Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Artırılmış Gerçeklik Lensi

Artırılmış Gerçeklik Lensi

Mojo Vision, artırılmış gerçeklik gözlüklerine alternatif sunmak amacıyla Mojo Lens adlı artırılmış gerçeklik kontak lensi üzerinde çalışıyor.

Artırılmış gerçeklik gözlükleri işe yarar araçlar olmalarına rağmen dışarıdan bakıldığında kullanıcının tuhaf görünmesine neden oluyorlar. Bu teknoloji için daha iyisi yapılamaz mı? Günlük yaşamın içine rahatça artırılmış gerçeklik teknolojisini katabileceğimiz hatta bedenimizin bir parçası gibi hissedip varlığını unutabileceğimiz bir araç geliştirilemez mi? Kaliforniya’dan Mojo Vision adlı startup, Mojo Lens adlı artırılmış gerçeklik kontak lensini geliştirerek bu soruya olumlu yanıt verdi.

Dünyanın en küçük dinamik ekranı: Mojo Lens

Mojo Lens, şirket tarafından “şimdiye kadar yapılmış en küçük ve en yoğun dinamik ekran” olarak tarif ediyor. Şu anda lensin çalışan bir prototipi hazır durumda ve geliştirme süreci de devam ediyor. Kullanıcının gerçek dünya görüşü üzerine bindirilen hareketli metin ve grafikler, 14.000 ppi’nin (Pixel-per-inch/İnç başına düşen piksel) üzerinde bir piksel aralığında. Ayrıca 200 milyon psi’nin (Pixels per square inch/İnç kare başına piksel) üzerinde bir piksel yoğunluğuna sahip.

Lensin içinde ayrıca “bilgisayar görüşü için optimize edilmiş dünyanın en yüksek güç verimliliğine sahip görüntü sensörü”, bir radyo vericisi / alıcısı ve hem kullanıcının göz hareketlerini izleyen hem de MicroLED ekranı stabilize eden hareket sensörleri bulunuyor. Mevcut prototip kablosuz olarak şarj olabiliyor. Yine de Mojo Vision şarj başına bir tam günlük kullanım için lense ince bir pil yerleştirmeyi planlıyor.

Lensin, görme kaybı yaşayan hastalara yardımı dokunabilir

Mojo Vision, dışarıdan görülmemesi ve kullanıcının hareketlerinde de herhangi bir tuhaflığa yol açmaması nedeniyle bu kontak lens teknolojisinin adını Invisible Computing koymuş. Artırılmış gerçeklik gözlüklerinde olduğu gibi görüntülenen bilgiler küçük giyilebilir bir aktarma cihazı ile kullanıcının akıllı telefonundan iletiliyor. Bu bilgiler kısa mesajlar, adım adım gezinme ipuçları, sunumlar için konuşma noktaları veya makinelerin onarımı için talimatlar gibi şeylerden oluşabilir.

Mojo Vision Ürün ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Steve Sinclair’a göre lensin hazır olduğunu söylemek ve fiyattan bahsetmek şu anda olası değil. İlk jenerasyon lensin piyasaya çıkması birkaç yıl alabilir. Ayrıca FDA tarafından onay alması ve belgelendirilmesi de gerekiyor. Lens hayata geçtiği takdirde, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) ve benzeri hastalıklar nedeniyle görme kaybı yaşayan insanların da hayatını iyileştirebilecek.

Yukarıdaki fotoğraf, ekrandaki bir görüntüyü gösteriyor.

Görsel: Mojo Vision