Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Youtube’da Trafik Kazalarıyla Ünlü Rusya’da Yaşanan En Büyük Trafik Kazası

Youtube’da Trafik Kazalarıyla Ünlü Rusya’da Yaşanan En Büyük Trafik Kazası

BBDO Rusya trafik kazalarının ana nedenlerinden sürücü sabırsızlığına değinirken tık tuzağından ziyade YouTube'un farklı tüketim biçimlerinden yararlanıyor.

YouTube’da bir videoyu sonuna kadar izlemeden önce ilk yaptığımız hareket, çağımıza yakışır şekilde, videonun zaman çizelgesi üstünde imleci gezdirip içinde ne var ne yok diye bakınmak olabiliyor. Değerli vaktimizi milyarlarca videonun olduğu bir ortamda kaybetmeme çabası veya videonun akışından sıkılma hali olarak açıklayabiliriz bu eğilimimizi. Söz konusu eğilimin YouTube’da yol açabileceği en büyük talihsizlik için, izleseniz etkilenebileceğiniz bir videoyu sadece küçük görseller üzerinden verdiğiniz hükümle azımsayarak es geçebilmeniz denilebilir. Peki hayatta değerli vaktimizi kaybetmeme pahasına yaptığımız diğer hareketler ve onların yarattıkları talihsizlikler?

BBDO Rusya tam bu noktada vakit kaybetmemek veya yavaş giden aracın arkasında takılıp kalmamak için yaptığımız sollamaların ne kadar trajik kazalara neden olabildiği gerçeğini hatırlatıyor. Bahsettiğimiz eğilimin sonu burada hayatlarımızı kaybetmeye kadar gidebiliyor ne de olsa. Ajans INTOUCH sigorta şirketi için bu konuyu tam da YouTube’un video thumbnail özelliğine müdahalede bulunarak seyirciyi ters köşe eden bir işle karşımıza çıkmış.

Hazırladıkları “MOST TERRIBLE FATAL CAR CRASH EVER” (GELMİŞ GEÇMİŞ EN KORKUNÇ VE ÖLÜMCÜL ARABA KAZASI) gibi iddialı ve bağıran bir başlığa sahip videoyu baştan sona izlemek yerine videonun zaman çizelgesinde imleci gezdirdiğinizde başlığın hakkını verebilecek bir hikaye akışıyla karşılaşıyorsunuz. Sigorta şirketinin verdiği “acele etme” mesajı tam da burada karşımıza çıkıyor. Çizelgede hızla gezinmek yerine 10 dakikalık videoyu olduğu gibi, acele etmeden izlediğinizde ise sadece, önündeki aracın peşinden sakin sakin giden bir otomobilin yolculuğuna tanık oluyorsunuz. Bu koşulda da karşınıza ne sigorta şirketi logosu ne de mesajı çıkıyor.

İşin çıkış noktasında Rusya’daki araçlarda gösterge kameralarının (“dash cam”) zorunluluğu ve bu kameralar tarafından çekilen kaza görüntülerinin internetteki yaygınlığının büyük payı olduğunu da not edelim. Görüntülerin paylaşımında egemen olan söylemin diline göz kırpan işi aktarırken biz de bu tercihlerine başlığımızda yer verdik.

Görsel YouTube’dan alınmıştır.