Banksy yaşayan bir efsane olarak hemen hemen her yeni işiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Geçtiğimiz yıl, İsrail ile Batı Şeria’yı ayıran duvarın yanındaki boş bir binayı Walled Off Hotel adlı distopik bir sanat alanına dönüştürmüştü. Bu dev projeyi, mural çalışmaları ve otele özel trajik hediyelik eşyalar tasarlayarak sürdürdü. Öte yandan Banksy’nin 2015’te British Museum’a yerleştirdiği sahte mağara resminin bu defa resmi eser olarak sergileneceği haberi de sanatçının sanat piyasasının dinamikleriyle nasıl oynayabildiğini bir kez daha gösterdi.
Banksy bu ayın başlarında yalnızca sanarseverleri ve kurumları değil sanatçıları da düşündüren bir başka işe daha imza attı. Sanatçının 2006 yılında yaptığı ikonik Kırmızı Balonlu Kız eseri, İngiltere’de bir müzayedede 1.4 milyon dolara satıldı ancak eser bu satışın hemen ardından kendini imha etti. Çoğunuzun hatırlayacağı üzere sanatçı sürecin videosunu kendi instagram hesabından paylaşmış ve paylaşım metninde de Picasso’nun “İmha etme isteği de yaratıcı bir dürtüdür.” sözüne yer vermişti.
Rijksmuseum için Banksy esintili kartpostallar
Banksy sanat piyasasının çirkin çarklarına kafasını yora dursun, diğer yandan Lesha Limonov tüm bu olup biteni grafik tasarımcı gözüyle yorumladı. Limonov, Amsterdam’daki ünlü Rijksmuseum için Banksy’nin eserini selamlayan kartpostallar tasarladı. Serinin adı da Hello from Banksy.
Limonov’un kartlarında bir kağıt çerçeve ve içinde kağıt doğrayıcıdan geçmiş havası verilen resimler yer alıyor. Alıcı kartı alt kısımdan çektiğinde karttaki notu görebiliyor. Banksy’nin kendi kendini imha eden eserinin, tam da karşı durduğu sistemde bu şekilde metalaştırılması şaşırtıcı değil aslında. Yakında tişört baskısı ya da hediyelik eşyalar üzerinde de görürsek şaşırmayacağız. Muhtemelen Banksy bu tür artçı etkilerin geleceğini öngörmüştür diye düşünüyorum. Tabii Limonov doğrudan Banksy’nin eserini değil klasik tabloları konu etmiş kartpostallarına. Dolayısıyla tasarımlarında ilginç bir şekilde “imha sürecini” alıntılamış. Siz ne dersiniz?
Görsel: Behance