Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ATÖLYE’den Tutum, Davranış ve Beklentiler Araştırması

ATÖLYE’den Tutum, Davranış ve Beklentiler Araştırması

ATÖLYE, küresel salgının tutumlara, davranışlara ve beklentilere olan etkisini saptamaya odaklanan araştırmasından elde edilen bulguları paylaştı.

COVID-19 pandemisi fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarının yanı sıra ekonomik ve sosyolojik olarak da toplumun içindeki farklı kitleleri çeşitli şekillerde etkiliyor. Virüsün yayılması ile birlikte insanların davranışlarında, tutumlarında ve geleceğe yönelik beklentilerinde farklılıklar oluşmaya başladı. ATÖLYE tarafından hazırlanan COVID-19: Tutum, Davranış ve Beklentiler Araştırması bu değişimlerin etkilerini saptamaya odaklanıyor.

10 – 22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen davranış değişikliği araştırmasından elden edilen bulgular, iç görüler ve çıktılar Medium üzerinden paylaşıldı. Anket, çoğunluğu Türkiye’de ikamet eden 1740 katılımcı ile ağırlıklı olarak LinkedIn, Twitter ve Facebook üzerinden çevrimiçi gerçekleştirildi. Katılımcıların yaş dağılımı toplum genelindeki dağılıma yakın olarak şekillendi. Katılımcıların dijital okur-yazarlığı kuvvetli, sosyal medya kullanımı yüksek, profesyonel sektörlerde çalışan (ya da çalışmış) olabileceği düşünüldüğünde sonuçları da bu alt kümede ele almak faydalı olacaktır.

Ekonomik belirsizlik insanları tutumlu olmaya itiyor

Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 50’ye yakını gelirlerini kaybetmeleri durumda en fazla 3 ay süreyle dayanabileceklerini bildirdi. Geleceğini güvenceye almamış gruplar (gençler, öğrenciler, bağımsız çalışanlar) için salgınla mücadele sürecinin daha zorlu ve yıpratıcı olduğu sonuçlara yansıdı.

Öte yandan evde yemek yapmak ve harcamalarda daha tutumlu olmak salgın sürecinde katılımcıların en çok benimsediği davranışlar arasında yer aldı. Evde geçirilen zamanın bir anda artması uyku düzeninde değişimi de beraberinde getirdi. Katılımcıların yüzde 40’ı uyku düzeninin bozulduğunu ifade etti. Fiziksel bu değişimler kişinin ruh halinin dengesiz olmasında da sebebiyet veriyor. Bu süreçte beden ve ruh sağlığını korumak için aktivite yapanlar hiç yamayanlara göre kendini daha sağlıklı hissediyor.

Katılımcılar; normale dönüş beklentisi, çalışma düzenlerinde değişiklik, uzaktan çalışma modelleri, günlük davranışlar ve alışkanlıklarda yaşanan değişimler veya salgın sonrası tercihler üzerine sorulan sorulara cevaplar verdi. Tüm bulguların ve iç görülerin yer aldığı COVID-19: Tutum, Davranış ve Beklentiler Araştırması makalesine buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Medium ATÖLYE