Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Canlı Radyo Yayınında Bir Trafik Kazası

Canlı Radyo Yayınında Bir Trafik Kazası

SM Police Insurance, Rusya'da dinleyicilerin otomobil kullanırken radyoyu aramasını teşvik eden ve kaza riskini artıran radyo programlarına yönelik çarpıcı bir kampanya hazırladı.

Direksiyon başında mesajlaşma veya internette gezinme, yükselen trafik sorunlarından biri, pek çok kazanın da altında yatan neden. İlla mesaj yazmak da değil, elleri kullanmadan bile olsa otomobil kullanıyorken telefonla konuşmak dikkat dağıttığı bilinen ve kaza riskini 4 kat artıran bir şey. Mesaj ve uygulamalar ise bu riski iyice yükseltiyor. Rusya ise bu konuda mimli. Ülkedeki otomobil kazalarında alkolden sonra gelen etmen akıllı telefon kullanımı. İnsanlar için hem otomobil kullanıp hem de mesaj yazmak sıradan bir alışkanlık.

Rusya’da hemen hemen radyo istasyonun -bizde olduğu gibi- dinleyicilerin aramasını veya mesaj atmasını teşvik eden programları var. Bu programlar hediye kazanmak, geyik yapmak, şarkı istemek ya da arkadaşlara selam göndermek için kullanılıyor. SM Polis Insurance ise bu alışkanlığı kırmak için bir farkındalık kampanyası yapmak için kolları sıvıyor.

Olası Sonuçlara Dair İşitsel Bir Deneyim

Kampanya için 18 radyo istasyonuna katılım çağrısı yapılıyor ve red yanıtı alınıyor. Sadece bir istasyon, Novoe Radio kampanyayı desteklemeye karar veriyor. İstasyondaki popüler bir şov seçiliyor ve insanlara otomobil kullanırken telefon kullanmanın tehlikeleri çarpıcı bir şekilde anlatılıyor.

Çalışma için biri çıkıp da düz bir şekilde “Aman bunu yapmayın, çok tehlikeli” demiyor elbette. Bunun yerine sunucu bir telefon bağlantısını yayına alıyor. Konuşmanın ortasında yayını kesip bir kaza sesini yayına sokuyor. Böylece diğer dinleyiciler telefondaki kişinin canlı yayında kaza yaptığı hissine kapılıyor. Bu da tabii oldukça ürpertici bir etki yapıyor. Kısa süreli rahatsız edici bir sessizlikten sonra ise sunucu devreye girerek kampanya mesajını veriyor.

Bu tip farkındalık kampanyalarında öğütlerdense insanları o tehlikeyle yüzleştirmek ve bunun olası sonuçlarını deneyimlemelerini sağlamak her zaman daha büyük etki sağlıyor. Bunu daha önce hız yapmanın sonuçlarını bu tip bir kazada yakınlarını kaybetmiş insanlardan dinlediğimiz kampanyada görmüştük. Bu çalışmada da, bu sade ama etkili fikir mesajın yerine ulaşmasını sağlamış. İki gün içerisinde dinleyicilerden çok daha az çağrı gelmeye başlamış.

Kampanya, medyada kendine yer bulduktan sonra diğer radyo istasyonları da fikirlerini değiştirmeye başlamış. Giderek daha çok istasyonun desteğiyle canlı yayında telefon alan programlara katılım düşmüş ya da arayan insanlar, kenara çektiklerini, park edip öyle aradıklarını söylemeye başlamışlar.

Künye:

Reklamveren: SM Polis Insurance
Reklam Ajansı: Voskhod, Ekaterinburg, Russia
Yaratıcı Yönetmen: Andrey Gubaydullin
Sanat Yönetmeni: Vladislav Derevyannikh
Reklam Yazarı: Anton Mamykin, Alexander Sinyuk
Medya Süpervizörü: Elizaveta Larionova

Görsel: Vimeo