Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
Yükselen Çevre Bilinci
İnsan olarak doğayı manipüle ederek kurduğumuz uygarlık seviyesi, doğanın kırılgan eşiğini aştı. Artık doğanın kendi düzenini onaracağı düşüncesinden oldukça uzağız. İnsanoğlu olarak verdiğimiz bu yok edici zarara karşılık; doğayı koruma, çevreye ve dünyaya zarar vermeyen, sürdürülebilir yaşam modellerinin geliştirilme hızında da büyük bir artış yaşanıyor. Yaşama ve Dünya’ya dair yapabileceklerimizi göz ardı etmemek için, 2015’te yapılan çalışmalarla insanlık ve doğa için değer yaratan örnekleri derledik.
İşte yıl boyunca karşılaştığımız çevre bilinci ve farkındalık çalışmaları:
Toprağa Ekilebilir Kahve Kartonları
Reduce. Reuse. Grow. projesi kahve müdavimlerinin gün içerisinde en çok temas ettiği ürüne odaklanıyor, karton kahve bardakları. Birçok kahve kartonu geri dönüştürülen artıklardan yeniden üretilse de mevcut atıkla yeniden üretmek kısır döngüyü besleyen bir mekanizma değil. Ancak Kickstarter’da fonlanan bu proje döngüyü başa sararak kartonu ağaca dönüştürüyor. Doğayı tahrip noktasında besliyor. Bünyesinde üç farklı ağacın tohumunu barındıran bardaklar bulundukları coğrafyaya bağlı kalmadan filizlenebiliyor. Her iklim yapısına göre farklı bir ağacı yeşerten kartonlar kişisel bahçe, şehir içindeki azalan toprak alana veya doğadaki bir bölgeye ekilebiliyor.
Plastik Şişelere Veda, Yenilebilir Su Şişesi: Ooho
Rodrigo Garcia Gonzalez, Guillaume Couche ve Pierre Paslier tarafından geliştirilen büyük bir su damlası görünümündeki “Ooho”, sadece ABD’de yıllık 50 milyarı aşan plastik şişe atığının doğa üzerinde yarattığı yükü uzun vadede hafifletecek bir çözüm önerisi sunuyor. Ooho’nun yapım aşaması şöyle gerçekleşiyor: Bir top buz alınıyor, kalsiyum klorid ve kahverengi yosunla katman katman çevreleniyor.
Güneş Enerjisiyle Telefon Şarj Edebilen Kaban
Güneş panellerini giyime adapte eden moda tasarımcısı Pauline van Dongen, UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde bulunan Wadden Denizi korucuları için soğuk havalara karşı korumalı bir kaban tasarlamış. Kabanın sıra dışı özelliği ise akıllı telefonları şarj edebiliyor olması. Hollanda Wadden Denizi Derneği ile birlikte tasarlanan “Solar Parka”, koruculara daha rahat çalışma şartları sunmak ve doğa koruma alanında çalışmalarını sürdürürlerken anakarayla iletişimlerinin kopmamasını sağlamak.
2045 İçin İki Senaryo: Seçim Senin-Benim-Bizim
M&C Saatchi Stockholm imzalı Earth 2045 isimli interaktif reklam kampanyası, İsveç emeklilik şirketi SPP için hazırlanmış. Kampanya, bugünkü çok da üzerinde durmadığımız seçim ve tercihlerimizin, dünyanın ve dolayısıyla bizim geleceğimizi nasıl etkileyebileceğini etkileyici bir yolla anlatıyor: Hazırlanan internet sitesinde 2045 yılında iki olası gerçeklik, vurucu örneklerle gösteriliyor. Sayfanın solunda hala temiz su kaynakları, taze yiyecekler, yeşil alanlar ve yaşanılabilir bir dünya ve mutlu insanlar yer alırken, sayfanın sağında ise hava kirliliğinden korunmak için maskeyle gezen çocukları, trafikte sıkışıp kalmış insanlarıyla distopik bir gelecek bizi karşılıyor.
Evde Doğal Sebze Yetiştirme Ekosistemi
Grove Ecosystem, süreci kendi başına yöneten ve doğallığından ödün vermeyen bir döngü sunuyor. Kickstarter’da fonlanan Grove, üç aşamalı ekosistem sunuyor. En alt katta yaşayan balıklar kendi yaşam sistemleri içerisinde bakteri ve nitrat üretip yaşantılarına devam ediyor. Üst kısma çıkan bu canlı ve mineraller toprağı besleyerek daha güçlü yetişmesini sağlıyor. Bitkilerden açığa çıkan artıklar ise balıkların yaşamını zenginleştiriyor.
Eskidiğinde Tamamen Toprağa Karışan Doğa Dostu Çantalar
Hollandalı tasarım markası reWrap, sürdürülebilir bir gelecek anlayışıyla yola çıkmış ve üretimlerini; atık oluşturmamayı, ekosistemi korumayı ve zenginleştirmeyi hedefleyen tasarımlar yapmayı hedefleyen “Beşikten Beşiğe” tasarım ilkesiyle yapıyor. Evrak çantası formundaki “Tree Bag” isimli el yapımı çantasında kullanılan malzemelerin tamamı ağaçlardan elde ediliyor. Dayanıklı, hafif ve su geçirmez olan Tree Bag, tamamen geri dönüştürülebilen malzemesi sayesinde kullanım süresini doldurduğunda gübrelenebilme özelliğine sahip.
Tadıyla Dokusuyla Kokusuyla Bitkisel Et Ve Peynir: Impossible Foods
Stanford Biyokimya profesörü Patrick Brown’ın kurucusu olduğu Kaliforniyalı girişim Impossible Foods, tadı, dokusu, kokusu veya besin değerleri sebebiyle etten vazgeçemeyenlerin de kanına girecek (umarım) bir çözüm bulmuş. Impossible Foods, sadece bitkileri kullanarak ve besin değerlerini de hesaplayarak hem lezzetli hem de sürdürülebilir et ve peynir gibi hayvansal ürünler üretmiş. Impossible Foods’un iddiası; hayvansal ürünlerin lezzetini, sağlık ve çevresel dezavantajları ortadan kaldırarak sunmak.
Sonunda Kendilerini Çatı Malzemesi Olarak Bulan, Tamamen Geri Dönüşen Pet Şişeler: AGUA
Gönüllü bir ekiple birlikte sahilleri kirleten pet şişeleri toplayan Thompson, topladığı pet şişeleri kullanarak geri dönüştürülmüş bir su şişesi tasarlıyor. Bu şişeleri yağmur ormanlarındaki kaynaklardan getirdiği su ile doldurup yeni bir şişelenmiş su markası yaratıyor: “AGUA”
Sürdürülebilirlik ve Sosyal Dayanışma Dostu Diş Fırçası: Bogobrush
John ve Heather Mcdougall’ın basitlik, sürdürülebilirlik ve toplumsal değerleri öne çıkararak tasarladıkları Bogobrush diş fırçaları sadece tasarımlarıyla değil, taşıdıkları misyonla da önem taşıyor. Bogobrush diş fırçaları ya tamamen geri dönüştürülebiliyor ya da gübreleşebilen malzemelerden yapılıyor. Bogobrush’ın beyaz, siyah, mavi seçeneklerinin yanında bir de “Naked” modeli bulunuyor. “Naked”in yapımında keten ve Amerikan çiftliklerinden elde edilen atık bitki materyalleri kullanılmış.
Temiz Sudan Mahrum Milyonlarca İnsan İçin Yeni Umut: İçilebilir Kitap
Water is Life ve İDE yardım kurumlarıyla birlikte yürütülen “Drinkable Book” projesiyle, yerel halka temiz su kullanımının önemini hatırlatan kitabın bakır ve gümüş iyonları ile dolu yaprakları en kötü koşullardaki suları bile etkin şekilde filtreleyerek, suyun içindeki bakteri seviyesini Amerika Birleşik Devletleri’ndeki musluk suyu seviyesine getirebiliyor. Bir sayfanın 100 litre suyu bakterilerden arındırdığı, bir kitabın bir insanın 4 yıllık temiz su ihtiyacını karşılayabildiği düşünülürse, bu çözüm çok büyük potansiyel barındırıyor.
Görsel; Earth 2045