Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Belçika’nın Çizgi Karakterleri Artık Pasaportlarda

Belçika’nın Çizgi Karakterleri Artık Pasaportlarda

Belçika yeni pasaport tasarımında, ülkenin dünyaca üne kavuşmuş çizgi karakterlerine yer veriyor.

Kağıt para ve pasaport tasarımları, hem ülkelerin önemli değerlerine hem de güncel meselelerine işaret eden bir mecra haline geldi. İskoçya, tarihindeki önemli kadınları ve yaban hayatını banknotlarına taşıması ve İngiltere’nin tarihindeki yaratıcı insanları, onlara pasaport tasarımında yer vererek onurlandırması son yıllarda rastladığımız en güzel örneklerdendi. Şimdi de Belçika’nın çizgi romanlı yeni pasaport tasarımı var sırada.

Belçika Çizgi Karakterler

Belçika’nın sınırlarını aşan çizgi karakterler pasaportlarda

7 Şubat’ta kullanıma girecek yeni uluslararası pasaport, ülke sınırlarını aşıp dünya genelinde önemli bir etki bırakan Belçikalı çizerlere bir saygı duruşu niteliğinde. Belçikalılar gerçekten çok şanslı. Çünkü yakında, hepimizin çocukluğunda ayrı bir yeri olan karakterlerle seyahat edecekler. Tenten’in Maceraları, Şirinler, Willy ve Wanda ve daha niceleri pasaport sayfalarında yerini alacak.

Belçika pasaportunun kopyalanmasını daha zor hale getirmek için çizgiler oldukça komplike bir şekilde yerleştirilmiş. Belçika pasaportu, vatandaşlarına 149 ülkeye giriş hakkı tanıyor ve bu ülkelerden 110’u için vize gerekmiyor. Yeni pasaport, sahteciliğe karşı yeni güvenlik önlemleriyle de donatılmış.

Videoda da gördüğünüz gibi Belçika Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu 34 sayfalık pasaport kültürümüzün önemli değerlerinden biri olan çizgi romanları ve kahramanlarını onurlandıran özgün tasarımı sayesinde tanınır olacak” diyor. Dışişleri Bakanı Sophie Wilmès ise perşembe günü düzenlediği basın toplantısında bu yenilik hakkında şunları söylemiş: “Bu geçiş, kültürümüzün ve yurtdışındaki etkimizin merkezi bir unsuru olan dokuzuncu sanatı, çizgi romanı vurgulamak için bir fırsat”.

Yeni pasaportu kutlamak için, Brüksel Çizgi Roman Sanatı Müzesi’nde Belçika pasaportunun evrimine adanmış geçici bir sergi de de düzenlenmiş.

Belçika Çizgi Karakterler Belçika Çizgi Karakterler

Görsel: YouTube