yönelik American Idol ayarındaki müzik yarışması için Simon Cowell’la anlaştığı ve “sosyal medya çağının Friends’i” olarak adlandırılan bir komedi dizisi projesine de başlayacağı gündeme geldi.
- Internetten ücretsiz erişime sunulan binlerce MS-DOS oyununun Twitter üzerinden siteye gömüldüğünde oynanabildiği ortaya çıktı. Wired’ın haberine göre oyun linkini içeren bir tweet’i sitesine embed ederseniz Twitter server’ları üzerinden oyun çalıştırılabiliyor.
- Twitter’ın 300 milyondan fazla etkin kullanıcıya sahip olmasına rağmen Salı günü hisselerinde %18’lik düşüş tespit edildi. Bununla beraber platformun doğrudan reklam modelinde de beklentileri karşılayamadığı konuşuldu.
- Periscope’un ilk on gün içinde 1 milyon kullanıcı kazandığı duyuruldu.
- Periscope bu başarısıyla gündemde yer alırken Meerkat ondan hızlı davranarak Android sürümünü piyasaya çıkardı.
- Variety ise Meerkat ve Periscope’tan ibaret gibi görünen canlı akış uygulamaları arasından YouNow’u, 500’e yakın en popüler kullanıcılarına 1 milyon dolardan fazla para kazandırmasıyla gündeme getirdi. Günlük olarak 150 binden fazla yayın alan YouNow dört yıllık bir girişim.
- Snapchat, editöryel operasyonlarında beraber çalışmak amacı doğrultusunda CNN’in meşhur politika muhabiri Peter Hamby ile anlaştı. Discovery özelliği vesilesiyle uygulamanın CNN, Vice, ESPN gibi medya kuruluşlarıyla anlaşma yaptığı da biliniyordu.
- Bu hafta anonim dedikodu uygulaması Secret ve müzik servisi Grooveshark aramızdan ayrıldı. 2013’te kurulan, 100 milyon dolar değerindeki Secret’ın son zamanlarda önemini kaybettiği ve kurucusu David Byttow’un da bu konuda hemfikir olduğu öne çıktı. Aldığı 35 milyon dolarlık yatırımın bir kısmını iade edeceği belirtilirken, girişimin kuluçka merkezi işlevi gören bir modele evrilebileceğiyle ilgili olasılıklar da gündeme geldi.
- Bedava müzik akışı hizmeti sunan Grooveshark ise müzik şirketleriyle sürdürdüğü altı yıllık dava sürecinin başarısızlıkla noktalanması sonucu kapandı. Universal Music Group, Sony Music ve Warner Music Group karşısında yenilen servisin kurucuları kamuoyuna bir özür mektubu sunarak kullanıcılarını da Spotify, Deezer, Google Play, Beat Music, Rhapsody ve Rdio gibi platformlara yönlendirdi. Daily Dot ise kullanıcıların platformdaki listelerini kurtarmaları için birtakım ipuçları paylaştı.
- SoundCloud ise podcasting özelliğinin beta sürümünü çıkardı. Hizmetin büyük ilgi uyandırmaya başladığı söylenirken özelliğin beta sürümü için platformun 150 binden fazla üyelik aldığı duyuruldu.
- Adidas ve Spotify koşunuz sırasında ilgili istatistikleri tutarak bir taraftan da dinleme alışkanlıklarınız üzerinden şarkı eşleştiren Adidas Go uygulaması şerefine güçlerini birleştirdi. Uygulama iPhone 4S ve devamında çıkan modellerin kullanımına açık.
- AirBnb uygulaması artık iPad ve Android tabletlerde de kullanılabilecek.
- Tasarım ve üretim ofisi Good Mood, AirBnb iş birliğiyle dizüstü bilgisayarla çalışmak için elverişli ortam sağlayan ofis mobilyaları tasarladı.
- Yalnızlığını sosyal ağlarda belli etmek istemeyenler için selfie çubuğu yerine selfie kolu geliştirildi. Selfie çubuğundan tek farkı ise sopa yerine plastik kol görünümünde olması.
Görsel; Justin Crowe Studio (Görsel düzenlenmiştir.)
- Wikileaks yaklaşık beş yıllık bir aradan sonra beta sürümüyle tekrardan anonim dosya paylaşımına başladı.
- Çizgisel kurguda hikayeleştirilmiş blog formatı sunan yerel girişim Line.do 5 milyon değerlemeye ulaştı ve ilk dış yatırımını aldı. 525 bin dolarlık yatırımla birlikte danışman kuruluna Alemşah Öztürk’ü de dahil ederek genişlemeye devam etti.
- Modüler akıllı telefon kılıfı Nexpaq, ihtiyaca göre ilave batarya, depolama alanı, flaş, hoparlör gibi özellikler sunuyor. Modüler kavramının içini açarak kişiselleştirilebilir bir ürün deneyimi sağlıyor.
- Silikon Vadisi ve çevresiyle ilgili en merak uyandıran konulardan biri, belki de ilk defa bu kadar açık şekilde Twitter’da #talkpay etiketiyle konuşuldu. İlk olarak San Francisco taraflarında ilgi gören etiket, girişim sektöründe çalışanlarının maaşlarına ve iş koşullarına dair ipuçları veriyordu. 1 Mayıs’la beraber etikete duyulan yoğun ilgi sürdü.
- Yakın zamanda ilk hidrojen yakıtlı yarış otomobilini de çıkartan Toyota, Mirai serisinin tanıtımını söz konusu teknolojinin geçmişte Elon Musk tarafından saçmalık, “bullshit”, olarak adlandırılmasına atıfta bulunup inek gübresini kullanarak gerçekleştirdi.
Uzay ve Hava Taşımacılığı:
- Uzay başlığının bu hafta oldukça eğlenceli konu başlıkları vardı. 9 Nisan’da bir grup maceraperest uzaya donut göndererek bir ilki gerçekleştirdi.
- 2012’de 2.023 metre ile Dünya’nın en uzun kol böreğini yapan börek ustası Hasan Acar bu hafta statosfere çıkan ilk peynirli kol böreğini gönderdi. Acar’ın can alıcı sözü ise “Patatesli olsa bozulurdu.” oldu.
- Son olarak da Star Wars hayranları, evrende geçen taşıtlardan X-Wing’i uzaya gönderdi.
- Kimileri için gerçek bir gezegen olan Pluton’u gözlemlemek için 19 Ocak 2006’da NASA tarafından fırlatılan New Horizons isimli uzay aracının Pluton’dan aldığı ilk görüntüleri GIF olarak paylaşıldı. Güneş Sistemi’ni terk etmeden önce cüce gezegene ait en yakın çekim görüntüleri alacak olan aracın varış tarihi olarak Temmuz 2015 planlanıyor.
- Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü görüntülere buradan, New Horizon’un uçuş detaylarına buradan, Pluton hakkındaki mevcut bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel; NASA
- NASA, 6 ay ve 22 uçuşluk deneme sürecinden sonra Adaptive Compliant Trailing Edge (ACTE) ismini verdiği esneyebilen ve bükülebilen kanak teknolojisini tamamlanmaya çok yakın olduğunu açıkladı. Geleneksel kanatlardan çok daha hafif olan bu kanatlar uçak ağırlığını azalttığı için yakıt tasarrufu sağlayacak. Bunun yanı sıra kanat eğitimi havadayken bile -2 ile 30 derece arasında değişebiliyor.
- Geçtiğimiz haftasonu Milano – Istanbul seferini yapacak olan THY uçağı uçuştan kısa bir süre sonra motor arızası nedeniyle hava limanına tekrar iniş yaptı. İniş sırasında da motorları yanmakta olan uçak hizmetten çıkarılırken bir başka uçağın kokpitinden tüm iniş kaydedildi.
Uluslararası Gündem ve Medya:
- 2013 yılında Füsun Turcan Elmasoğlu’nun “Kanlı 1 Mayıs” olarak adlandırılan olayları resmeden fotoğrafları güncel fotoğraflarla buluşturan çalışması Bellek Kayması, 1 Mayıs’ta tekrardan anımsadığımız işler arasındaydı.
- Avrupa Parlamentosu Nisan 2018’den itibaren tüm yeni arabalarda ciddi bir trafik kazası olması durumunda otomatik olarak acil servisi arayan eCall teknolojisini uygulamaya sokma kararı aldı.
- Obama düşük gelirli ailelerin çocuklarına New York Halk Kütüphanesi’nin uygulaması üzerinden 10 bin adet e-kitaba bedava erişim hakkı sağlamayı planlıyor.
- Hillary Clinton polislerin vücut kameralarını kullanarak her türlü etkileşimi kaydetmesiyle şeffaflığın sağlanabileceğini savundu. Obama’nın 50 bin vücut kamerasının dağıtımı için yapılan yatırımı da içeren polis eğitimi reformunu destekleyen Clinton, açıklamasını 25 yaşındaki Afro Amerikan Freddie Gray’in polis tarafından öldürülmesi üzerine yaptı.
- Baltimore’da yaşanan protestolar geçtiğimiz hafta sosyal medyada ön plana çıkarken TIME konuyla ilgili nefes kesici kapağında Instagram kullanıcısı Devin Allen’ın fotoğraflarından biri kullanmıştı.
Görsel; TIME
- Prince ise Baltimore isyanı üzerine fotoğraf veya yorum paylaşmak yerine şehir halkına bir şarkı yazdı. Sözlerine buradan ulaşabileceğiniz “Baltimore” adlı şarkıyı sanatçı TIDAL’da yayınlamayı planlıyor.
- Fransız sokak sanatçısı JR ekibiyle birlikte Manhattan’a, New York Times dergisine “The Walking New York” olarak konu olan, devasa bir yürüyen adam çalışması kazandırdı. New York Times hızlandırılmış video tekniğiyle de çalışmanın yapım sürecini anlattı.
- İçeriği Vice News tarafından hazırlanan Bank of America sponsorluğundaki “The Business of Life” adlı program Y nesline finansal konularda tavsiyeler veriyor. YouTube üzerinden yayınlanan yirmi dakikalık program ABD’de iş gücü, öğrenci borçları, aile kurma gibi pek çok konuya değiniyor.
Popüler Gündem:
- 25 Nisan Cumartesi sabahı Nepal’de meydana gelen 7.8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. 1934’ten bu yana bölgene yaşanan en büyük deprem aynı zamanda günümüz iletişim ağının sosyal fayda odaklı kullanılmasını sağladı.
- Facebook, kullanıcılarının veritabanından faydalanarak geliştirdiği Safety Check ile bölgede bulunan kişilerin kendini “güvende” olarak işaretleyerek arkadaşlarına bilgi vermesini sağladı. Google da kısa bir süre sonra kişiler hakkında SMS üzerinden arama yapmayı ve bilgi vermeyi sağlayan Person Finder servisini yayınladı.
- Geçtiğimiz Cumartesi Sidney’de bir etkinliğe 3b hologramıyla katılan Stephen Hawking, insanlığın dünyada 1000 yıl daha kalamayacağını öne sürmüştü. Bu savı kadar dikkat çeken bir diğer detay ise, gelen soru üzerine, çokluevren teorisini One Direction grubundan ayrılan Zayn Malik üzerinden açıklaması oldu.
- Mikrop Video İşleri, Youtube’da yarattığı karakteri Sosyal Falcı Fazlı son bölümünde reklamcıların falına baktı. Sektörü tüm detaylarıyla iğnelerken eğlenceli üslubuyla de haftanın kaliteli çalışmaları arasında yer aldı.
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Görsel; Youtube, First Donut in Space