Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Tarafından Üretilmeyen Dünyanın İlk Katlanabilir iPhone’u

Apple Tarafından Üretilmeyen Dünyanın İlk Katlanabilir iPhone’u

KJMX adlı Çinli teknoloji video kanalı, Motorola Razr modelini kullanarak "iPhone V" adlı katlanabilir iPhone prototipi üretti.

2019 yılında Samsung’un Galaxy Fold’u tanıtmasının ardından başlayan akıllı telefonlarda katlanma modasına Huawei, Oppo gibi Çinli üreticiler vakit kaybetmeden katılmış; bu durum Apple kullanıcıları arasında bir beklenti yaratmıştı. Her ne kadar şirket tarafından şimdiye kadar resmi bir açıklama yapılmasa da, “Geldi, geliyor, gelecek” denilen katlanabilir iPhone nihayet üretildi. Küçük bir farkla; üreticisi Apple değil, Çinli bir teknoloji video kanalı.

iPhone’u katlanabilir bir modele dönüştürmeye karar veren KJMX adlı Hong Kong merkezli video kanalı, Motorola Razr modelini kullanarak ‘iPhone V’ adını verdiği yeni bir iPhone üretti. Tüm modifikasyon sürecini yayınladıkları bir video ile anlatan KJMX ekibi, katlanabilir iPhone prototipini geliştirirken bir mühendis ekibiyle birlikte çalıştı.

Başlangıçta uygun ekranı seçmek için birkaç farklı iPhone modeli deneyen KJMX,  iPhone X’in ekranını kullanmaya karar verdi. Katlanabilir ekran yapmak için son derece hassas olan orijinal iPhone ekranını 37 denemeden sonra ayırabilen ekip, planladıkları yerleşim düzenine en uygun ekran modelinin ise Motorola Razr modelinde bulunduğunu keşfetti.

Motorola’nın menteşesi, ekranın su damlası şeklinde katlanmasını sağladığından kırılgan ve hassas bir ekran için ideal mekanizma görevi gördü. iPhone V’i tamamlamak için mühendisler, anakart ve pil gibi orijinal içeriğin geri kalanını yeniden düzenlemek zorunda kaldı. Ekip, bileşenleri katlanabilen kasaya entegre etmek için tüm iç yapıyı tersine çevirdi.

Bunun yanı sıra bazı teknik işlevlerden ödün verilmek zorunda kalındı. Örneğin iPhone V,  ancak herhangi bir iPhone modelinin en kısa bekleme süresini sunan 1000 mAh gücünde bir pil içerebiliyor. Yine de ekip katlama işlevine ek olarak mod oluşturucu, iOS sistemi ve retina ekran kadar iyi olmasa da çalışan ekranıyla telefonu orijinal haline yakın tutmayı başarmış görünüyor.

Dünyanın ilk katlanabilir iPhone modelinin yapım sürecini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Görseller: KJMX, Youtube