Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Artırılmış Gerçekliği El Hareketleriyle Kontrol Eden Yüzük

Artırılmış Gerçekliği El Hareketleriyle Kontrol Eden Yüzük

Nat Martin, hareket kontrolü kullanarak artırılmış gerçeklikle etkileşime girmeyi sağlayan Scroll adlı bir yüzük geliştirdi.

Artırılmış gerçeklik, gerçekliği gölgede bırakma pahasına son sürat gelişmeye devam ediyor. Bu gerçeklikle etkileşime girmenin, onu kumanda etmenin de işin doğasına daha uygun olmasını, yanılsamaları bozmamasını umuyoruz artık. Bu ihtiyacın farkında olan Nat Martin, artırılmış gerçeklik ortamına hareket kontrolü ile hükmetmeyi sağlayan Scroll adlı bir yüzük geliştirdi.

Daha keyifli ve sezgisel bir arayüz

Royal College of Arts’ın İnovasyon Tasarım Mühendisliği yüksek lisans programında öğrenci olan Nat Martin, “daha keyifli ve sezgisel” bir artırılmış gerçeklik arayüzü arayışının sonucu olarak Spatialize adlı veri girişi çözümünü geliştirmiş. Scroll da bu çözümün parçası olarak hareketle kontrolü mümkün kılan bir artırılmış gerçeklik kontrolörü. Sıradan bir yüzük gibi görünen Scroll, şu anda prototip aşamasında. Çoğu artırılmış gerçeklik deneyiminde, kontrolün akıllı telefonla veya ayrı bir el kumandasıyla sağlanmasına karşın Scroll, kullanıcının elinde fazlalık hissi yaratmadan duruyor ve asgari düzeyde hareketle sanal gerçekliği kontrol imkanı sağlıyor.

Jiroskop ve dokunma sensörleriyle donatılmış yüzük; parmağınızı doğrultma, sağa sola oynatma, yüzüğe hafifçe vurma veya yüzük üzerinde başparmağınızı kaydırma, gibi jestlerle artırılmış gerçekliği kumanda etmenizi sağlıyor. Böyle küçük hareketlerle çalışabilmek, kullanıcının halka açık alanlarda çok fazla dikkat çekmeden işin tadını çıkarmasını sağlıyor.

Martin kullanıcının sezgisel hareketlerini tam olarak analiz etmek için; takvim, çalma listesi ve harita gibi sık kullanılan araçlardan oluşan gündelik dijital deneyimi, artırılmış gerçekliğe aktarmış. Böylece tüm bu dijital araçlar, kullanıcıların görüş alanı üzerine bindirilmiş görselleştirmeler haline gelmiş. Martin, insanların çeşitli öğeleri sezgisel olarak nasıl kontrol etmeye çalıştıklarını test eden çeşitli deneyler yapmış. Aslında sonuçlar çok sürpriz şeyler değil. Örneğin insanlar bugünün merkezine kendilerini koymuş, önlerini gelecek arkalarını ise geçmiş olarak görmüşler. Yaşça büyük olan insanları veya patronlarını boşlukta daha yukarı seviyelerde konumlandırmışlar.

Artırılmış Gerçekliği El Hareketleriyle Kontrol Etmeyi Sağlayan Yüzük

Scroll’un prototipinin Microsoft HoloLens’in de aralarında olduğu pek çok artırılmış gerçeklik gözlüğü ile uyumlu olduğu belirtilmiş. Nat Martin, prototipi Royal College of Arts mezuniyet etkinliğiyle birlikte 24 Haziran’dan – 2 Temmuz’a kadar sergilenecek.

Artırılmış Gerçekliği El Hareketleriyle Kontrol Etmeyi Sağlayan Yüzük

Artırılmış Gerçekliği El Hareketleriyle Kontrol Etmeyi Sağlayan Yüzük

Görsel: YouTube