Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın iPhone 7 Lansmanından Önemli Başlıklar

Apple’ın iPhone 7 Lansmanından Önemli Başlıklar

Yeni iPhone ve Watch modellerinin tanıtıldığı etkinliğin geniş özeti.

Özet: iPhone 7‘nin tasarımı çok az değişti. Yeni telefon su geçirmez, çok gelişmiş bir fotoğraf kamerası var. Jet Black adlı yeni renk bu serinin kahramanı. Ekran, işlemci, ses gibi özellikler ileri taşınmış. Kulaklık girişi iptal, lightning girişi kulaklıklar için de kullanılacak, Apple ürün paketinde hem yeni kulaklığı (bu girişe uygun) hem de eski kulaklıklar için adaptörü veriyor. Ürün haftaya ön sipariş edilebilecek, 60’tan fazla ülke için satış tarihleri açıklandı ancak Türkiye için bir tarih henüz açıklanmadı. Yeni Watch‘un adı Series 2. İşlemcisi, ekranı daha iyi. Su geçirmiyor ve kendi GPS çipi var. Pokémon Go oyunu Watch’a geliyor, yeni bir model de Nike işbirliğiyle sunulan Watch Nike+ olacak. Nintendo ilk mobil oyunu Super Mario Run‘ı iOS’e özel olarak lanse edecek. iWork gerçek zamanlı çoklu çalışmayı destekleyecek.


Apple’ın iPhone 7 odaklı lansman etkinliği daha önceki lansmanlarına göre belki de ilk defa bu kadar sönük geçti. Daha önce de sızıntılar gerçekleşiyordu, ancak bu defa yeni iPhone’la neredeyse tüm bilgiler önden biliniyordu.

Super Mario Run

Sunum App Store’la başladı ve video oyun tarihinin en önemli markalarından Nintendo’nun ilk defa bir mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı: Super Mario Run. Super Mario’nun yaratıcısı efsane isim Shigeru Miyamoto’nun bizzat sahne alarak anlattığı oyun yıl sonunda App Store’da olacak. Oyun sürekli koşan Mario’nun zıplamalarını kontrol ederek puan kazanmak ve ilerlemek üzerine kurulmuş, böylece tek elle kolayca ve keyifle oynanabilecek. Miyomoto bir elimizde hamburgerimizi yerken bile oynayabileceğimizi söylüyor.

Nintendo’nun iOS’e özel olarak lanse edeceği oyun paralı olarak satılacak -fiyatı açıklanmadı- ve oyun içi harcama seçenekleri olmayacak.

iWorkApple’ın ofis uygulamaları paketi iWork uygulama içinde gerçek zamanlı çok kullanıcılı işbirliğini desteklemeye başlayacak.

Watch Series 2

Yeni Watch’a verilen isim Series 2 (seri 2) oldu. Ürün tanıtımından önce Watch’un satışıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Tim Cook 2015’in 8 ayında satışta olmasına rağmen küresel kol saati pazarında Rolex’ten sonra 2. sıraya yerleştiklerini, akıllı sat satışlarında ise 1 numara olduklarını söyledi, satış rakamları yine verilmedi.

Pokémon Go‘yu geliştiren Niantic Labs’in kurucusu ve CEO’su John Hanke de Apple etkinliğinde sahnedeyd. Hanke oyunun bugüne kadar 500 milyon kez indirildiğini ve daha önemlisi oyunu oynayanların bugüne kadar toplam 4,6 milyar kilometre yol yürüdüklerini açıkladı, bu mesafe Dünya ve Pluto arası kadar ediyor! Bir süredir elde edilen en önemli Pokémon Go verisiydi bunlar. Hanke’nin asıl sürprizi ise Pokémon Go’nun sonunda Watch’a gelişini açıklaması oldu. Pokémon Go Watch App tıpkı bir aktivite uygulaması gibi yürüyüşünüzü kayıt altına alırken etrafta bir Pokémon ya da Pokéstop ortaya çıktığında size saat üzerinden haber veriyor, hatta Pokéstop’taki hediyeleri saat üzerinden toplayabiliyorsunuz. Pokémon yakalamak için yine telefonunuzu çıkartmanız gerekiyor.

Apple Watch Series 2‘nun özelliklerine gelirsek, en önemli gelişme ürünün artık su geçirmez daha doğrusu yüzme geçirmez (swim proof) olması. 50 metreye kadar su geçirmez özelliği tuzlu suda yüzerken de geçerli. Apple mühendisleri Watch’u su geçirmez yapabilmek için cihazın ses çıkışını tamamen baştan tasarlamışlar ve hava bulunması gereken zorunlu bölüme su girdiğinde sistemin bu suyu atabilmesine olanak tanıyan yeni bir hoparlör tasarımı yaratmışlar.

Watch Series 2’da çift çekirdekli ve bir önceki ürüne göre %50 daha hızlı bir işlemci de yer alıyor. Saatin yeni grafik işlemcisi de 2 kat hızlı. Ayrıca gün ışığında daha net görüntü sağlayan yepyeni bir ekran da mevcut. Teknik özelliklerin en önemlisiyse artık Watch’un kendi GPS çipine sahip olması. Böylece ev dışı spor aktivitelerinde telefon olmadan konum kaydı tutulabilecek.

Altın kaplama Edition Watch Series 2 modelinin seçenekleri arasında bulunmayacak, bunun yerine daha erişilebilir bir üst model olarak çok şık bir seramik model geliyor. Böylece alüminyum, paslanmaz çelik ve seramik olarak 3 malzeme seçeneği sunulacak.

Watch’un yeni bir versiyonu da Nike için geliştirilmiş. Watch Nike+ adlı bu modelin dış görünüşünde en önemli özelliği delikli silikon kayışı. Ayrıca arayüzünde de spor yapmaya (Nike+ olduğu için koşu dersek daha doğru olur hatta) teşvik edici bazı özelleştirmeler de mevcut.

Watch Series 2 lansmanıyla birlikte ilk Watch modeli de fiyatı düşerek satışta kalmaya devam edecek. Fiyatı düşen Watch Series 1 modelinin işlemcisi ise güncelleniyor ve Series 2 işlemcisi bu modelde de yer alıyor.

Yeni Watch modeliyle gelen WatchOS 3 işletim sistemi yeniliklerini bu haberimize göz atarak hatırlayabilirsiniz.

iPhone 7

Tasarım:
Tasarımda çok az yenilik var. Plastik anten çerçeve içine çekilmiş ve kamera çıkıntısının etrafına yumuşak geçişli bir katman eklenmiş. Yeni renkler siyah ve piyano siyah (Apple adıyla Jet Black) tasarımdaki ufak değişikliği olduğundan daha fazla algılanacak şekilde yansıtıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8IDzBq0JMM
Ev Tuşu:
İlk iPhone’dan beri akıllı telefon tasarımlarında önemli bir yer edinen ev tuşu (home button) en büyük değişimlerinden birini geçiriyor. Artık fiziksel bir düğme değil, üstüne yapılan basınca göre verdiği haptik geribildirimle düğme gibi hissedilen bir interaktif yüzeye dönüşüyor ev tuşu. Bu anlattığım teknoloji şu anda MacBook’larda dokunmatik iz sürücülerde (trackpad) kullanılıyor.

Yeni iPhone su ve toz geçirmiyor.

Fotoğraf Kamerası:
Normalde s lansmanlarında gördüğümüz kamera sistemi yükseltmeyi bu defa 7 lansmanında da görüyoruz. iPhone 7’de lensinden işlemcisine yepyeni bir kamera sistemi var. Bu sistem 25 milisaniyede 10 milyar işlem yapan bir mini bilgisayar gibi çalışıyor. Ayrıca 7 Plus modelinde her ikisi de 12MP olan iki lens bulunuyor. Bu lensler sayesinde optik yakınlaştırma da mümkün olacak. Aynı zamanda f/1.8 diyafram aralığı ve RAW fotoğraf desteği ile DSLR kamera deneyimini mobile taşıyor. Bu modele yazılım desteği ile portre çekim modu adında yeni bir özellik de gelecek, bu özellik sanal olarak insan yüzünü öne çıkartıyor ve arkasını flulaştırıyor, böylece çok daha profesyonel bir objektifle yakalanan derinlik efekti fotoğrafa üstelik ön izleme aşamasında katılabiliyor. iPhone 7’nin ön kamerası da 7MP olarak güncellendi (yani daha iyi özçekimler).

Yeni Retina HD Ekran:
Yeni iPhone’da Apple’ın yeni geliştirdiği yeni Retina HD adlı ekran bulunuyor. Bu ekran önceki iPhone’a göre %25 daha yüksek parlaklık sunuyor.

Ses:
iPhone 7’de hem telefon üstünde hem de altında bulunan hoparlörler sayesinde yatay ekran duruşunda stereo ses çıkışı sağlanabiliyor.

Kulaklıklar:
Beklendiği üzere standart kulaklık girişi artık yok. Yeni kulaklıklar Lightning girişinden bağlanacak telefona. iPhone 7 hem yeni girişli kulaklıklarla, hem de eski tip kulaklıkları bu girişte kullanmayı sağlayan adaptörle birlikte gelecek. Ayrıca almak isterseniz yeni kulaklıkların satış fiyatı 109 TL, adaptörün fiyatıysa 29 TL olarak açıklandı.

Airpods:
Apple’ın yeni kablosuz kulaklığı Airpods telefona otomatik olarak bağlanabiliyor (eşleştirme gerekmeden). 5 saate yakın pil ömrü olan kulaklıklar kutularında 24 saatlik şarj olma özelliğine de sahip. 779 TL’ye satılacak olan kulaklıklar üzerinde düğme bulunmuyor ancak dokunarak Siri’yi aktive etmek gibi özellikleri de mevcut.

İşlemci:
iPhone 7’nin işlemcisi A10 fusion ve beklendiği üzere bir önceki nesle göre yine ciddi bir güç artışı var. Ayrıca işlemci güncellemesi pil ömrünü de yine 6s modeline göre uzatmış.

iPhone 7’nin tüm detaylarını kendi sayfasından inceleyebilirsiniz.

Görseller: Apple, Giphy, App Store